Ξεκίνησαν το χτίσιμο φωλιών οι γύπες και το ζευγάρωμα, ενώ την ίδια στιγμή η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας αναζητεί τρόπους προστασίας τους από τα δηλητήρια διότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθούν άλλα πουλιά. Και τη λύση φαίνεται πως θα τη δώσουν τα σκυλιά. Όπως εξήγησε στον «Π» ο ανώτερος λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας Νίκος Κασίνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα δηλητήρια. Μερικές από τις δράσεις του προγράμματος είναι η τοποθέτηση και παρακολούθηση συσκευών αποτροπής κορακοειδών και αρπακτικών πτηνών σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η παραγωγή εντύπων τεχνικού περιεχομένου που απευθύνονται στις ομάδες-στόχους του έργου (κτηνοτρόφοι, κυνηγοί), καθώς και η δημιουργία ειδικής ομάδας σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Στο μεταξύ λειτουργοί της Υπηρεσίας Θήρας και πτηνοπαρατηρητές του Πτηνολογικού Συνδέσμου παρακολούθησαν τους γύπες σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν φωλιές.
«Είδαμε να ετοιμάζουν φωλιές και αυτό είναι πολύ θετικό παρά τα δηλητήρια που μας ταλαιπωρούν. Μέχρι στιγμής είδαμε τρεις φωλιές και η μια είναι από πουλιά που έφθασαν από την Κρήτη μέσω του προγράμματος «Γύπας». Μάλιστα το συγκεκριμένο ζευγάρι γέννησε και πέρσι», ανέφερε ο κ. Κασίνης και πρόσθεσε πως με την υφιστάμενη κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει το είδος.
Στην Επισκοπή
Παρατηρήσεις έκανε και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, ο οποίος και αναφέρει πως οι γύπες αρχίζουν να φωλιάζουν από τον Ιανουάριο.
«Στήσαμε τον σταθμό παρατήρησής μας νωρίς το πρωί της Κυριακής στους Γκρεμούς της Επισκοπής και με τα τηλεσκόπιά μας καταγράψαμε περίπου 12 γύπες να κουρνιάζουν στους γκρεμούς – αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου τον μισό πληθυσμό της Κύπρου» αναφέρουν πτηνοπαρατηρητές.