Στα ευρήματα που θα προκύψουν από την επιστημονική εξέταση των τεκμηρίων που περισυνελέγησαν από τη σκηνή στρέφει την προσοχή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε σχέση με τα αίτια που προκάλεσαν τη χθεσινή καταστροφή στο Επαρχιακό Σικαστήριο Λευκωσίας. Από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων που ακολούθησαν το συμβάν δεν κατέστη δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν επρόκειτο για τυχαία πυρκαγιά, για βραχυκύκλωμα ή για υπερθέρμανση κάποιου αντικειμένου και ακολούθως σημειώθηκε έκρηξη λόγω της ύπαρξης εύφλεκτων υλικών, ή εάν επρόκειτο για κακόβουλη ενέργεια. Πάντως προκαταρκτικά δεν υπήρξαν ενδείξεις ούτε για βομβιστική επίθεση, αλλά ούτε γενικότερα για εγκληματική ενέργεια.
Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα αναφερόταν ότι οι εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας ολοκλήρωσαν τη διερεύνηση των αιτιών επί της σκηνής, «αλλά δεν εντόπισαν οποιαδήποτε εμφανή στοιχεία που να υποδηλούν εγκληματική ενέργεια. Το τελικό πόρισμα θα εκδοθεί με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων των τεκμηρίων που περισυνελέγησαν από τη σκηνή και απεστάλησαν στο Κρατικό Χημείο», προστίθετο στην ανακοίνωση.
Οι έρευνες, σύμφωνα με πληροφόρηση από τον διευθυντή της ΠΥ Μάρκο Τράγκολα, είχαν διεξαχθεί σε δύο στάδια. Αρχικά έγινε διερεύνηση όταν η φωτιά κατασβέστηκε και οι εμπειρογνώμονες μπόρεσαν να εισέλθουν στο κτήριο, ενώ γύρω στις 2.30 μ.μ. συνεργείο των Δημοσίων Έργων έριξε πλαϊνό τοίχο του κτηρίου και παράλληλα απομακρύνθηκαν όλα τα αντικείμενα που βρίσκονταν στο πάτωμα, προκειμένου να ελεγχθεί εάν σε αυτό υπήρχε κρατήρας. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις δεν προέκυψε κάποια ένδειξη για κακόβουλη ενέργεια, αλλά ούτε και ποιοι ήταν οι λόγοι που ξέσπασε φωτιά.
Σήμερα σε λειτουργία
Στο μεταξύ σήμερα όλα τα δικαστήρια, περιλαμβανομένων και των ποινικών που ήταν και αυτά που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, θα λειτουργήσουν κανονικά, οπότε οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένες υποθέσεις θα πρέπει να εμφανιστούν στην ώρα τους προκειμένου να αποφύγουν τυχόν συνέπειες, όπως π.χ. την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Σχετική ανακοίνωση έφθασε στα ΜΜΕ, ενώ αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αρχικά και έκαναν λόγο για μετάθεση των υποθέσεων στις 5 Μαρτίου για τις αστικές και στις 8 Μαρτίου για τις ποινικές θα πρέπει να θεωρούνται άκυρες. Σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα δικαστήρια μηδενός εξαιρουμένου, αν και θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τις αίθουσες στις οποίες θα μετακινηθούν οι δικαστές.
Στον αέρα υποθέσεις
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη σημαντικότερη ίσως αίθουσα των δικαστηρίων, που είναι αυτή στην οποία φυλάσσονται τα τεκμήρια των υποθέσεων που βρίσκονται υπό εκδίκαση. Αυτό σημαίνει ότι πολλές υποθέσεις ενδεχομένως να βρεθούν στον αέρα αφού χωρίς την ύπαρξη τεκμηρίων και κυρίως αντικειμένων θα υπάρξει τεράστιος βαθμός δυσκολίας στο να διεξαχθεί δίκη, καθώς η υπεράσπιση των κατηγορουμένων θα μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξή τους. Από άποψη εγγράφων, αυτά τα έχουν στην κατοχή τους και οι διάδικοι, οπότε τα πράγματα σε σχέση με αυτή την πτυχή ενδεχομένως να είναι ευκολότερα.
Εκεί που σίγουρα δεν θα υπάρξει επηρεασμός είναι στις υποθέσεις που έχουν ολοκληρωθεί από άποψη προσκόμισης μαρτυριών και απομένουν οι αγορεύσεις, οι αποφάσεις κλπ, ενώ επηρεασμού δεν αναμένεται να τύχουν ούτε οι υποθέσεις στις οποίες δεν υπάρχουν αντικείμενα ως τεκμήρια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαφανεί πώς τελικά τα πράγματα θα τύχουν χειρισμού.
Σημειώνεται ότι κάμερες ασφαλείας απουσιάζουν παντελώς από τα κτήρια του δικαστηρίου, ενώ ούτε φρουρά υπάρχει. Εκείνο για το οποίο υπάρχει εντολή είναι να επισκέπτεται ανά ώρα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο ένας και μοναδικός αστυνομικός που φρουρεί το Ανώτατο Δικαστήριο.
Σε δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης απέδωσε τα ανύπαρκτα σχεδόν μέτρα ασφαλείας στη δυσκολία που υπάρχει λόγω του διάσπαρτου των κτηρίων (σύνολο επτά), αλλά παράλληλα υπενθύμισε ότι το υπουργείο βρίσκεται από το 2014 σε διαδικασία ανέγερσης νέων ενιαίων εγκαταστάσεων στον χώρο δίπλα από τα δικαστήρια, στον οποίο σήμερα βρίσκονται υποστατικά των Ηνωμένων Εθνών.