Όσο οι άρχοντες του τόπου μας περιμένουν να έρθουν οι μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό που θα κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία μας, υπάρχουν άνθρωποι που ήδη κάνουν το επόμενο βήμα πατώντας γερά στα δικά τους πόδια και πιστεύοντας στις δυνάμεις τις δικές τους.
Όταν μάλιστα αυτοί οι τολμηροί συμπολίτες μας αναλαμβάνοντας ρίσκα ζωής επενδύουν σε περιοχές οι οποίες κραυγάζουν απελπισμένα για τέσσερις και περισσότερες δεκαετίες λόγω της εγκατάλειψης και της απερήμωσης, είναι άξιοι θαυμασμού.
Τέτοιες είναι οι ιστορίες που θα παρουσιάσει ο «Π» επί μία εβδομάδα ξεκινώντας από τη σημερινή έκδοση. Προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που δίνουν το αντίδοτο στον αφανισμό των χωριών του Τροόδους.
Ο Μιχάλης και η Δάφνη είναι παιδιά της πόλης που μέσα στην κρίση επανεκτιμώντας τις αξίες τους αποφάσισαν να μετακομίσουν στις Δύμες και να ασχοληθούν με τη γεωργία και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Να δώσουν ταυτότητα στο κυπριακό προϊόν του Τροόδους. Ό,τι έχουν να πουν το μοιράζονται μαζί μας στη διπλανή σελίδα.
Ο Γλαύκος επέστρεψε από το Λονδίνο μετά από 40 χρόνια κι επένδυσε στη γενέτειρά του την Ευρύχου σε μία φάρμα με πουλερικά αβγά ελευθέρας. Καθημερινά παράγει 5.000 αβγά τα οποία διοχετεύονται στην αγορά. Τώρα μπήκε και στην αγορά ποιοτικού ελαιολάδου. Μας μιλά για τις προοπτικές της καλλιέργειας της ελιάς στην κοιλάδα της Σολιάς.
Η Ειρήνη, κι αυτή μεγαλωμένη στην πρωτεύουσα, δεν αγάπησε μόνο τον Αντρέα όταν έλαβε την απόφαση να τον παντρευτεί και να μετακομίσει στην Ευρύχου, αλλά και τη ζωή στην ύπαιθρο. Έχουν ήδη επενδύσει σε ένα pet shop, ενώ η νεαρή μαμά έχει κι άλλα επιχειρηματικά πλάνα.
Ο Χρίστος ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Η επένδυσή του έγινε στο χωριό των γονιών του τα Χανδριά και πραγματικά επιτελεί κοινωνικό έργο σε ένα χωριό με λιγοστούς κατοίκους κι αυτοί μεγάλης ηλικίας. Το οινοποιείο του έβαλε την κοινότητα στον τουριστικό χάρτη.
Ο Νικολά είναι Γάλλος εγκατεστημένος στην περιοχή του Ατσά, σε ένα αγρόκτημα που προσπαθεί να αποτελέσει παράδειγμα με τις εργατικές πρακτικές του και με τις αναγεννητικές μεθόδους γεωργίας που αξιοποιεί. Το κτήμα παράγει κι εξάγει ελαιόλαδο υψηλό σε περιεκτικότητα πολυφαινολών το οποίο πωλείται στην τιμή των 100 ευρώ το λίτρο.
Η Στέλλα, ο Δημήτρης, η Κλειώ και η Παναγιώτα είναι τα παιδιά του Κώστα Βιολάρη από τη Λόφου, του ανθρώπου που έβαλε το κεφάλι του κάτω το '92 για να γίνει η Λόφου αυτό που είναι σήμερα, ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά χωριά της Κύπρου. Ανέλαβαν να διαχειριστούν και να μεγαλώσουν την επιχείρηση του πατέρα τους στον αγροτουριστικό τομέα.
Όλες αυτές οι ιστορίες δεν γράφτηκαν με ροδοπέταλα. Φτιάχτηκαν όμως με πολλή αγάπη. Αγάπη για τον τόπο και τον άνθρωπο.
Τα προβλήματα του να επενδύεις στις κοινότητες του Τροόδους, μια περιοχή με πολλές ιδιομορφίες λόγω της ορεινότητας αλλά και της αστυφιλίας, δεν είναι λίγα. Προσπαθήσαμε από τα ρεπορτάζ μας να αντλήσουμε, πέρα από το παράδειγμα που δίνουν και τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως τις ελλείψεις βασικών υποδομών αλλά και κρατικών πολιτικών, η λύση των οποίων θα κάνει ευκολότερη την επιστροφή κι άλλων ή έστω τη διατήρηση των υφιστάμενων πληθυσμών.
Αυτή η κυβέρνηση δείχνει μία διάθεση να κάνει την αλλαγή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέθεσε πέρσι το καλοκαίρι στον κοινοτάρχη Καλοπαναγιώτη Γιαννάκη Παπαδούρη, να κάνει μία μελέτη για την κατάσταση που επικρατεί στις ορεινές κοινότητες του Τροόδους, η οποία και θα αποτελέσει το προζύμι για τη σύσταση μίας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ορεινών μας περιοχών. Στο αφιέρωμα αυτό ο κ. Παπαδούρης μιλά στον «Π» για κάποια από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης η οποία θα είναι έτοιμη για να υποβληθεί στην κυβέρνηση τέλος Ιουλίου.