Ο πόλεμος στο ΔΗΚΟ μόλις άρχισε

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 4.2.2018
Ο πόλεμος στο ΔΗΚΟ μόλις άρχισε
Στην κάλπη σήμερα κρίνεται ο τελικός νικητής των προεδρικών εκλογών. Ο νικητής στη μάχη των δύο ΔΗΚΟ κρίθηκε από την περασμένη βδομάδα,


Στην κάλπη σήμερα κρίνεται ο τελικός νικητής των προεδρικών εκλογών. Ο νικητής στη μάχη των δύο ΔΗΚΟ κρίθηκε από την περασμένη βδομάδα, με την υλοποίηση του βασικού στόχου που είχε θέσει το αντιπολιτευόμενο ΔΗΚΟ για να μείνει εκτός δευτέρου γύρου ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Και αυτό θα έχουν να λένε στο ανεπίσημο ΔΗΚΟ, όποιο αποτέλεσμα και αν προκύψει σήμερα μέσα από την κάλπη, αν και η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων ευνοεί την επανεκλογή Αναστασιάδη, για αυτόν εργάστηκε αυτήν την εβδομάδα και ασφαλώς θα θελήσει να εξαργυρώσει αυτήν τη στήριξη με συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου. Όμως ο πόλεμος στο ΔΗΚΟ δεν τελειώνει εδώ. Στην πραγματικότητα έχει μόλις (ξανα)αρχίσει.


Η απάντηση Νικόλα


Σε αντίθεση με τον Μάριο Καρογιάν, ο οποίος το 2013 κωλυσιέργησε και τελικά έθεσε εκτός ΔΗΚΟ στελέχη δεύτερης γραμμής, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον βασικό αντίπαλό του και επικεφαλής της τότε εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σημερινό πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος κινήθηκε νωρίς. Έστειλε στο πειθαρχικό συνολικά 22 στελέχη, περιλαμβανομένου και του βασικού του αντιπάλου Μάριου Καρογιάν, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά όλες τις βασικές φωνές αμφισβήτησης ενόψει του εκλογικού συνεδρίου που αναμένεται να γίνει τέλη άνοιξης αρχές καλοκαιριού. Μάλιστα, το πειθαρχικό του ΔΗΚΟ ξεκινά τις… ακροάσεις από τη Δευτέρα κιόλας, αφού την Παρασκευή εστάλησαν με δικαστικό επιδότη ειδοποιήσεις σε όλα τα υπό κατηγορία στελέχη για να παρουσιαστούν στο πειθαρχικό. Σώμα επίσης ελεγχόμενο από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, οπότε το αποτέλεσμα για τις πλείστες περιπτώσεις, αν όχι για όλες, είναι περίπου προδιαγεγραμμένο. Η διαδικασία στο πειθαρχικό αναμένεται να συνεχιστεί και την Τρίτη.


Πολλοί στο ΔΗΚΟ λένε ότι «αν ο Μάριος Καρογιάν έκανε το αυτονόητο το 2013 διαγράφοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την υπόγεια στήριξη στην υποψηφιότητα Λιλλήκα, θα ήταν ακόμη πρόεδρος του ΔΗΚΟ σήμερα». Το σίγουρο είναι ότι το λάθος του αποδείχθηκε μοιραίο, αφού μερικούς μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013 ο Μάριος Καρογιάν έχανε στο εκλογικό συνέδριο την προεδρία του ΔΗΚΟ από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η αλήθεια να λέγεται, όμως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εργάστηκε μεν για την υποψηφιότητα Λιλλήκα το 2013 κόντρα στην απόφαση του κόμματος για εκλογή Αναστασιάδη, όμως, δεν εκτέθηκε όπως ο Μάριος Καρογιάν σήμερα. Δεν οργάνωσε προεκλογικές συγκεντρώσεις, δεν κυκλοφόρησαν βίντεο με ομιλίες του κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, όπως συμβαίνει σήμερα με τον Μάριο Καρογιάν. Η όποια στήριξη Νικόλα στον Λιλλήκα τότε ήταν πιο διακριτική. Μέσω της παρουσίας στενών συνεργατών του σε εκδηλώσεις υπέρ του Γιώργου Λιλλήκα και μέσω της παραίτησής του από τη θέση του αντιπροέδρου λόγω διαφωνίας με τη στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Φωτογράφησε τη στήριξή του στον Λιλλήκα.Δεν την φώναξε. Και σίγουρα δεν εκτέθηκε στον βαθμό που εκτέθηκε ο Μάριος Καρογιάν σε αυτές τις εκλογές.


Χωρίς αντιδράσεις


Το γεγονός ότι ο Μάριος Καρογιάν εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό κι ότι εργάστηκε κατά της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου ήταν ίσως καθοριστικό στοιχείο για να τηρήσουν στάση ουδετερότητας στο Εκτελεστικό Γραφείο, αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή, στελέχη που θα μπορούσαν να σταθούν στο πλευρό του για να αποτρέψουν πιθανή διαγραφή του. Θυμίζουμε ότι στο ΕΓ μόνο ο Άγγελος Βότσης τήρησε αποχή για την παραπομπή των 22 στελεχών στο πειθαρχικό, ενώ υπήρξαν επί μέρους διαφωνίες για τη λίστα με τα 17 μέλη της ΚΕ που παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό. Σημειωτέον ότι υπήρξαν καταγγελίες για πολύ περισσότερα στελέχη, όμως, σε αυτό το στάδιο απόφαση ελήφθη μόνο για τους 22. Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της ενδοκομματικής διερεύνησης για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας του Νικόλα Παπαδόπουλου να προκύψουν και άλλες εκκαθαρίσεις.


Στην Κεντρική Επιτροπή δεν ετέθη σε ψηφοφορία το θέμα των διαγραφών, απλώς έγινε ενημέρωση για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ήταν δε ενδιαφέρουσα η απουσία τριών βουλευτών από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, των Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, Γιώργου Προκοπίου και Άγγελου Βότση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.


Επιλέγουν στρατόπεδα


Με την τροπή που πήραν τα πράγματα στο ΔΗΚΟ, τα κομματικά στελέχη που βρέθηκαν να πατάνε και στις δύο βάρκες τον τελευταίο καιρό καλούνται να επιλέξουν στρατόπεδο. Είναι μήνυμα για τον Μάριο Καρογιάν ότι πέρασαν σχεδόν ομόφωνα οι αποφάσεις για παραπομπή στο πειθαρχικό; Ενδεχομένως. Όπως προαναφέραμε, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε εκτεθεί. Δύσκολα θα μπορούσε οποιοδήποτε στέλεχος να επιχειρηματολογήσει κατά της παραπομπής του στο πειθαρχικό σε αυτό το χρονικό σημείο. Όσοι διαφωνούν με τις διαγραφές προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής για να δουν πώς θα εξελιχθούν τελικά τα πράγματα. Υπάρχει όμως και εκείνη η μερίδα στελεχών στο ΔΗΚΟ, που ανήκουν μεν στις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που καταπιέζονται με τη συμβίωσή τους με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και την ομάδα συνεργατών του, αλλά αισθάνονται απογοητευμένοι και με τον ίδιο τον Καρογιάν. «Έχασε το εκλογικό συνέδριο και μας εγκατέλειψε. Δεν έκανε κινήσεις την ώρα που έπρεπε για να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης», ανέφεραν χαρακτηριστικά στον «Π» κάποια από αυτά τα στελέχη, τα οποία αμφισβητούν ακόμη και ότι θα προχωρήσει τελικά ο Μάριος Καρογιάν στην ίδρυση νέου σχήματος. «Τα ακούσαμε πολλές φορές αυτά», προσθέτουν.


Οι δύο τάσεις


Μία ομάδα στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η όποια αμφισβήτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες και δη στο εκλογικό συνέδριο. Το πρόβλημα είναι ότι η κίνηση Παπαδόπουλου για διαγραφές περιορίζει το πεδίο δράσης της αντιπολίτευσης στο εκλογικό συνέδριο. Υπάρχουν όμως ακόμα στελέχη που ανήκουν στις τάξεις της αντιπολίτευσης και δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διαγραφής και θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να κάνει κίνηση ο Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος όμως εμφανίστηκε απόλυτα υποστηρικτικός προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο όλο αυτό το διάστημα. Πώς θα δικαιολογήσει μια στροφή και την αμφισβήτηση Νικόλα Παπαδόπουλου; Πληροφορίες του «Π» πάντως αναφέρουν ότι ο βουλευτής Λεμεσού Άγγελος Βότσης περισσότερο κλίνει προς την επιλογή της αμφισβήτησης Νικόλα στο εκλογικό συνέδριο. Αν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ο ίδιος, όμως, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.


Μονόδρομος


Μία δεύτερη ομάδα στελεχών, και ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός ΔΗΚΟ, θεωρεί πλέον μονόδρομο την ίδρυση νέου σχήματος. Ένα σχήμα που μπορεί να βρεθεί με έτοιμους δημοτικούς συμβούλους, βουλευτές και να διαπραγματευτεί από αύριο κιόλας και τη συμμετοχή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξαργυρώνοντας τη συμβολή των στελεχών του στην ήττα του Νικόλα Παπαδόπουλου και αφετέρου σε πιθανή επανεκλογή Αναστασιάδη. Ο ίδιος ο Μάριος Καρογιάν ευνοεί το δεύτερο σενάριο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν φαίνεται να έχει και άλλη επιλογή. Θεωρεί μάλιστα ότι θα διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με τον Νίκο Αναστασιάδη, αν κερδίσει την επανεκλογή του, αν από αύριο βρεθεί να ηγείται ενός σχήματος. Σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον να διαπιστωθεί ποιοι θα ακολουθήσουν τον Μάριο Καρογιάν από τους αντιπολιτευόμενους και ποιοι θα προτιμήσουν την ασφάλεια της κομματικής στέγης, έστω και υπό συνθήκες…καταπίεσης.


Βλέποντας στο 2023


Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με τη διαχείριση της κατάστασης μετά την εκλογική αποτυχία, κατέστησε ξεκάθαρο ότι δεν έχει καμία διάθεση να παραδώσει το κόμμα. Θέλει να αποτελέσει το διαβατήριό του για να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος το 2023, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί και το σχέδιο συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου, εκμεταλλευόμενος την ανασφάλεια που επικρατεί μεταξύ των ηττημένων του πρώτου γύρου για τις προοπτικές επιβίωσής τους στον κομματικό χάρτη. Όλοι μαζί ίσως μπορούν. Ο καθένας μόνος όμως; Πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές και κάποια κόμματα του ενδιάμεσου ίσως να μην θέλουν να μετρηθούν ξανά οι δυνάμεις τους στην κάλπη σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εκτός ελέγχου η φωτιά που μαίνεται κοντά σε Πάχνα και Πραστειό - Άρπαξε φορητή μονάδα πυρόσβεσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός ελέγχου η φωτιά που μαίνεται κοντά σε Πάχνα και Πραστειό - Άρπαξε φορητή μονάδα πυρόσβεσης

Εκτός ελέγχου η φωτιά που μαίνεται κοντά σε Πάχνα και Πραστειό - Άρπαξε φορητή μονάδα πυρόσβεσης

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για Τερματικό στο Βασιλικό: Δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί σε αυτήν την εταιρεία το έργο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για Τερματικό στο Βασιλικό: Δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί σε αυτήν την εταιρεία το έργο

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για Τερματικό στο Βασιλικό: Δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί σε αυτήν την εταιρεία το έργο

Παιδιά αγνοουμένων καταγγέλλουν τον Φειδία για χλευασμό: «Εν τζιαι μόνο εσύ κόρη μου που είσαι ορφανή»
ΚΥΠΡΟΣ

Παιδιά αγνοουμένων καταγγέλλουν τον Φειδία για χλευασμό: «Εν τζιαι μόνο εσύ κόρη μου που είσαι ορφανή»

Παιδιά αγνοουμένων καταγγέλλουν τον Φειδία για χλευασμό: «Εν τζιαι μόνο εσύ κόρη μου που είσαι ορφανή»

Θερμοπληξία: Καλύτερα στην υγεία τους οι δύο εθνοφρουροί - Τι λέει το υπ. Άμυνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερμοπληξία: Καλύτερα στην υγεία τους οι δύο εθνοφρουροί - Τι λέει το υπ. Άμυνας

Θερμοπληξία: Καλύτερα στην υγεία τους οι δύο εθνοφρουροί - Τι λέει το υπ. Άμυνας

Ποια ονόματα «παίζουν» ως πιθανοί αντιπρόεδροι δίπλα στην Κάμαλα Χάρις
ΚΟΣΜΟΣ

Ποια ονόματα «παίζουν» ως πιθανοί αντιπρόεδροι δίπλα στην Κάμαλα Χάρις

Ποια ονόματα «παίζουν» ως πιθανοί αντιπρόεδροι δίπλα στην Κάμαλα Χάρις