Απογοητευτικό το ενδιαφέρον, δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος και των χιλιάδων πολιτών που καθημερινά επηρεάζει, το οποίο συγκέντρωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης για το κυκλοφοριακό στην είσοδο της Λευκωσίας.
Το μικρό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κύπρου μισό γέμισε, ενώ μόνο ένας δήμαρχος της μείζονος Λευκωσίας και ένας μόνο βουλευτής ήταν παρόντες στην εκδήλωση, κι αυτοί δεν έμειναν καν μέχρι το τέλος. Και να σημειωθεί πως την ημερίδα συνδιοργάνωναν τρεις μεγάλοι οργανισμοί, το Υπουργείο Μεταφορών, το ΕΒΕ Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσία του υπουργού Μ. Δημητριάδη και του πρύτανη Κ. Χριστοφίδη.
Ο "Π" παρακολούθησε την εκδήλωση και τα συμπεράσματα που έβγαλε είναι τα εξής:
- Πρώτον, οι λύσεις για το κυκλοφοριακό στην είσοδο της Λευκωσίας υπάρχουν, αλλά δεν έχουν δρομολογηθεί. Δεν έχουν μπει στον προϋπολογισμό, πλην της κατασκευής της πρώτης φάσης του περιφερειακού που ξεκινά τέλος του χρόνου. Ούτε γνωρίζουμε σε ποιους μελλοντικούς προϋπολογισμούς θα μπουν.
- Δεύτερον, φορείς της πολιτείας, των οποίων η γνώμη είναι σεβαστή σε μεγάλο κύκλο ατόμων, όπως ο πρύτανης κ. Χριστοφίδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέλιος Αναστασιάδης, εστιάζουν την προσοχή τους και ασκούν πιέσεις για την κατασκευή του τραμ της Λευκωσίας ως τη λύση που θα δώσει διέξοδο στο κυκλοφοριακό, ως μια κυρίαρχη επιλογή διακίνησης.
- Τρίτον, υπάρχει αμφισβήτηση για τις λύσεις που προτείνονται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για λύση του κυκλοφοριακού στην είσοδο της πρωτεύουσας, τόσο από πανεπιστημιακούς όσο κι από πολίτες. Η χρήση, για παράδειγμα, των κυκλικών κόμβων ως εργαλείο ρύθμισης της τροχαίας αμφισβητήθηκε έντονα, όπως επίσης και η κατασκευή νέων δρόμων. Ένας εκ των εισηγητών, ο λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Λουκάς Δημητρίου, μίλησε για αντιφάσεις στον τρόπο διαχείρισης του κυκλοφοριακού, μίλησε για παγίδες και ανέφερε πως όσο φτιάχνεις περισσότερη υποδομή, τόσο περισσότερα Ι.Χ. προσκαλείς στο σύστημα.
Ειδικότερα, αμφισβήτησε την ανάγκη για τον μεγάλο ανισόπεδο κόμβο που σχεδιάζεται παρά τα φώτα του "Καλησπέρα", σημειώνοντας πως η κατάργηση των φαναριών θα δημιουργήσει χάος καθώς αποτελούν το πιο σοφό σημείο στην πόλη. Πρόκειται, είπε, για ένα είδος πύλης αυτό το φανάρι, η ύπαρξη του οποίου βοηθά ώστε να μην γίνει η υπόλοιπη πόλη κόλαση.
Οι λύσεις υπάρχουν, γιατί δεν προωθούνται;
Αυτό στο οποίο μπορεί κανείς να εστιάσει, από τα όσα λέχθηκαν στην ημερίδα, είναι πως οι λύσεις υπάρχουν. Εδώ και χρόνια υπάρχουν. Σίγουρα λόγω της οικονομικής κρίσης μπήκαν στα συρτάρια, ωστόσο ακόμα και τώρα που υπάρχει ανάπτυξη και η κυβέρνηση κομπάζει για τα κατορθώματά της, δεν έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο να οδηγεί σε ένα τέλμα αυτό το χάος που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, οι οποίοι, παρότι ζουν σε μια μικρή πόλη, κάνουν μια ώρα τουλάχιστον για να φτάσουν στην εργασία τους το πρωί και μία ώρα για να επιστρέψουν στο σπίτι τους το βράδυ.
Δυστυχώς, πέραν των σχεδιασμών του Τμήματος Δημοσίων Έργων, για τους οποίους μίλησε εκτενώς στην εκδήλωση η διευθύντρια του τμήματος Χρυστάλλα Μαλούπα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πρόκληση που υπάρχει, δεν βλέπουμε πολιτικές αποφάσεις που να δείχνουν τη βούληση για έργα. Όπως είπε κι ο πρύτανης, "έφτασε η ώρα, πέρα από ευσεβείς προθέσεις και προκηρύξεις, να υπάρξει και δράση". Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση. Να λάβει αποφάσεις για να δώσει λύσεις σε αυτήν τη νευραλγική από κυκλοφοριακής άποψης περιοχή. Οι πολίτες αναμένουν ένα σωστό χρονοδιάγραμμα.
Αυτά είναι τα σχέδια
Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα, τα έργα που θα δώσουν ανάσα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι τα πιο κάτω, τα οποία κοστίζουν συνολικά 148 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ήδη υπάρχουν τα 51,6 εκατ. του περιμετρικού, της πρώτης φάσης συγκεκριμένα, τα οποία χρηματοδοτεί με 85% η ΕΕ. Συνεπώς, το ποσό για τα υπόλοιπα έργα είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
1. Ο ανισόπεδος κόμβος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού πλησίον της λεωφ. Σταυρού (λίγο πριν τα φώτα του "Καλησπέρα"). Το κόστος ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ. Θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς επιλύει τα προβλήματα συμφόρησης βορρά-νότου στην είσοδο της Λευκωσίας και προσφέρει απρόσκοπτη διακίνηση προς την πόλη.
2. Ταυτόχρονα με το πιο πάνω έργο, θα συμπληρωθεί ένα μικρό υπολειπόμενο οδικό τμήμα (650 μέτρα) για τις διακινήσεις ανατολής-δύσης καθώς συνδέει την Αγλαντζιάς με τη Φυτωρίου, που σήμερα καταλήγει σε αδιέξοδο. Το κόστος αυτού του κομματιού είναι 2 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει και ποδηλατόδρομο διαμέσου του πάρκου Αθαλάσσας. Θα εξυπηρετεί την Αγλαντζιά αλλά και τις Παλλουριώτισσα - Καϊμακλί.
3. Ο κυκλικός ισόπεδος κόμβος των λεωφόρων Ι. Χ''Ιωσήφ / Σταυρού, κόστους 6 εκατ. ευρώ. Θεωρείται μια λύση χαμηλού κόστους και μεγάλης κυκλοφοριακής απόδοσης και προβλέπεται ότι επιλύει ουσιαστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κόμβο σε μια περιοχή μεγάλης εμπορικής κίνησης. Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής και τη διατήρηση σημαντικού αριθμού θέσεων στάθμευσης.
4. Ο ανισόπεδος κόμβος λεωφόρων Σπ. Κυπριανού και Ι. Χ''Ιωσήφ (κόμβος Ορφανίδη), κόστους 20 εκατ. ευρώ. Ο ρόλος του κόμβου αναβαθμίζεται με την υλοποίηση του κόμβου ΓΣΠ και της λεωφ. Αργυρουπόλεως (βλέπε πιο κάτω). Θεωρείται κρίσιμος για τις διακινήσεις βορρά-νότου και ανατολής-δύσης και απαραίτητη λύση στο μέλλον για μακροπρόθεσμη κυκλοφοριακή βιωσιμότητα.
5. Ο ανισόπεδος κόμβος βιομηχανικής Στροβόλου στις λεωφ. Σπ. Κυπριανού / Καλαμών, κόστους 23,5 εκατ. ευρώ. Ο υφιστάμενος ανισόπεδος κυκλικός κόμβος παρουσιάζει έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, τα οποία έχουν μειωθεί με τη λειτουργία του ανισόπεδου κόμβου ΓΣΠ. Τα Δημόσια Έργα προτείνουν για πρώτη φορά τρίτο επίπεδο σε ανισόπεδο κόμβο στην Κύπρο με δύο λωρίδες. Με αυτό τον κόμβο θα δοθεί απρόσκοπτη διακίνηση εκτός από τον αυτοκινητόδρομο και από τη Σπύρου Κυπριανού προς την Καλαμών (Γεν. Νοσοκομείο).
6. Κατασκευή αστικού αυτοκινητόδρομου Ιπποκράτους - Αργυρουπόλεως (ένωση αυτοκινητόδρομου με Τσερίου και μετά με Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας), κόστους 20 εκατ. ευρώ. Είναι στρατηγικής σημασίας αρτηρία που θα δρα ως παρακαμπτήριος δρόμος κατά αντιστοιχία της λεωφ. Σπ. Κυπριανού - Καλαμών. Θα υποβοηθά τις διακινήσεις ανατολής-δύσης (από Γέρι προς Λακατάμια) και θα αποτρέπει την συμφόρηση των λεωφ. Σπύρου Κυπριανού και Αθαλάσσας.
7. Περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας. Συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού με τον Κοκκινοτριμιθιάς - Λευκωσίας, με την πρώτη φάση να φτάνει μέχρι την Τσερίου. Μπήκε στον προϋπολογισμό του 2018. Είναι το μόνο έργο απ' όλα που προχωρεί. Θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση βασικών αρτηριών της Λευκωσίας, όπως π.χ. της λεωφ. Σπ. Κυπριανού, μέχρι και 23%. Η πρώτη φάση, κόστους 51,6 εκατ., με το 85% του έργου να χρηματοδοτείται από την ΕΕ, είναι μήκους 7,4 χλμ. και θα ολοκληρωθεί το 2021.