Την επιρροή της Ρωσίας στην Κύπρο καταδεικνύει μία ενδιαφέρουσα έρευνα της δεξαμενής σκέψης «European Values» αναφορικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης από τη Ρωσία, την οποία δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Στην έρευνα καταγράφονται τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτρέψουν τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων προερχόμενων από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι χώρες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: «Μέτωπο κατά της ρωσικής παραπληροφόρησης», «Σε εγρήγορση πιθανής ρωσικής παρέμβασης», «Επιφυλακτικοί για τα μέτρα», «Άρνηση της απειλής των ρωσικών fake news» λαο «Συνεργάτες του Κρεμλίνου». Στην τελευταία κατηγορία βρίσκονται μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος.
Οι ερευνητές σημείωσαν πως η Ισπανία ήταν η χώρα που προέβη στις περισσότερες αλλαγές, συνταγματικές και νομικές, προκειμένου να προστατευθεί από τα fake news. Τον περασμένο Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Καταλωνία δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, με τις αρχές της Ισπανίας να διαπιστώνουν οργανωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία, με στόχο την ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με την έρευνα, πρωτεργάτες στην αντιμετώπιση των fake news, είναι η Βρετανία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Την ίδια στιγμή Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Φινλανδία, κάνουν σημαντικά βήματα για αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων.
To «European Values» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος κάθε χρόνο καταγράφει τις αντιδράσεις των 28 χωρών μελών της ΕΕ, έναντι των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης. Την περασμένη εβδομάδα το NATO αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει το «European Values», αναφέροντας ότι σήμερα η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση.