Ιδιωτικοποίηση Cyta... αλλιώς

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 18.3.2019
Ιδιωτικοποίηση Cyta... αλλιώς
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει στον «Π» ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει βλέποντας τη συμπίεση κερδών και ποσοστών αγοράς της Cyta

Εντολή στο διοικητικό συμβούλιο της Cyta να διερευνήσει κάθε ενδεχόμενο που θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον και την προοπτική του ημικρατικού οργανισμού, στο πλαίσιο πάντοτε της αποκρατικοποίησης και μερικής ιδιωτικοποίησης, έδωσε η κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει στον «Π» ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, η κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε κατά την πράξη διορισμού του δ.σ. από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο. Θεωρείται κρίσιμης σημασίας από πλευράς κυβέρνησης η άσκηση αυτή επί χάρτου την οποία καλείται να διεκπεραιώσει το δ.σ. του οργανισμού καθώς αναζητείται επί της ουσίας τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο που επέβαλε η Βουλή η οποία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της και τη δεύτερη πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση για μερική ιδιωτικοποίηση του ημικρατικού οργανισμού. Όπως απορρέει από τα λεγόμενα του υπουργού, βασικό συστατικό της πρότασης που αναζητείται παραμένει η έλευση και η συμμετοχή στη Cyta ενός στρατηγικού συνεργάτη επενδυτή για ανάληψη της διοίκησης και της διαχείρισής της.


  • Όπως έχουμε πληροφορηθεί, λίαν προσφάτως ενημερώσατε το δ.σ. για αυτή την απόφαση.


Ήδη έχω συναντηθεί με το δ.σ., ήδη τους έχω ενημερώσει για αυτή την απόφαση και ήδη τους έχω καλέσει να αξιοποιήσουν τους επόμενους μήνες για να κάνουν αυτή την αξιολόγηση με εντελώς ανοικτές όλες τις επιλογές. Χωρίς σε αυτό το στάδιο είτε να αποκλείω είτε να προδιαγράφω επιλογές. Θεωρούμε πως η ευελιξία του ιδιωτικού τομέα και η πλήρης απομάκρυνση του κράτους από τη διαχείριση είναι επιβεβλημένη. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να διατηρηθεί κρατικό μερίδιο στην ιδιοκτησία αυτού του οργανισμού ακόμη και πλειοψηφικό.

  • Αυτή είναι η δεύτερη πρόταση που υποβάλατε στη Βουλή και που δεν συζητήθηκε καν…


Δεν είναι σίγουρα η κυβέρνηση που επιθυμεί να κρατήσει τη Cyta δέσμια του κρατισμού και των παρεμβάσεων. Λόγω ακριβώς αυτού του δεδομένου, της μακράς εκκρεμότητας του κυβερνητικού νομοσχεδίου, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πράγματι καλέσει το δ.σ. να προβληματιστεί και το ίδιο, να εξετάσει δεδομένα, να εξετάσει επιλογές, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει μια διαβούλευση για το όλο ζήτημα.

  • Θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή; Όπως είχε γίνει με την αρχική πρόταση αποκρατικοποίησης που είχατε καταθέσει στο νομοθετικό σώμα;


Αυτό είχε γίνει σε μια προσπάθεια να αναπροσαρμόσουμε την πρότασή μας, να τη φέρουμε πιο κοντά στις απόψεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν τοποθετηθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή υπέρ της μερικής μόνο αποκρατικοποίησης της Cyta. Γι’ αυτό υπήρξε η απόσυρση και η αναπροσαρμογή σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε την κοινοβουλευτική συναίνεση. Το δεύτερο νομοσχέδιο δεν έχει συζητηθεί, αλλά δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Είναι θέση αρχής και ο καθένας ας αναλάβει και την ευθύνη των δικών του πράξεων.

  • Από τις δηλώσεις στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει ανησυχία για το ότι η Cyta χάνει μερίδια αγοράς, ενώ φέτος θα έχει πολύ χαμηλότερη κερδοφορία απ’ ό,τι προηγούμενα χρόνια.


Εμάς μας ανησυχούν αυτά τα δεδομένα και δεν θα παραμείνουμε απαθείς. Έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια από τα δ.σ. των τελευταίων ετών, το δ.σ. του κ. Χρίστου Πατσαλίδη και το δ.σ. της κ. Ρένας Ρουβιθά, για συγκράτηση των δαπανών. Υπάρχει όμως ένα όριο στην προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών. Την ίδια ώρα τα έσοδα αλλά και το μερίδιο συμπιέζονται. Το κυριότερο είναι πως οι αλλαγές στα δεδομένα, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της επικοινωνίας μεταβάλλονται με τρόπο ραγδαίο, και επαναλαμβάνω δεν μπορούμε να μείνουμε σε μια κατάσταση εφησυχασμού, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη Cyta δέσμια δομών και διαδικασιών των περασμένων δεκαετιών. Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις εάν πραγματικά μας νοιάζει η προοπτική αυτού του οργανισμού.

Έχει αξία και ρόλο να διαδραματίσει στην αγορά

Η Cyta χρειάζεται αυτή την προοπτική

  • O στόχος σας δηλαδή δεν είναι να ενισχύσετε τα δημόσια οικονομικά με την πώληση ενός μεριδίου της Cyta.


Δεν είναι πλέον σε τέτοια δύσκολη δημοσιονομική θέση η κυβέρνηση που να χρειάζεται κάποια έσοδα από πώληση μεριδίου στη Cyta για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Αυτή την προοπτική τη χρειάζεται η ίδια η Cyta. Αν δεν δούμε αυτή την πραγματικότητα υπονομεύουμε την προοπτική αυτού του οργανισμού ο οποίος έχει και αξία και ρόλο να διαδραματίσει στην κυπριακή αγορά.

  • Μόνο με ιδιωτικοποίηση μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός; Και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που αναζητάτε ιδέες από το δ.σ.;


Δυσκολεύομαι να δω πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτή η προοπτική χωρίς τη μερική έστω αποκρατικοποίηση και για αυτό εξάλλου αυτό έχουμε προβλέψει μέσα από το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί.

  • Από το δ.σ. ζητήσατε ιδέες που να μην χρειάζονται τη Βουλή στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης για να μπορέσουν να παρακαμφθούν τα εμπόδια που βάζουν τα κόμματα;


Είναι πολύ ανοικτοί οι όροι εντολής που έχουν δοθεί στο διοικητικό συμβούλιο. Αν υπάρχει οποιαδήποτε καλή εισήγηση για τη Cyta μας ενδιαφέρει. Το ίδιο το δ.σ. ως το καθ’ ύλην αρμόδιο πρέπει να έχει λόγο, ρόλο και άποψη. Αυτή την άποψη τους έχουμε καλέσει να διαμορφώσουν.

  • Πότε αναμένετε να υποβληθεί;


Δεν υπάρχει κανένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Στη διάρκεια της επόμενης περιόδου.

  • Όπως έχετε δηλώσει θα αφήσετε το πόστο του υπ. Οικονομικών τέλος του χρόνου. Θα υπάρξει πιστεύετε μέχρι τότε κατάληξη σε αυτό το ζήτημα το οποίο ήταν για εσάς ένα προσωπικό στοίχημα;


Το ελπίζω.

Αναβάθμιση της πλατφόρμας Cytavision

Πώς απαντά η Cyta στη συνεργασία Cablenet-Primetel για το ποδόσφαιρο

Οι προκλήσεις  τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει φέτος η Cyta είναι πολλές. Πρώτα απ’ όλα η προσγείωση των κερδών του οργανισμού όπως παρουσιάζεται στον προϋπολογισμό (από 61 εκατ. το 2018, που ήταν το υψηλότερο σημείο της δεκαετίας, στα 25 εκατ. το 2019), ανησυχεί ακόμη και την ηγεσία του. Όπως υποσχέθηκε λίαν προσφάτως η πρόεδρος Ρένα Ρουβιθά Πάνου ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στον προϋπολογισμό καταγράφεται το χειρότερο σενάριο και γίνονται προσπάθειες να πετύχει ο οργανισμός κάτι καλύτερο. Όπως πληροφορείται ο «Π» ήδη γίνεται η επεξεργασία πλάνου με πιο φιλόδοξους στόχους για αύξηση των εσόδων για το 2019 αλλά και για ταυτόχρονη μείωση του κόστους. «Το μήνυμα είναι πως δεν εφησυχάζει ο οργανισμός», ανέφερε στον «Π» αρμόδια πηγή.

Αλλάζει η Cytavision

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η συγκράτηση των ποσοστών της Cytavision ενόψει της έναρξης μετά τα μέσα του χρόνου της συνεργασίας Cablenet και PrimeTel, η οποία χαρακτηρίστηκε πέρσι ως το deal της χρονιάς, και που αφορά τη μετάδοση και από τις δύο πλατφόρμες των πιο δημοφιλών αγώνων ποδοσφαίρου (ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, ΑΕΚ, Ανόρθωση, παρότι φαίνεται να σείεται η συνεργασία Ομόνοιας με την PrimeTel σύμφωνα με δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας. Πάντως η Cyta είναι όπως μαθαίνουμε ανοικτή σε συνεργασίες σε περίπτωση που κάποια ομάδα μείνει ελεύθερη συμβολαίου). Η αποδυνάμωση εν μέρει του περιεχομένου της Cytavision λόγω της εν λόγω συνεργασίας των ανταγωνιστών της δεν πτοεί τον ημικρατικό οργανισμό. Θεωρεί πως με το πακέτο της ΚΟΠ, μέσα από το οποίο μεταδίδονται οι εκτός έδρας αγώνες λαοφιλών ομάδων ακόμα την κρατά στο παιγνίδι, όπως επίσης και τα δικαιώματα για το Champions League και το Premier League. Απ’ εκεί και πέρα δεν μένει με δεμένα χέρια. Προχωρεί με την τεχνολογική αναβάθμιση της πλατφόρμας της, έργο που θα βγει εμπορικά τους επόμενους 2-3 μήνες. Μάλιστα αναμένεται πως οι συνδρομητές θα ενημερωθούν τις επόμενες βδομάδες ότι θα πρέπει να αλλάξουν αποκωδικοποιητή. Όπως έχουμε πληροφορηθεί ο εκσυγχρονισμός αφορά το menu της πλατφόρμας, το οποίο θα γίνει πιο φιλικό προς τον χρήστη, ενώ οι συνδρομητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο από όλες τους τις συσκευές από οπουδήποτε κι εάν βρίσκονται.

Fiber και 5G

Η πηγή μας μάς υπενθύμισε πως προχωρούν και τα άλλα δύο μεγάλα πρότζεκτ τεχνολογικής αναβάθμισης των δικτύων του οργανισμού. Ήδη το δίκτυο οπτικών ινών στις πόλεις κτίζεται, ήδη τρέχει παγκύπρια και ήδη άρχισαν να μπαίνουν σε αυτό συνδρομητές. Άρχισε επίσης η υλοποίηση του πιλοτικού δικτύου 5G στην κινητή, ενώ εξετάζεται στην κινητή τηλεφωνία να βγουν και νέα προϊόντα για τους καταναλωτές.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια
ΚΥΠΡΟΣ

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια