Μετά την τραγωδία, καβγάς για την αμέλεια

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 15.5.2018
Μετά την τραγωδία, καβγάς για την αμέλεια
Ένα μη στερεωμένο ράφι έπεσε και σκότωσε την 25χρονη Οδύσσεια - Ο 10χρονος Σταύρος δεν πρόλαβε να ζήσει λόγω του «ωχαδερφισμού»

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ, ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ


Κλυδωνισμούς προκαλεί στο σύστημα της δημόσιας υγείας ο θάνατος του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, το κάταγμα κροταφικού οστού του οποίου δεν διαπιστώθηκε κατά την εισαγωγή του στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας την περασμένη Παρασκευή. Οι μεταμεσονύχτιες συλλήψεις των δύο γιατρών προκάλεσαν σοκ στον ιατρικό κόσμο, με τη συνδικαλιστική οργάνωση των κυβερνητικών γιατρών να πραγματοποιεί αύριο δίωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενη για την «πρωτοφανή διαπόμπευση ιατρικών λειτουργών στην προσπάθεια των αρμόδιων του υπουργείου να αποσείσουν τις ευθύνες τους για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια». Η μετακύληση των ευθυνών για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις ή παραλείψεις από την ΠΑΣΥΚΙ προς την ηγεσία του υπουργείου χαρακτηρίστηκε χθες από τον υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου ως «ατυχέστατη». Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε λύπη για τη διασύνδεση που επιχείρησε η ΠΑΣΥΚΙ μεταξύ του τραγικού θανάτου του 10χρονου και της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι είχε υποχρέωση να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας σε ανώτατο επίπεδο, «αφού τα στοιχεία παρέπεμπαν εκ πρώτης όψεως σε πιθανή αμέλεια». Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού στην εκπομπή Πρωινή Επιθεώρηση του Πολίτη 107.6, το πόρισμα της διοικητικής έρευνας καθοδηγεί τις αστυνομικές έρευνες για την υπόθεση, το αποτέλεσμα των οποίων οφείλει να αναμένει το υπουργείο πριν προχωρήσει από την πλευρά του στην αναζήτηση ευθυνών και στην επιβολή τιμωρητικών μέτρων.


Το σύστημα νοσεί


Θέση της ΠΑΣΥΚΙ είναι ότι παγκοσμίως το 90% των ιατρικών λαθών οφείλεται σε αδυναμίες του συστήματος. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, το εύρημα που κλειδώνει το συμπέρασμα ότι καταγράφηκε επαγγελματική αμέλεια (και όχι απλώς λάθος) στον χειρισμό του περιστατικού με τον τραυματισμό του 10χρονου, είναι η εκ των υστέρων ανάγνωση της πρώτης ακτινογραφίας από ακτινολόγους, οι οποίοι διαπίστωσαν το κάταγμα στον κρόταφο και το αιμάτωμα. Όπως αντιλαμβάνεται ο «Πολίτης», οι ευθύνες θα αξιολογηθούν διαφορετικά αν το κάταγμα διαπιστώθηκε στην πρώτη επίσκεψη του 10χρονου, αλλά δεν αξιολογήθηκε ως επικίνδυνο. Είτε λάθος είτε αμέλεια, γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας υποδεικνύουν στον «Πολίτη» ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας δεν διαθέτει νευροχειρουργό για τον χειρισμό περιστατικών όπως του 10χρονου, κάτι που σημαίνει ότι ο άτυχος Σταύρος Γιωργαλλή έπρεπε ούτως ή άλλως να παραπεμφθεί στη Λευκωσία.


Η δεύτερη απάντηση της ΠΑΣΥΚΙ στον υπουργό απαντήθηκε από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου με ανοικτή επιστολή προς όλους τους επαγγελματίες υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Καταγράφοντας την κατάπληξή του για τους ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς της ΠΑΣΥΚΙ, ο κ. Ιωάννου ζητά από γιατρούς και νοσηλευτές να περιθωριοποιούν όσους εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος, ζητώντας τους να αγκαλιάσουν τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση και να κωφεύσουν στην προσπάθεια να στοχοποιηθούν τα δημόσια νοσοκομεία «σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουν τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση».


Ο χαρτοπόλεμος αποτίμησης του τραγικού θανάτου του 10χρονου συνεχίστηκε και με τρίτη παρέμβαση της ΠΑΣΥΚΙ, η οποία κάλεσε τους κυβερνητικούς γιατρούς να μην εξετάζουν περισσότερους από 20 ή 30 ασθενείς (ειδικοί και γενικοί γιατροί) την ημέρα, συμμορφούμενοι με τους Διεθνείς Κανόνες Ασφαλούς Ιατρικής Πρακτικής, να αναμένουν γνωμάτευση όλων των ακτινολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων πριν την απόλυση ασθενούς, να παραπέμπουν ασθενείς σε νοσοκομεία που διαθέτουν τις ειδικότητες, να καταγράφουν τις μηνιαίες ώρες εργασίας τους, να εξετάζουν ασθενείς στην παρουσία νοσηλευτή για νομικούς λόγους, και να ενημερώνουν την ΠΑΣΥΚΙ σε όλες τις περιπτώσεις που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.


Στην υπόθεση παρενέβη χθες και η ομοσπονδία συνδέσμων πασχόντων, η οποία έκανε λόγο για τραγική επιβεβαίωση των καταγγελιών της. Απαιτώντας τη διερεύνηση του περιστατικού και την παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν επιδείξει αμέλεια, η ΠΟΣΠΦ σημειώνει ότι δεν πρόκειται οι ασθενείς να δεχθούν να γίνει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του οποιουδήποτε με τις δικαιολογίες της υποστελέχωσης, του φόρτου εργασίας ή και οποιασδήποτε άλλης δικαιολογίας.


Σήμερα η κηδεία του 10χρονου Στ. Γιωργαλλή


Σήμερα τελείται η κηδεία του Σταύρου Γιωργαλλή στο Αλεθρικό, δημοσία δαπάνη, όπως αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την κηδεία του μαθητή ανακοινώνει ότι σε ένδειξη πένθους σήμερα οι σημαίες στο Υπουργείο Παιδείας, στα επαρχιακά γραφεία Παιδείας και στα σχολικά κτήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στεφάνι θα κατατεθεί από τον υπουργό εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη.


Για τις συνθήκες του ατυχήματος της περασμένης Παρασκευής, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη θα ολοκληρωθεί το πόρισμα για το ατύχημα στο δημοτικό σχολείο που οδήγησε στον θάνατό του 10χρονου. «Αφού το μελετήσουμε, θα δούμε πώς προχωράμε», δήλωσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι χθες «ερευνών λειτουργός μαζί με τους επιθεωρητές του σχολείου, την επιθεωρήτρια των γενικών μαθημάτων και τον επιθεωρητή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, καθώς επίσης και λειτουργοί ασφάλειας και υγείας του υπουργείου» ήταν στο σχολείο και λάμβαναν καταθέσεις. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν διαδικασίες διαχείρισης σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, ενώ σε κάθε σχολείο υπάρχει καθηγητής ή δάσκαλος ο οποίος γνωρίζει πρώτες βοήθειες.


Σε σχέση με τις αθλητικές υποδομές των σχολείων, αρμόδιος λειτουργός των τεχνικών υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας ανέφερε στον «Π» ότι για γήπεδα (π.χ. καλαθόσφαιρας) ανοικτών χώρων χρησιμοποιείται πρέμιξ και τηρούνται οι σχετικές προδιαγραφές, κάτι που ισχύει και για το σχολείο στο Αλεθρικό.


Ο ακτινολόγος καίει τις Πρώτες Βοήθειες


Περισσότερες από 30 καταθέσεις είχαν πάρει μέχρι χθες οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας που ασχολούνται με τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του 10χρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Οι καταθέσεις λαμβάνονται από το οικογενειακό περιβάλλον του 10χρονου, από το Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού, όπου συνέβη το μοιραίο ατύχημα, καθώς και από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, και συγκεκριμένα από το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών. Η οικογένεια του 10χρονου υποστηρίζει ότι υπήρξε αμέλεια ως προς την εξέταση του μικρού όταν αυτός μεταφέρθηκε από τη μητέρα του στις Πρώτες Βοήθειες του Γ.Ν. Λάρνακας για πρώτη φορά τραυματισμένος στο κεφάλι. Η λήψη καταθέσεων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη εκπνέει το πενθήμερο διάταγμα κράτησης που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εναντίον των δύο γιατρών του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, οι οποίοι συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων.


Πρόκειται για τον γενικό γιατρό δρα Ηρακλή Παντελιδάκη, 37 χρόνων από την Ελλάδα, και τον δρα Κυριάκο Κυριακίδη, 65 χρόνων, διευθυντή του ΤΑΕΠ. Από πλευράς Αστυνομίας αναφέρεται στον «Π» ότι αύριο Τετάρτη θα αποφασιστεί κατά πόσον οι δύο ύποπτοι θα οδηγηθούν εκ νέου στο δικαστήριο για να ανανεωθεί το διάταγμα κράτησής τους ή αν η υπόθεσή τους θα καταχωρισθεί στο δικαστήριο. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο οι δύο γιατροί να απολυθούν και να κατηγορηθούν γραπτώς για να κλητευθούν στο δικαστήριο σε μεταγενέστερο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», οι δύο συλληφθέντες γιατροί εμμένουν στις αρχικές τους τοποθετήσεις σε σχέση με την εξέταση της επίμαχης ακτινογραφίας που έβγαλε ο άτυχος μαθητής κατά την πρώτη του επίσκεψη στο νοσοκομείο. Ο δρ Παντελιδάκης υποστηρίζει ότι ο ίδιος μαζί με τον δρα Κυριακίδη εξέτασαν το παιδί και ότι μαζί είδαν και ανέγνωσαν την ακτινογραφία, χωρίς να διαπιστώσουν ότι υπήρχε οποιοδήποτε κάταγμα στο κρανίο του. Αντίθετα, ο δρ Κυριακίδης υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν προέβη σε καμία διάγνωση, ότι δεν έδωσε στον συνάδελφό του καμία οδηγία για τον παραπέρα χειρισμό του παιδιού και ότι δεν είδε την ακτινογραφία. Ισχυρίζεται, ακόμα, ότι η απόφαση για την απόλυση του παιδιού ήταν του δρος Παντελιδάκη, όπως και η απόφαση να μην ζητήσει γνωμάτευση από ακτινολόγο. Θυμίζουμε ότι οι ανακριτές κατέχουν μαρτυρία από ακτινολόγο, που εξέτασε σε κατοπινό στάδιο την επίμαχη ακτινογραφία, ότι σ’ αυτήν υπάρχει εμφανές κάταγμα κροταφικού οστού. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι δύο γιατροί τέθηκαν χθες σε διαθεσιμότητα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια
ΚΥΠΡΟΣ

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια