Λιγότερα τα φλαμίνγκο. Οι βροχοπτώσεις δεν βοήθησαν στην κάθοδο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Σε μεγαλύτερη αφθονία ήταν το είδος των σαρδελιών στις αλυκές, πάνω από 1.000. Και οι πάπιες αυξήθηκαν αισθητά τον Ιανουάριο 2018.

Τα φλαμίνγκο δεν προτίμησαν φέτος την Κύπρο, αφού μόλις 3-4 χιλιάδες έφθασαν στο νησί σε σύγκριση με τις 13 χιλιάδες που είχαμε στους υγροβιότοπους τον Γενάρη του 2016.


Οι πάπιες, όμως, δεν μας ξέχασαν και ιδιαίτερα το είδος των σαρδελιών. Σύμφωνα με τον λειτουργό της Υπηρεσίας Θήρας Νίκο Κασίνη, οι αριθμοί των φλαμίνγκο τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες και τον Γενάρη του 2018 λιγότεροι από 3 χιλιάδες. Σημειώνει, δε, πως τον Γενάρη του 2016 μάς επισκέφτηκαν 13 χιλιάδες φλαμίνγκο.


Όπως εξηγεί ο κ. Κασίνης, σημαντικό ρόλο για την κάθοδο των φλαμίνγκο διαδραματίζει η βροχόπτωση αλλά και η ύπαρξη νερού στις αλυκές από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο για δημιουργία μιας βάσης πληθυσμού που είναι καθοριστική για τη μετέπειτα αύξησή τους. Οι δύο πολύ ξηρές τελευταίες χρονιές δεν παρουσίασαν αυτό τον συγχρονισμό, σημειώνει ο κ. Κασίνης.


Γεμίσαμε πάπιες


Στο μεταξύ, στο νησί μας έφθασαν απ΄ όλα τα είδη των παπιών. Σε μεγαλύτερη αφθονία ήταν τα σαρδέλια, πάνω από 1.000 τον Γενάρη του 2018, ενώ οι πάπιες αυξήθηκαν αισθητά τον Ιανουάριο 2018 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, λόγω της αύξησης των βαρβάρων (υδρόβιο πουλί), οι αριθμοί των οποίων έφθασαν σχεδόν τους 900.
Οι αριθμοί των παπιών τον Ιανουάριο του 2018, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2016, παρουσιάζουν μια σχετική σταθερότητα, κοντά στις 3.000 (όλα τα είδη). Οι συνολικοί αριθμοί βέβαια των παπιών είναι πενιχροί σε σχέση με «καλές» χρονιές του παρελθόντος, όπου καταγράφονταν 4-6 χιλιάδες την αντίστοιχη περίοδο.
«Η ύπαρξη παπιών σε μεγάλους αριθμούς τον χειμώνα, εκτός από την ύπαρξη νερού, συνδέεται και με χαμηλές κυρίως θερμοκρασίες που ΄σπρώχνουν΄ τα πουλιά προς τον νότο. Γενικά, οι συνολικοί αριθμοί των υδρόβιων παρουσιάζουν μια μεγάλη μείωση», αναφέρει ο κ. Κασίνης.


Υγροβιότοποι υπό προστασία


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Υγροβιότοπων που γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ο λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας Νίκος Κασίνης αναφέρει πως το 1971 υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η σύμβαση για την προστασία και την ορθολογική χρήση των υγρότοπων μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και μέσω διεθνών συνεργασιών. Η Σύμβαση Ραμσάρ έχει υπογραφεί από 169 χώρες και προστατεύει ήδη 2.253 υγρότοπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως «Υγρότοπους Ραμσάρ».


Στην Κύπρο έχουν καθοριστεί δύο μεγάλοι υγρότοποι ως Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, οι αλυκές Λάρνακας και Ακρωτηρίου, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο υδρόβια και αρπακτικά πουλιά. Και οι δύο περιοχές βρίσκονται πολύ κοντά στα αστικά κέντρα της Λάρνακας και της Λεμεσού αντίστοιχα, γεγονός που αφενός μεν προσφέρει εύκολη πρόσβαση στους κατοίκους αλλά αφετέρου δημιουργεί πιέσεις στο περιβάλλον.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play