Στόχος της Αστυνομίας είναι να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας των εγκληματικών οργανώσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών. Στην «κορυφή» αυτή δυνατόν να βρίσκονται καθόλα ευυπόληπτοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με ναρκωτικά. Αυτό ανέφερε χθες ο υπ. Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μιλώντας στον «Π» και στην εκπομπή «Επίκαιρα» του Plus. Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στην Αστυνομία να κάνει παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπό συγκεκριμένους όρους και για συγκεκριμένης μορφής εγκλήματα, θα βοηθήσει στο να εντοπιστούν αυτοί που κινούν τα νήματα, και ενδεχομένως να είναι άτομα λευκού ποινικού μητρώου, να μην έχουν απασχολήσει ποτέ την Αστυνομία και να θεωρούνται καταξιωμένοι κοινωνικώς. Σημείωσε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά μιλάει υποθετικά, ωστόσο από τα όσα είπε άφησε να νοηθεί ότι η Αστυνομία και ο ίδιος κάτι γνωρίζουν.
Ουδείς στο απυρόβλητο
Χθες η Αστυνομία συνέχισε τις επιχειρήσεις της σε ολόκληρη την Κύπρο. Αστυνομικοί με εντάλματα έρευνας στα χέρια εισήλθαν σε σπίτια και έλεγξαν αυτοκίνητα διαφόρων προσώπων για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με εμπλοκή τους σε παράνομες δραστηριότητες. Οι οδηγίες, που προέρχονται απευθείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαβιβάζονται στους αστυνομικούς από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αρχηγό Αστυνομίας, είναι να «ενοχλούνται» συνεχώς όσοι μέχρι σήμερα πίστευαν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Η Αστυνομία έχει αποφασίσει να γίνει «σκιά» των ανθρώπων που θεωρούνται επικεφαλής εγκληματικών ομάδων, αναθέτοντας σε υπαλλήλους» τους τις βρόμικες δουλειές.
Συναίνεση από ΕΔΕΚ
Χθες ο υπ. Δικαιοσύνης συνεχίζοντας τις επαφές του με τα κόμματα με στόχο να προωθηθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Η ΕΔΕΚ διάκειται θετικά στο να δοθούν στην Αστυνομία οι δυνατότητες για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, όταν το μελετήσει και κάνει και τις εισηγήσεις της ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες κατάχρησης. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε, «είναι ενδεχομένως καιρός κάποιες αρμοδιότητες που σήμερα έχει η Αστυνομία να περάσουν σε κάποιες άλλες υπηρεσίες για να αξιοποιηθεί πιο σωστά το προσωπικό της δύναμης». Μίλησε και για τη δημιουργία, εάν είναι δυνατόν, ενός ειδικού σώματος για την ασφάλεια των αεροδρομίων και άλλων δημόσιων χώρων «ώστε να αποδεσμευθούν από αυτήν την ευθύνη τα μέλη της Εθνικής Φρουράς, που πρέπει να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους».
Ξεσκόνισμα διεφθαρμένων
Η νεοσύστατη Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου ήδη έχει βάλει στο στόχαστρό της συγκεκριμένους αστυνομικούς για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι συνεργάζονται με τον υπόκοσμο. Η νέα νομοθεσία δίνει σημαντικές αρμοδιότητες στην υπηρεσία, η οποία εξετάζει κάθε πληροφορία, ακόμα και αν είναι ανώνυμη. Η έδρα της υπηρεσίας βρίσκεται εκτός του αρχηγείου Αστυνομίας ώστε να λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία, αφού έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ακόμα και τον ίδιο τον αρχηγό.
Καμία ανοχή και Χόλιγουντ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου διατύπωσε χθες τη θέση ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης κράτους - εγκληματιών, καθώς ένα συντεταγμένο κράτος δεν μπορεί να ανέχεται το οργανωμένο έγκλημα. Ο εκπ. Τύπου του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου σε δήλωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ και η ηγεσία της Αστυνομίας, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το έγκλημα και προσπαθώντας να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό, καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και χολιγουντιανού τύπου θεάματα.
Η Αστυνομία παραθέτει συγκριτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα την τριετία 2010-2013 και την τριετία 2014-2017
Λανθασμένη η εντύπωση για έξαρση του εγκλήματος
H Αστυνομία με χθεσινή ανακοίνωσή της διατυπώνει την αντίθεσή της με τις πρόσφατες αναφορές για πρωτοφανή έξαρση του εγκλήματος. Στην ανακοίνωση παρατίθενται συγκριτικά στατιστικά στοιχεία για το έγκλημα της περιόδου 2010-2013 και της περιόδου 2014-2017. Την τελευταία τριετία παρουσιάζεται:
Μείωση κατά 11% στους φόνους.
Μείωση κατά 14% στις απόπειρες φόνου.
Μείωση κατά 32% στις ληστείες και εκβιασμούς.
Μείωση κατά 39% στις διαρρήξεις.
Αύξηση σε εμπρησμούς
Στα εγκλήματα που παρουσιάζεται αύξηση είναι αυτά που έχουν να κάνουν με εμπρησμούς και βομβιστικές επιθέσεις, εναντίον αυτοκινήτων, επιχειρήσεων και σπιτιών.
Αύξηση κατά 6% στους εμπρησμούς.
Αύξηση κατά 6% στις απόπειρες καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες.
Ανεδαφική εντύπωση
Η Αστυνομία στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η καλλιέργεια στην κοινή γνώμη της εντύπωσης ότι έχει αυξηθεί το έγκλημα είναι ανεδαφική και επιζήμια και ενισχύει τη φοβία και το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία. Σημειώνεται, δε, ότι οι αυξημένοι συγκριτικά με σήμερα φόνοι, απόπειρες φόνων, ληστείες και εκβιασμοί σημειώθηκαν κατά την τετραετία 2010 -2013, που η Αστυνομία Κύπρου είχε στη διάθεσή της περισσότερους από 500 αστυνομικούς από όσους διέθετε την αντίστοιχη περίοδο 2014-2017. Επιπρόσθετα, δεν υφίστατο η απειλή της τρομοκρατίας, η οποία απορρόφησε τουλάχιστον 200 αστυνομικούς για την πρόληψή της».
Σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα, αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, «η διεθνής εμπειρία και έρευνα καταδεικνύει ότι αυτό μπορεί να παταχθεί κατά τρόπο αποτελεσματικό, όταν υπάρξει από μέρους της πολιτείας και των θεσμών του κράτους μια καθολική προσέγγιση. Μια προσέγγιση που να περιλαμβάνει την εμπλοκή και άλλων υπηρεσιών και θεσμών του κράτους, με στόχο να πληγεί η οικονομική ευρωστία του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ άλλων μέσα από τη δήμευση των εσόδων και περιουσίας από τις παράνομες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται».