Με ρυθμιστική της απόφαση η ΡΑΕΚ μοιράζει το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών σταδιακά μέχρι το 2027 μεταξύ της ΑΗΚ και των καταναλωτών ρεύματος. Βάσει της απόφασης και νοουμένου ότι το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε στα 80 εκατ. ευρώ, η ΑΗΚ θα καλύψει τα 40 εκατ. από το πλεόνασμά της και τα άλλα 40 εκατ. θα χαρακτηριστούν «εύλογα έξοδα» της ΑΗΚ και θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι ετησίως μέχρι το 2027 το κόστος για τους έξυπνους μετρητές θα κυμαίνεται γύρω στα 9-10 εκατ. ευρώ.
Για τη λήψη τελικής απόφασης για την κατανομή του κόστους, προηγήθηκε αλληλογραφία μεταξύ ΡΑΕΚ και ΑΗΚ. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, η ΑΗΚ είχε προτείνει αρχικά να πληρώσει από το αποθεματικό της μόνο το 20% της δαπάνης και το υπόλοιπο 80% να μεταφερθεί στους καταναλωτές. Η ΡΑΕΚ απέρριψε την εισήγηση και κατέληξε στις 18 Δεκεμβρίου στην απόφαση να αναλάβει η ΑΗΚ το 50% των εξόδων.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ, τα στοιχεία που ο ίδιος ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής (ΑΗΚ) της κατέθεσε δείχνουν ότι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα επιφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη στην ΑΗΚ από σημαντικές εξοικονομήσεις λειτουργικών εξόδων της. Σύμφωνα με την ΑΗΚ, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα επιφέρει εξοικονομήσεις περίπου 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η εξοικονόμηση αυτή θα επιφέρει αντίστοιχη ελάφρυνση στις χρεώσεις των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, λόγω της χρήσης έξυπνων μετρητών θα εξοικονομούνται (με την εγκατάσταση και των 400 χιλιάδων συσκευών) 5 εκατ. ευρώ από το σημερινό κόστος για τη συλλογή μετρήσεων, 0,34 εκατ. από τις συνδέσεις/ αποσυνδέσεις, 1 εκατ. από τη μείωση των κλοπών ενέργειας, 0,5 εκατ. από τη μείωση τεχνικών απωλειών και 0,005 εκατ. από την έρευνα φορτίου.
Καθυστέρηση
Βάσει παλαιότερης ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ, η ΑΗΚ όφειλε να εκδώσει την 1η Ιανουαρίου 2019 τον πρώτο διαγωνισμό για την προμήθεια της πρώτης παρτίδας έξυπνων μετρητών, για συνολικά 100.000 μετρητές. Ωστόσο η ΑΗΚ δεν πρόκειται να υλοποιήσει εμπρόθεσμα την απόφαση, αφού δεν έχει ακόμα ετοιμάσει τις προδιαγραφές για τους μετρητές. Όπως ξαναέγραψε ο «Πολίτης», η ΑΗΚ θα προσλάβει σύμβουλο για την ετοιμασία των προδιαγραφών, κάτι που σημαίνει ότι η προκήρυξη διαγωνισμού για τις πρώτες 100 χιλιάδες μετρητές θα γίνει σε μερικούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη παραλαβή μετρητών δεν θα γίνει την 1/1/2020, όπως προβλέπει η αρχική απόφαση της ΡΑΕΚ. Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές τόσο από τη ρυθμιστική αρχή όσο και από την ΑΗΚ ότι δεν θα επηρεαστεί το τελικό χρονοδιάγραμμα. Συνεπώς, μέχρι τον Ιανουάριο του 2027 η ΑΗΚ δεσμεύεται ότι θα έχει εγκαταστήσει 400.000 μετρητές και υπολογίζεται ότι από τα μέσα του 2020 θα είναι σε θέση να εγκαθιστά περίπου 57 χιλιάδες μετρητές κατ’ έτος, μέχρι το 2027.
Τι κερδίζουμε εμείς και τι η ΑΗΚ
Η εγκατάσταση ευφυών συστημάτων μέτρησης θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, στον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΑΗΚ):
- Παρακολούθηση και ανάκτηση δεδομένων και μετρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φορτίου.
- Καλύτερη διαχείριση φορτίου και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
- Επέμβαση στα φωτοβολταϊκά συστήματα (τηλεχειρισμός και ανάκτηση δεδομένων και μετρήσεων παραγόμενης ισχύος και ενέργειας).
- Βελτιστοποίηση της πρόβλεψης της παραγόμενης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανά μισάωρο της επόμενης μέρας.
- Μεγιστοποίηση διείσδυσης ΑΠΕ.
- Κάλυψη αναγκών για αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας.
- Μείωση απωλειών στο δίκτυο και διευκόλυνση εντοπισμού απωλειών.
- Αποτροπή κλοπών ηλεκτρικού ρεύματος.
- Ευχέρεια εξ αποστάσεως διακοπή παροχής σε κακοπληρωτές.
- Ανάγνωση μέτρησης σε μη προσβάσιμους και απομακρυσμένους χώρους και κατά συνέπεια εξοικονόμηση πόρων.
- Επιπλέον, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα επιτρέψει από τη μια στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να εξειδικεύσουν τις προσφορές και τις διατιμήσεις τους προς όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και από την άλλη θα δώσει την ευχέρεια στους καταναλωτές να επιλέγουν -μέσω του κινητού τους τηλεφώνου- τον προμηθευτή τους, αναλόγως των διατιμήσεων που θα προσφέρει ανά μισάωρο!
Παρέχει επίσης δικαίωμα ευρείας επιλογής στον καταναλωτή, ειδικότερα το δικαίωμα να επιλέγει και να προγραμματίζει τον χρόνο λειτουργίας διαφόρων συσκευών ή μηχανημάτων, στο σπίτι ή στο επαγγελματικό υποστατικό.