Νικόλας: Δεν συζητάμε λύσεις συνομοσπονδίας ή και δύο κρατών

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 12.12.2018
Νικόλας: Δεν συζητάμε λύσεις συνομοσπονδίας ή και δύο κρατών
Με την εισήγηση της «χαλαρής», ή «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας, δεν επιλύεται το πρόβλημα της δυσλειτουργίας του κράτους δήλωσε ο Ν. Παπαδόπουλος

Το ΔΗΚΟ επιλέγει να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019, λόγω των βελτιώσεων που πέτυχε να επιφέρει και επειδή θέτει ως προτεραιότητα τη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.


Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ πέτυχε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, όπως την αύξηση στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων κατά €40-€50 το μήνα, λαμβάνοντας τη δέσμευση της Υπουργού Εργασίας πως θα ξεκινήσει ένας διάλογος για την ενίσχυση του 2ου πυλώνα κοινωνικής προστασίας και απαραίτητα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για τα ιδιωτικά ταμεία προνοίας.

Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ πέτυχε, τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 4,5 σεντ, την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές, το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την προστασία της κύριας κατοικίας και τη διαγραφή δανείων, ένα 2ο σχέδιο «Εστία» για συνεπείς δανειολήπτες με πρόνοια €30 εκ. στον προϋπολογισμό, την μείωση του ΦΠΑ στο 5% για την αγορά οικοπέδου για ιδιοκατοίκηση, την περαιτέρω στήριξη των κουρεμένων με τη θεσμοθέτηση του ταμείου αλληλεγγύης και την επιπρόσθετη συνεισφορά €25 εκ. στο ταμείο για το 2019.

Είπε επίσης πως το ΔΗΚΟ επιμένει πως το 2019 πρέπει να είναι η χρονιά της αποκατάστασης, έστω της μερικής αποκατάστασης, στο μέτρο του δυνατού και μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. «Δεν πρέπει ποτέ ξανά να θέσουμε σε αμφιβολία την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας με παράλογο υπερδανεισμό, υπερβολικές δαπάνες και ελλείμματα», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι το ΔΗΚΟ είναι το πρώτο κόμμα που αναγνωρίζει πως σημαντικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα παραμένουν.

Το 2019, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι η χρονιά «όπου θα ξεκινήσουμε να αποδίδουμε οφέλη πίσω σ’ εκείνους που θυσίασαν πολλά για να διασωθεί το κράτος μας από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, είπε ότι αντί να απελευθερώσουμε τις τράπεζες από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) το 2013, δημιουργώντας τότε μία «κακή τράπεζα», τις αφήσαμε να ασφυκτιούν κάτω από το ασήκωτο βάρος τους.

Δυστυχώς, είπε, οι εισηγήσεις του ΔΗΚΟ και οι εκκλήσεις για τη δημιουργία Φορέα ΜΕΔ «κακής τράπεζας» αγνοήθηκαν, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον Κύπριο φορολογούμενο.

Μόνο για τον συνεργατισμό πληρώσαμε €5.2 δισ., χωρίς τις εγγυήσεις, είπε.

Ως ΔΗΚΟ επιμένουμε πως έστω και τώρα να δημιουργηθεί ο κρατικός Φορέας διαχείρισης ΜΕΔ. Αυτός ήταν εξάλλου ένας από τους βασικούς όρους που είχαμε θέσει στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, σημείωσε.

Εξέφρασε την άποψη πως η αξιοποίηση του Φορέα πρέπει να επεκταθεί και πέραν των ΜΕΔ του Συνεργατισμού, στα ΜΕΔ του υπόλοιπου τραπεζικού συστήματος, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

Είπε επίσης ότι η επέκταση του φορέα για να καλύψει και τα ΜΕΔ των υπολοίπων τραπεζών πρέπει να γίνει και με τη συμμετοχή των μετόχων των τραπεζών, θα πρέπει να δεχτούν ζημιές και να βάλουν κεφάλαια.

«Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο των μαζικών εκποιήσεων. Σε συνδυασμό φυσικά με την προστασία του πλαισίου αφερεγγυότητας και το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ που μπορούν και πρέπει να προσφέρουν προστασία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων για να προωθήσει σωστές πολιτικές.

«Αυτό δεν σημαίνει πως απαλλάσσουμε την κυβέρνηση από τις ευθύνες της για λανθασμένους χειρισμούς. Ούτε και δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Θα είμαστε αυστηροί και επικριτικοί για τα όποια κυβερνητικά λάθη», σημείωσε

Αυτό είπε έγινε και στην περίπτωση του Συνεργατισμού και στο «φιάσκο με το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μνημείο ευθυνοφοβίας, ανικανότητας και προχειρότητας από πλευράς των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και απόδειξη πως δυστυχώς, παρά του ότι έχουμε περάσει τα πάνδεινα τα τελευταία πέντε χρόνια, φαίνεται πως ακόμη κάποιοι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους», είπε. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ επιμένει πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν από τον αρμόδιο Υπουργό.

Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι το ΔΗΚΟ παραμένει δεσμευμένο στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί το συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού.

Είπε ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο μπορεί να αποτελέσει τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ενώ η λειτουργικότητα της λύσης αποτελεί εξίσου σημαντικό κεφάλαιο με την ασφάλεια.

Η εφαρμογή της λύσης, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει σε φάσεις και μόνο εάν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της η Τουρκία, ενώ το κόμμα του είναι έτοιμο να εξετάσει «νέες ιδέες» σε ό,τι αφορά την τακτική να επιτευχθεί ο στόχος της κάμψης της τούρκικης αδιαλλαξίας, όχι όμως άλλο μοντέλο λύσης.

Πρόσθεσε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί πρέπει να προχωρήσουν ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό και ανεξαρτήτως των απειλών της Άγκυρας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διασυνδέσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα με τις διαπραγματεύσεις, αλλά σίγουρα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι είναι η εξέλιξη των γεωστρατηγικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαμόρφωση συγκεκριμένων συμμαχιών με ισχυρούς περιφερειακούς παίχτες, θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική μας ισχύ», είπε.

Αναφέροντας ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στρατηγικές επιτυχίες της ε/κ πλευράς, είπε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν έχει αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ώστε να να πιέζεται η Τουρκία για να προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει, αξιοποιώντας ένα πάρα πολύ αρνητικό κλίμα που υπάρχει σήμερα στην ΕΕ εναντίον της Τουρκίας», είπε.

Οφείλουμε, πρόσθεσε, με μία πολύ-επίπεδη εξωτερική πολιτική να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς, με αποτελεσματικές πρωτοβουλίες που θα δηλώνουν την παρουσία σε διεθνή φόρα.

Είπε επίσης αποτελεί πλέον αναγκαιότητα η αναβάθμιση και ενίσχυση των θεσμών του κράτους και η αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που δυστυχώς σήμερα έχει καταντήσει ουδέτερος παράγοντας.

Παρομοίως, είπε, και στο περιουσιακό. «Όταν αγνοήσει κάποιος το γεγονός ότι το 1974 αυτό που επιτελέστηκε ήταν η βίαιη κλοπή των περιουσιών των προσφύγων μας, τότε το περιουσιακό μετατρέπεται σε ένα απλό πρόβλημα απαλλοτρίωσης και αποζημιώσεων», είπε.

Είπε επίσης ότι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά τη λύση αποτελεί για το ΔΗΚΟ κόκκινη γραμμή.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ δεν κατανοεί την εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον όρο «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».

Διερωτήθηκε επίσης ποιες αρμοδιότητες φεύγουν, ποιος θα τις εφαρμόζει και πώς θα επιβάλλεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως είπε, με την εισήγηση της «χαλαρής», ή «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας, όχι μόνο δεν επιλύεται το πρόβλημα της δυσλειτουργίας του κράτους, αλλά ήδη ξεκίνησε με αυτό το έναυσμα η Τουρκία να διεκδικεί άλλα πράγματα.

«Το βλέπουμε ήδη, π.χ. στην τελευταία συνέντευξη του κ. Τσαβούσογλου, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσει την πάγια θέση της Τουρκίας – λύση συνομοσπονδίας και λύση δύο κρατών. Αυτό διεκδικεί ξεκάθαρα πλέον η Άγκυρα. Και γιατί να μην το λέει; Αυτές είναι οι ιδανικές μορφές λύσης για την Τουρκία», είπε.

Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχτούν τέτοιες μορφές λύσης. «Δεν συζητάμε λύσεις συνομοσπονδίας ή και δύο κρατών. Τελεία».

Είπε επίσης ότι με τον τρόπο, που διεξάγεται αυτή η συζήτηση, έχει περάσει το μήνυμα πως τέτοιες μορφές λύσης είναι πλέον πάνω στο τραπέζι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια
ΚΥΠΡΟΣ

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια