Ο Γιώργος Λιλλήκας δεν παρέστη στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων για το θέμα της μη καταληφθείσας, με βάση την απόφαση του Ανωτάτου, έδρα της Αλληλεγγύης (σ.σ. χθες βράδυ αναμενόταν να επιστρέψει από τις ΗΠΑ και είχε ζητήσει αναβολή της σύσκεψης, χωρίς αποτέλεσμα), ωστόσο φαίνεται να κρατά το κλειδί για τη λύση που θα δώσει η πολιτεία στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Συμμαχία έχει μεν διατυπώσει τη θέση ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και ότι εφόσον υπάρχει κενό πρέπει να καλυφθεί, ωστόσο την ίδια στιγμή εγείρει και την ανάγκη να ρυθμιστεί το ευρύτερο ζήτημα σε ποιον ανήκει μια έδρα: Στον βουλευτή ή στο κόμμα με το οποίο εξελέγη; Εν ολίγοις η Συμμαχία βάζει εξ αφορμής στο τραπέζι και τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την ίδια. Θυμίζουμε ότι δύο από τους τρεις από τους βουλευτές που εξελέγησαν με το κομματικό ψηφοδέλτιο, αποχώρησαν και πήραν μαζί τους και τις έδρες. Η χθεσινή ανακοίνωση της Συμμαχίας στέλνει μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο για τις προθέσεις της: «Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την κενωθείσα έδρα της Βουλής, αρχή της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι οι λύσεις πρέπει να είναι δίκαιες και να στηρίζονται στις ίδιες αρχές. Δεν μπορεί να ισχύσει η λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών ή στην προσαρμογή αρχών και θέσεων κατά το δοκούν και κατά πόσο μας βολεύει. Ό,τι ισχύει στην κατάληψη μιας έδρας, είτε στη Βουλή, είτε στην Ευρωβουλή, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να ισχύει για όλα. Αλλιώς κάθε φορά που θα ανακύπτει τέτοιο ζήτημα, η λύση που θα δίνεται δεν θα είναι ούτε πολιτική, ούτε νομική αλλά κομματική», διαμήνυσε.
Εάν αυτό σημαίνει κάτι, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, έδωσε μάχη εναντίον όλων για τη διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής, ωστόσο τόνισε στα άλλα κόμματα ότι δεν σχηματίζεται η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να αιωρείται ότι ο Γιώργος Λιλλήκας θα είναι στο πλευρό του σε αυτή τη μάχη.
Η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο σύσκεψης των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, θα συνεχιστεί αρχές της βδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα. Θα προσκληθεί και ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος μεταξύ άλλων θα κληθεί να διευκρινίσει ποιος είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα πρέπει να ψηφίσουν για να γίνει κατορθωτή η αλλαγή του Συντάγματος. Σε σύνολο 56 βουλευτών, για να γίνει αλλαγή του Συντάγματος πρέπει να ψηφίσουν υπέρ 38 βουλευτές. Ωστόσο αυτή τη στιγμή οι βουλευτές είναι 55 και θα πρέπει να διευκρινιστεί αν διαφοροποιείται σε αυτήν την περίπτωση προς τα κάτω ο αριθμός των βουλευτών που θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ για να αλλάξει το Σύνταγμα. Θυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ, που επιμένει σε αναπληρωματική εκλογή, διαθέτει 18 βουλευτές. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε μέχρι τη Δευτέρα να ζητήσει και τις απόψεις των νομικών με τους οποίους συνεργάζεται η Βουλή για το όλο θέμα.