Η Calypso 1 είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου και επιβεβαιώνει την επέκταση του γεωλογικού μοντέλου του Ζορ στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Με αυτή την εξαιρετικά περιεκτική και προσεκτική διατύπωση η ΕΝΙ κοινοποίησε χθες τη νέα επιτυχία της, την πρώτη της στην Κύπρο, μετά τις δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες στο τεμάχιο 9.
Η Κύπρος απέκτησε και επίσημα χθες το δεύτερό της κοίτασμα φυσικού αερίου, μετά την Αφροδίτη, και προσδοκά ότι η αύξηση στο συνολικό της απόθεμα φυσικού αερίου θα είναι σημαντική. Αυτό όμως δεν θα το μάθουμε παρά μόνο σε λίγες εβδομάδες, όταν η ΕΝΙ θα ολοκληρώσει τις μελέτες και τις αναλύσεις της για να «διαβάσει» με ασφάλεια τα γεωλογικά δεδομένα που συνέλεξε από τη γεώτρηση.
Εν μέσω βομβαρδισμού πληροφοριών και εικασιών, εδώ και μέρες, για κοίτασμα «μεγαλύτερο» ή «πολύ μεγαλύτερο» από το Αφροδίτη, η ENI και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κράτησαν χαμηλούς τόνους χθες και, όπως προϊδεάσαμε από την περασμένη εβδομάδα, απέφυγαν να αναφερθούν στο εύρος του αποθέματος του Καλυψώ και γενικότερα σε ποσότητες. «Θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙ, ενώ ο κ. Λακκοτρύπης παρέπεμψε σε «εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες, έρευνες και αξιολογήσεις». Είναι προφανές ότι και οι δύο παραπέμπουν και σε (τουλάχιστον μία) επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία όμως είναι άγνωστο πότε θα προγραμματιστεί.
Καθώς προηγήθηκε συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου και της ΕΝΙ, οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν πανομοιότυπη έκφραση για να περιγράψουν την ανακάλυψη στο τεμάχιο 6. Αναφέρθηκαν και οι δύο σε «εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου», έκφραση που βιαστικά και μάλλον παραπλανητικά ερμηνεύθηκε από κάποια ΜΜΕ σαν «εκτεταμένο κοίτασμα». Όμως, αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουν να ξεδιαλύνουν το επόμενο διάστημα οι άνθρωποι της ΕΝΙ: Κατά πόσο, δηλαδή, αυτή η εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου, την οποία διαπέρασε το τρυπάνι είναι ένα τοπικό-περιορισμένο φαινόμενο ή απαντάται και σε άλλα σημεία του στόχου Καλυψώ. Φαίνεται δε ότι μερικές ιδιαιτερότητες που αφορούν κάποια πετρώματα και τον βαθμό απορροφητικότητας φυσικού αερίου κάνουν την ΕΝΙ διστακτική στην καταγραφή προβλέψεων ή εκτιμήσεων για τον μέσο όρο του αποθέματος, αφού μέχρι στιγμής απέχουν πολύ, μεταξύ τους, η ελάχιστη και η μέγιστη δυνητική ποσότητα φυσικού αερίου. Εν ολίγοις, η εικόνα είναι ακόμα θολή, με συνέπεια να υπάρχουν στο τραπέζι υπολογισμοί για ένα κοίτασμα του οποίου θεωρητικά το απόθεμα δυνατό να ξεκινά από ποσότητες 3 τρις κυβικά πόδια, δηλαδή κάτω από την Αφροδίτη (4,2 τρις κυβ. πόδια) και να φθάνει γύρω στα 6 τρις κυβικά πόδια στην καλύτερη περίπτωση.
Χωρίς υγρά συμπυκνώματα το κοίτασμα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙ, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στον στόχο Καλυψώ 1 είναι υποσχόμενη και επιβεβαιώνει επέκταση του μοντέλου «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η αναφορά αυτή από μόνη της είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα, όχι μόνο για το απόθεμα που κρύβει το νέο κοίτασμα, αλλά και για τις προοπτικές εντοπισμού και άλλων κοιτασμάτων σε στόχους με ανθρακικά πετρώματα, ανάλογα αυτών του Ζορ, σε άλλους στόχους σε αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Συνεπώς, η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΝΙ χαροποιεί και την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, η οποία θα πραγματοποιήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους δύο γεωτρήσεις στους στόχους Δελφίνος και Άνθεα στο τεμάχιο 10. Εξάλλου, οι πληροφορίες θέλουν το κοίτασμα Καλυψώ να εκτείνεται και στα τεμάχια 7 (δεν είναι αδειοδοτημένο), 11 (ENI-Total) και 10 (Exxon).
Τόσο η ΕΝΙ όσο και ο υπουργός Ενέργειας ανέφεραν ότι στην Καλυψώ εντοπίστηκε εκτεταμένη στήλη καθαρού φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας. Η αναφορά σε καθαρό αέριο έχει και θετική χροιά και αρνητική. Θετική γιατί η επεξεργασία καθαρού αερίου είναι πιο απλή και πιο γρήγορη, αρνητική γιατί αποκλείει την ύπαρξη υγρών συμπυκνωμάτων (condensats), τα οποία μετά από επεξεργασία είναι εμπορεύσιμα.
Σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία, η γεώτρηση έγινε σε βάθος 2.074 μέτρων νερού, φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα, εντοπίζοντας μία εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας. «Η Κρητιδική ακολουθία περιέχει εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος», σημειώνεται.
Από πλευράς του, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως «το σημαντικό είναι ότι έχουμε ανακάλυψη φυσικού αερίου και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταδείξουμε τις ποσότητες», και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού αφορά στη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία και αυξάνει βεβαίως τα αποθέματα της Κύπρου σε φυσικό αέριο».
Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί η ΕΝΙ να δώσει συγκεκριμένες ποσότητες, εξήγησε πως «λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν κατέστη δυνατόν να έχουμε πλήρη εκτίμηση των ποσοτήτων ή το εύρος των ποσοτήτων του ΦΑ και γι’ αυτό τον σκοπό η κοινοπραξία ΕΝΙ/ΤΟΤΑL θα χρειαστεί να κάνει περισσότερες μελέτες τις επόμενες εβδομάδες».
ΕΝΙ: Πειραματική στη Σουπιά
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε πειραματική τη γεώτρηση που θα ξεκινήσει νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα από το Saipem 12000 στον στόχο Σουπιά στο τεμάχιο 3, υπό την έννοια ότι ακολουθείται για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο ένα γεωλογικό μοντέλο που αφορά ανθρακούχες δομές (όπως αυτές του Ζορ και της Καλυψούς), αλλά πολύ νεαρότερης ηλικίας και σε πιο ξέβαθα νερά (περίπου χίλια μέτρα, αντί των περίπου 2.100 μέτρων στη γεώτρηση Καλυψώ). «Και ελπίζουμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τα οποία θα ανοίξουν ένα νέο γεωλογικό μοντέλο στην περιοχή μας», πρόσθεσε. Οι πληροφορίες θέλουν τον στόχο Σουπιά να είναι μικρών έως μέτριων δυνατοτήτων, ωστόσο αυτό που έχει σημασία για την ΕΝΙ, την Κύπρο αλλά και τις άλλες εταιρείες είναι η επιβεβαίωση του νέου μοντέλου, ώστε να δημιουργηθούν καλές προοπτικές και για άλλους στόχους με τα ίδια πετρώματα στην περιοχή. Επιπλέον όφελος για την Κύπρο σε περίπτωση ανακάλυψης στη Σουπιά είναι το γεγονός ότι η απόσταση από τις ακτές (περίπου 65 χιλιόμετρα) είναι πολύ μικρότερη εκείνης του Αφροδίτη και της Καλυψούς και ίσως να διευκολυνθεί (τεχνοοικονομικά) η μεταφορά αερίου με αγωγό στο Βασιλικό για τις τοπικές ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα βρίσκεται στον στόχο Καλυψώ το Σάββατο και νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η γεωτρητική εργασία.