ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιώργος Κωνσταντίνου (Cyprus Whip Snake - Hierophis cypriensis, Schätti 1985, Κυπριακό φίδι)
Ξύπνησαν τα φίδια μαζί και οι φοβίες του κόσμου. Διότι ασφαλώς και δεν γνωρίζουν όλοι τα επικίνδυνα είδη φιδιών. Ούτε και πότε πρέπει να τρομάξουν όταν δουν ένα φίδι. Αποτέλεσμα της άγνοιας είναι να σκοτώνουν όποιο φίδι βρεθεί μπροστά τους, παρόλο που η νομοθεσία, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η εθνική, είναι αυστηρή σε σχέση με τις θανατώσεις φιδιών.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ύψους 17 χιλιάδων ευρώ αλλά και ποινή φυλάκισης. Όμως, τι μπορεί να κάνει κάποιος που εντοπίζει εντός της οικίας του ή της αυλής του ένα φίδι; Αλήθεια, με ποια υπηρεσία θα πρέπει να επικοινωνήσει για να τον βοηθήσει; Δηλαδή, κάποιος που να μπορεί να αιχμαλωτίσει και να μεταφέρει το φίδι εκτός του υποστατικού.
Βοηθούν οι γείτονες
Όπως πληροφορείται ο «Π», δεν υπάρχει αυτή η υπηρεσία, διότι ούτε οι λειτουργοί του δήμου είναι εκπαιδευμένοι, ούτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά ούτε και η Αστυνομία. Και έτυχε αρκετές φορές άτομα να προσπαθούν να εντοπίσουν το κατάλληλο πρόσωπο για να τους βοηθήσει χωρίς να τα καταφέρουν. Το αποτέλεσμα είναι να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου γείτονα για να το σκοτώσουν.
Μιλώντας στον «Π» ο αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Δασών Χάρης Νικολάου, ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν ιδιώτες γητευτές ζώων που πηγαίνουν στον χώρο και απομακρύνουν το φίδι από το υποστατικό.
Όμως, λίγοι είναι αυτοί που θα μπούνε σε μια τέτοια διαδικασία και δεν θα επιλέξουν την εύκολη λύση, δηλαδή να σκοτώσουν το φίδι.
Στην Κύπρο, πρόσθεσε, λίγα είναι αυτά που έχουν γίνει αναφορικά με τη δημιουργία μιας αρμόδιας υπηρεσίας και σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Ούτε και τώρα που είναι ευκολότερο να εντοπιστούν αυτοί που σκοτώνουν τα ερπετά, αφού πολλές φορές αναρτούν τα κατορθώματά τους στο διαδίκτυο.