Το σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τη διατήρηση, ανάπτυξη και προβολή της παραδοσιακής κυπριακής χειροτεχνίας κόστους 5,4 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2021, εγκρίθηκε ως συμβατό με την εσωτερική αγορά από τον έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. Η απόφαση για τη συμβατότητα της ενίσχυσης με την εσωτερική αγορά, δημοσιοποιήθηκε στο τελευταίο φύλλο της Εφημερίδας της Δημοκρατίας (2/2/2018), καταγράφοντας το σκεπτικό της ενίσχυσης. Ως επιλέξιμες δαπάνες ενίσχυσης, το Υπουργείο Εμπορίου θεωρεί την κρατική βοήθεια στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας για τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης του κοινού στην πολιτιστική κληρονομιά, για τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναπλήρωση της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, για την απόκτηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς και για δραστηριότητες προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εγκρίνοντας την ενίσχυση, ο έφορος αποφαίνεται ότι αυτή δεν σχετίζεται με εξαγωγές ούτε με την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Επιπλέον, το καθεστώς της ΥΚΧ, ο προϋπολογισμός της οποίας προκύπτει από το Υπουργείο Εμπορίου, δεν επιτρέπει την αξιολόγησή της ως προβληματικής επιχείρησης. Σημαντική παράμετρος για την έγκριση της ενίσχυσης είναι και η συγκεκριμένη διάρκεια του μέτρου (μέχρι τον Ιούνιο του 2021).
Και για αγορά έργων
Ο προϋπολογισμός της κρατικής ενίσχυσης στην ΥΚΧ προβλέπει να καλύψει 5,4 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, με μόνη υποχρέωση του υπουργείου να δημοσιεύει για κάθε ποσό που χορηγεί, το πλήρες κείμενο του μέτρου. Σύμφωνα με το σχέδιο ενίσχυσης (που φέρει ημερομηνία σύνταξης τον περασμένο Ιανουάριο), η ενίσχυση χορηγείται προκειμένου να καλύψει το κόστος λειτουργίας του Κέντρου Κυπριακής Χειροτεχνίας, «το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς ειδικά για τους Κύπριους χειροτέχνες». Όπως προκύπτει, ως επιλέξιμες δαπάνες, ο έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων δεν αξιολόγησε μόνο τις επενδύσεις για την ανάπτυξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τα λειτουργικά κόστη διατήρησης του Κέντρου Κυπριακής Χειροτεχνίας. Αναφορικά με την αγορά έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, η ΥΚΧ προσκαλεί δύο φορές χειροτέχνες να καταθέσουν έργα τους, προκειμένου να ενταχθούν στα πωλητήρια της ΥΚΧ, εφόσον πληρούν τα κριτήρια που τίθενται για την παραδοσιακή χειροτεχνία στο είδος τους.
Άλλες δραστηριότητες της ΥΚΧ είναι εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές συνεργασίες με σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Με την ενίσχυση στην ΥΚΧ προσδοκάται ακόμα να είναι σε θέση η ΥΚΧ να συνεργάζεται με μουσεία για θεματικές εκθέσεις, να αγοράζει πρώτες ύλες και εξοπλισμό για την κατασκευή των χειροτεχνημάτων και να διατηρεί το αρχείο τεκμηρίωσης της λαϊκής παράδοσης.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα σχέδια ενίσχυσης της ΥΚΧ λειτούργησαν και τα προηγούμενα χρόνια.