Αποκαρδιωτικό ήταν το θέαμα χθες στο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων της εταιρείας Vouros στην Κοφίνου με το πρώτο φως της μέρας μετά το προηγούμενο βράδυ, οπότε αιφνίδιος έλεγχος του Τμήματος Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της Vouros συνέλαβε επ’ αυτοφόρω υπαλλήλους του εργοστασίου να φορτώνουν πλαστικές σακούλες με ιατρικά απόβλητα σε φορτηγά. Έξω από το εργοστάσιο εκατοντάδες πλαστικές σακούλες (με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα των κλινικών μολυσματικών αποβλήτων) έχασκαν στον ήλιο, ενώ άνδρες του Αστυνομικού Σταθμού Κοφίνου παρέμεναν στον χώρο για να διασφαλίσουν ότι τα απόβλητα δεν θα απομακρυνθούν. Χθες η βλάβη του εργοστασίου της Vouros είχε αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα να αρχίσει η διαχείριση των στοιβαγμένων αποβλήτων έξω από το εργοστάσιο. Ωστόσο, καθώς κάθε μέρα φτάνουν στο εργοστάσιο 1,2 τόνοι ιατρικών αποβλήτων, δεν αποκλείεται μόλις ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Αστυνομία, η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας να αποφασίσει τη διοχέτευση των αποβλήτων σε δύο άλλα εργοστάσια, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, σπάζοντας το μονοπώλιο της Vouros στη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων.
Επί της ουσίας των ερευνών του Τμήματος Περιβάλλοντος αυτές στρέφονται στην εύλογη υποψία να έχουν διοχετευθεί ιατρικά απόβλητα εκτός του εργοστασίου και ακόμα χειρότερα να έχουν ταφεί σε άλλη τοποθεσία. Περαιτέρω το Τμήμα Περιβάλλοντος καταβάλλει προσπάθειες να ελέγξει τον ρυθμό απορρόφησης των αποβλήτων από το εργοστάσιο μετά την επαναλειτουργία του. Οι ακριβείς ποσότητες των ιατρικών αποβλήτων που παρέμειναν για τουλάχιστον δέκα ημέρες εκτεθειμένα εκτός του εργοστασίου, δεν έχουν μέχρι στιγμής προσδιοριστεί. Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε σε δεκάδες τόνους ιατρικών αποβλήτων, ενδεχομένως και εκατό τόνους, ποσότητα που σημαίνει ότι πρόκειται για απόβλητα των νοσοκομείων από τους τελευταίους τρεις μήνες.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα τεκταινόμενα το προχθεσινό βράδυ, ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε πως «σε δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε προχθές αντιληφθήκαμε ότι υπήρχαν φορτωμένα απόβλητα, καμουφλαρισμένα σε άλλες σακούλες, για να μεταφερθούν σε άγνωστη τοποθεσία. Αυτή η ενέργεια μας ώθησε στο να ζητήσουμε από την Αστυνομία να παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τον χώρο, ούτως ώστε να μην απομακρυνθούν τα απόβλητα και να μεταφερθούν σε άγνωστο για εμάς, χώρο». «Εμείς διερευνούμε το πώς έχουν βρεθεί τόσο μεγάλες ποσότητες κλινικών αποβλήτων στο εργοστάσιο, γιατί δεν έγινε η απαραίτητη διαχείρισή τους και γιατί δεν είχε ειδοποιηθεί τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος για το τεχνικό πρόβλημα που παρουσίασε η μονάδα». Υπενθυμίζεται ότι το συμβεβλημένο με το Υπουργείο Υγείας εργοστάσιο της Vouros για τη διαχείριση των κλινικών αποβλήτων είχε υποχρέωση να ενημερώσει το κράτος για τη βλάβη στο εργοστάσιο. Ένδειξη πάντως για το ενδεχόμενο η συσσώρευση των κλινικών αποβλήτων να είναι αποτέλεσμα των τελευταίων δέκα ημερών δίνει το γεγονός ότι τα απόβλητα δεν έχουν ακόμη μυρίσει.
Διαψεύδει η Vouros παρά τις μαρτυρίες
Νωρίς χθες η εταιρεία Vouros με επιστολή της προς τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας και προς το Τμήμα Περιβάλλοντος παρέσχε διαβεβαιώσεις ότι το εργοστάσιο επαναλειτούργησε και ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Τις ίδιες αναφορές επανέλαβε η εταιρεία με ανακοίνωσή της το απόγευμα στην οποία επιβεβαιώνει ότι «υπήρξε τεχνική βλάβη στο εργοστάσιο και όντως υπήρξαν μεγαλύτερες ποσότητες αποβλήτων από τις καθημερινές». Σύμφωνα με την εταιρεία, «η βλάβη έχει επιδιορθωθεί και το εργοστάσιο έχει επανέλθει στην ομαλή λειτουργία του και δουλεύει στο 100% της χωρητικότητάς του ως επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία». Καταλήγοντας, η Vouros σημειώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα προέβαινε, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, σε ενέργειες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζοντας ότι «τυχόν περί του αντιθέτου ισχυρισμοί είναι καθόλα ψευδείς και ανυπόστατοι».
Πάντως, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αυτό που ερευνάται από το Τμήμα Περιβάλλοντος με τη συνδρομή της Αστυνομίας είναι κατά πόσον διοχετεύθηκαν ποσότητες αποβλήτων εκτός εργοστασίου, καθώς και η μαρτυρία των λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος ότι φορτηγό φορτωνόταν με καμουφλαρισμένα τα σακούλια με τα κλινικά απόβλητα. Η λήψη καταθέσεων συνεχίζεται, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εμπλακεί στη διερεύνηση το ΤΑΕ, δίνοντας δηλαδή ποινικές διαστάσεις στην υπόθεση. Αυτό αναμένεται να συμβεί εάν και εφόσον μετά την ολοκλήρωση των ερευνών προβεί σε καταγγελία το Τμήμα Περιβάλλοντος.