Από το 2013 επιχειρείται ρύθμιση της στρέβλωσης στα ΝΠΔΔ αλλά κυβέρνηση και Βουλή φοβήθηκαν τη συνδικαλιστική θύελλα που «κτυπά» τώρα
Συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις επί της προχθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να καλέσει τις διοικήσεις των ημικρατικών οργανισμών, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, να αναπροσαρμόσουν αρχικά και να καταργήσουν του χρόνου τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που προσφέρουν ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Μόνο που η συζήτηση για ρύθμιση της στρέβλωσης όσον αφορά τη μη καταβολή συνεισφοράς από τους εργαζόμενους, στους πιο πολλούς ημικρατικούς οργανισμούς, δεν είναι θέμα που προκύπτει τώρα ενόψει ΓεΣΥ. Απασχολεί τις εκθέσεις του γεν. ελεγκτή (μαζί με άλλα παρεμφερή ωφελήματα) από το 2013 όταν η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καταργήθηκε για τους δημόσιους υπάλληλους, εκπαιδευτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι μέχρι τώρα συνεισφέρουν 1,5% επί των ακαθάριστων απολαβών τους για τον εν λόγω σκοπό. Μιλώντας χθες στον «Π» ο γενικός ελεγκτής ήταν λάβρος σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των συντεχνιών. «Η θέση των συντεχνιών ότι θα πρέπει η κυβέρνηση, κατά παράβαση της νομοθεσίας που αφορά το ΓεΣΥ, εκεί όπου είναι εργοδότης αντί να συνεισφέρει το μέγιστο ποσοστό που προβλέπει ο νόμος να συνεισφέρει περισσότερα δήθεν επειδή τόσα χρόνια παρείχε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα ΝΠΔΔ είναι απαράδεκτη και μόνο που λέγεται». Περαιτέρω ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως «ο κοινωνικός διάλογος έγινε πριν ψηφιστεί η νομοθεσία. Οι νόμοι εφαρμόζονται. Τελεία» δήλωσε κατηγορηματικά.
Τράβηξαν πίσωΤο θέμα άνοιξε –και έκλεισε νωρίς– και το Υπουργικό Συμβούλιο αρχές του 2016, θεωρώντας ότι από τη μια τίθεται θέμα άνισης μεταχείρισης και από την άλλη ότι χάνεται ένα σημαντικό έσοδο (εξοικονόμηση) για το κράτος, το οποίο χορηγεί ουσιαστικά τις δαπάνες των ημικρατικών, μεταξύ των οποίων και την ιδιωτική ασφάλιση των υπαλλήλων τους, ενώ καλύπτονταν παράλληλα χωρίς καμιά συνεισφορά και από τα δημόσια νοσηλευτήρια! Αφορμή η διαπίστωση σε συνεδρία του Υπουργικού για έγκριση του προϋπολογισμού του ΚΟΑΠ για το 2016 ότι δαπανά σχεδόν το ένα δέκατο του προϋπολογισμού του (8,2%) σε ιδιωτικό σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, από τις συνολικές δαπάνες 10,07 εκατ. ευρώ του ΚΟΑΠ για το 2016 οι 837 χιλιάδες αφορούσαν το σχέδιο ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Δεύτερο επεισόδιο εκτυλίχθηκε σε συνεδρία της Επ. Οικονομικών λίγες μέρες αργότερα στις 18 Ιανουαρίου 2016 στην οποία ζητήθηκαν οι θέσεις του ΥΠΟΙΚ. Ακολούθησε επιστολή του ΤΔΔΠ του ΥΠΟΙΚ που ουσιαστικά τίθετο στη διάθεση της Βουλής «σε περίπτωση που και αυτή επιθυμεί ρύθμιση της στρέβλωσης». Αν και κυβέρνηση και Βουλή επιχείρησαν να ρυθμίσουν το θέμα, εν συνεχεία φοβήθηκαν να μην ξεσηκωθεί συνδικαλιστική θύελλα η οποία ωστόσο τους αναμένει τώρα, ενόψει ΓεΣΥ.
Στην επιστολή του ΤΔΔΠ ετοιμάστηκε και κατάλογος για το τι ίσχυε (και ισχύει μέχρι σήμερα) σε 34 ημικρατικούς οργανισμούς. Μεταξύ άλλων στην ΑΗΚ υπάρχει ειδικό ταμείο, με το κόστος, 5,9% (επί των ακαθάριστων απολαβών) για υπαλλήλους, εξαρτώμενους αυτών και συνταξιούχους, να το επωμίζεται ο οργανισμός, ενώ το προσωπικό επωμίζεται μόνο το ποσό που υπερβαίνει αυτό της κάλυψης. Στη Cyta, ο οργανισμός επωμίζεται εξ ολοκλήρου το κόστος (5,75% Χ12 μήνες) λειτουργίας του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης. Στον ΘΟΚ ο εργοδότης καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος για τα τρία σχέδια (Ταμείο, Ταμείο Συμπληρωματικής Περίθαλψης και Κρατικό). Από τους ημικρατικούς οργανισμούς μόνο τα κρατικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την τότε επιστολή του ΤΔΔΠ, έθεταν επιλογή στους υπαλλήλους τους μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού σχεδίου με την αντίστοιχη συνεισφορά να βαραίνει και τους ίδιους. Την ίδια ώρα, οι υπάλληλοι και των 12 δήμων στους οποίους γινόταν αναφορά συνεισφέρουν – άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο.
Των πιο πάνω λεχθέντων υπενθυμίζεται πως όταν ο ΔΗΣΥ έψαχνε τον Ιούλιο του 2016 πώς θα εξοικονομούσε 44 εκατ. τα οποία απαιτούνταν για κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας (διευθετήθηκε διαφορετικά) ένα από τα 11 μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν και η συνεισφορά και των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη «που τώρα στα περισσότερα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος», μέτρο που θα απέφερε 5 εκατ. ευρώ...
Αναταραχή για την απόφαση για αναπροσαρμογές των ταμείων υγείαςΕτοιμοπόλεμοι στους ημικρατικούςΑκονίζουν μαχαίρια οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς και τους δήμους από την απώλεια κεκτημένων ωφελημάτων με την εφαρμογή της προχθεσινής απόφασης της κυβέρνησης για προσαρμογές των σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενόψει ΓεΣΥ. Τη χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και μονομερή και ζητούν την απόσυρσή της. Χθες το απόγευμα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΠΟΑΣ πραγματοποίησαν κοινή έκτακτη συνεδρία, όπου αποφάσισαν όπως ζητήσουν από τους γενικούς γραμματείς της ΣΕΚ και της ΠΕΟ να βοηθήσουν ώστε να γίνει μια συνάντηση για να επιλυθεί το όλο ζήτημα, διαφορετικά στις 14 Μαρτίου θα συνέλθουν ξανά για να αποφασίσουν το είδος και το μέγεθος των μέτρων που θα πάρουν, προκειμένου πλέον να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, καλούνται τα δ.σ. των ημικρατικών, των δήμων, των κρατικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας και των κρατικών επιχειρήσεων να αναπροσαρμόσουν τα υφιστάμενα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύψεις που θα παραχωρηθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Καλούνται δε να καταργήσουν όλα τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1/6/2020, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, και να μην προχωρήσουν με οποιονδήποτε τρόπο στην ενσωμάτωση του υφιστάμενου κόστους για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των υπαλλήλων τους στις απολαβές του προσωπικού ή τη διάθεσή του στα ταμεία ευημερίας των εργαζομένων των συντεχνιών ή παραχώρησής του με άλλον τρόπο.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ημικρατικών Οργανισμών ΟΗΟ -ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία χαρακτήρισε την απόφαση απαράδεκτη και έξω από κάθε πλαίσιο, θεσμικό και κύρια συνδικαλιστικό, η οποία καταστρατηγεί πρόνοιες συλλογικών συμβάσεων. Κάλεσε δε τη Βουλή να μην προχωρήσει στην ψήφιση του προϋπολογισμού της cyta.
Ο γ.γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ανέφερε πως η απόφαση ήταν προμελετημένη και σκόπιμη.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η συντεχνία επιστημονικού προσωπικού της cyta, ΣΕΠ ΑΤΗΚ, ενώνει, όπως αναφέρει, τη φωνή της με τις υπόλοιπες συντεχνίες του οργανισμού και δηλώνει πως θα αγωνιστεί για να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση. Όπως σημειώνει η ΣΕΠ ΑΤΗΚ, η προτροπή του Υπουργικού κρίνεται καταδικαστέα και απαράδεκτη, αποπνέει αυταρχισμό και ετσιθελισμό και αποτελεί υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συνιστά υπέρβαση εξουσίας. Εκφράζει την άποψη ότι τα υπόλοιπο του ωφελήματος μετά την αφαίρεση της συνεισφοράς για το ΓεΣΥ (σ.σ. πάνω από 3%) θα πρέπει να τύχει διασφάλισης, είτε μέσω συλλογικής ασφάλισης υγείας που θα συνάψει η cyta, είτε με άλλον τρόπο που θα προκύψει μέσα από διάλογο της cyta με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού.
Απαράδεκτη θεωρεί την απόφαση της κυβέρνησης και η ΔΕΟΚ και την καλεί να αποσύρει. Όπως επισημαίνει, καταστρατηγεί κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου και υπονομεύει το σύστημα εργασιακών σχέσεων και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Η συντεχνία προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν μονομερείς αποφάσεις που αλλοιώνουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.