Λαβρόφ: Αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 27.4.2018
Λαβρόφ: Αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων
Ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη είπε ότι το σύστημα των Εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό.

H πιο αποτελεσματική διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχία και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μπορεί να προέλθει από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.


Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι το σύστημα των Εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και δεν συνάδει με τον σύγχρονο κόσμο, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι «η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Λαβρόφ και Χριστοδουλίδη στη Μόσχα, όπου ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Λαβρόφ καλωσορίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη, αφού τον συνεχάρη για τον διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εκτιμά ιδιαίτερα τις σχέσεις της με την Κύπρο οι οποίες βασίζονται στην εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτικό, τον οικονομικό, τον πολιτιστικό και άλλους τομείς.

Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ένας εποικοδομητικός διάλογος τόσο σε ό,τι αφορά τα διεθνή όσο και στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Από την πλευρά του, κατά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ευαρέσκεια και τις θερμές του ευχαριστίες για την πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του να επισκεφθεί τη Μόσχα. Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε μια ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή, αυτή της Ανατολικής Μεσογείου «και μπορεί να προσφέρει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και λόγω των σχέσεων που διατηρεί με την Τουρκία «μπορεί να βοηθήσει στο να επαναρχίσει ο διάλογος. Παρά τα προβλήματα και δυσκολίες που έχουμε θεωρούμε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας είπε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούν να εξευρεθούν λύσεις.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Λαβρόφ είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι οι συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του ήταν εποικοδομητικές, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες διατηρούν πραγματικά φιλικές σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Αναφέρθηκε επίσης στην κοινή επιθυμία για ενίσχυση και αύξηση των εμπορικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η μικτή κυβερνητική επιτροπή για οικονομικές σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την ενίσχυση αυτών των σχέσεων και ότι πολλές διμερείς συμφωνίες έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι «συζητήσαμε τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, σίγουρα εμείς υποστηρίζουμε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το σύστημα των Εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και δεν συνάδει με τον σύγχρονο κόσμο, προσθέτοντας ότι η πιο αποτελεσματική διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχία και της εδαφικής ακεραιότητας μπορεί να προέλθει από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανέφερε ακόμη ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη συνομίλησαν και για τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είχαν «έναν ειλικρινή και ανοικτό διάλογο κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε μια εποικοδομητική, ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις διμερείς μας σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, και φυσικά το Κυπριακό».

Οι διμερείς μας σχέσεις, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από τα δεδομένα, και τα όσα εύστοχα ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, και πέραν από την ανασκόπηση και αξιολόγηση τους, είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξη τους. Συμφωνήσαμε λοιπόν να εργαστούμε από κοινού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, προς επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επίσης για την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ρωσικής Κυβέρνησης για την ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων του 1960.

Ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και γενικότερα για «την προσέγγιση μας για την ανάγκη τερματισμού, το συντομότερο δυνατό, της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων. Μετέφερα την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, του ευρωπαϊκού δικαίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ, και ζήτησα από τον κ. Λαβρόφ, που είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού, να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, σε συναντήσεις και επαφές που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα».

Τόνισε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, που πληροφορίες λένε ότι κάποιοι ψάχνουν για άλλες μορφές λύσεις του Κυπριακού, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε επίσης για την κατάσταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν κάθε αρχή διεθνούς δικαίου, λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης μας εξέφρασε και την ανησυχία του συνόλου του κυπριακού λαού σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό του Άκιουγιου.

Συζήτησαν επίσης με τον κ. Λαβρόφ τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί «γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχει συνεχής διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, έτσι ώστε να δούμε από την μια πως μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφωνίες, πώς να δημιουργηθούν προοπτικές εξομάλυνσης τους αλλά και πως συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση ποικίλων διεθνών προβλημάτων, κοινών προκλήσεων, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν επίσης περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ ο κ. Λαβρόφ τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη γενικότερη κατάσταση στην χώρα. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως γειτονικό κράτος της Συρίας, ανησυχεί με τη συνέχιση της κρίσης και υποστηρίζει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Πιστεύουμε ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τον πολιτικό διάλογο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανταλλάξαν επίσης απόψεις και για το ουκρανικό και εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της ανάγκης προσήλωσης και εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ ως η μοναδική επιλογή η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συνολικής ειρηνικής λύσης.

«Θεωρούμε τη ρωσική πρόταση για ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης Ηνωμένων Εθνών στο Ντονμπάς ως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ», είπε.

Τέλος, είπε ότι η πρώτη αυτή επίσκεψη και τα αποτελέσματα της, επιβεβαιώνουν τους ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας των λαών μας, καθώς και το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σε νέα στρέβλωση οδηγείται το ΓεΣΥ: Νοσήλια σε όσους δεν αποχωρούν μετά το εξιτήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε νέα στρέβλωση οδηγείται το ΓεΣΥ: Νοσήλια σε όσους δεν αποχωρούν μετά το εξιτήριο

Σε νέα στρέβλωση οδηγείται το ΓεΣΥ: Νοσήλια σε όσους δεν αποχωρούν μετά το εξιτήριο

Κύπρος: Πράσινες επενδύσεις €3,1 δισ. έως το 2030
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Πράσινες επενδύσεις €3,1 δισ. έως το 2030

Κύπρος: Πράσινες επενδύσεις €3,1 δισ. έως το 2030

Βαρθολομαίος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία: «Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στον πόλεμο είναι ντροπή»
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρθολομαίος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία: «Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στον πόλεμο είναι ντροπή»

Βαρθολομαίος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία: «Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στον πόλεμο είναι ντροπή»

Οικονομία: Τα πλεονάσματα έφεραν νέα αναβάθμιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Τα πλεονάσματα έφεραν νέα αναβάθμιση

Οικονομία: Τα πλεονάσματα έφεραν νέα αναβάθμιση

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς