Ά. Κυπριανού στον «Π»: Ο Αναστασιάδης τίναξε στον αέρα την ευκαιρία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 21.1.2018
Ά. Κυπριανού στον «Π»: Ο Αναστασιάδης τίναξε στον αέρα την ευκαιρία
Τα «πυρά» του στον Νίκο Αναστασιάδη έστρεψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού - Γιατί κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά

kateliadi@politis-news.com


Τέσσερις είναι οι κύριες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας για τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού θεωρεί ως κυριότερη πρόκληση το Κυπριακό. «Νομίζω ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Αυτό διαφαίνεται και από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Επίσης, εάν ούτε στη νέα προσπάθεια υπάρξει συμφωνία, διαφαίνεται ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει πάρα κάτω. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του τι θέλει στο Κυπριακό και πώς αυτό θα το πετύχει», αναφέρει. Η δεύτερη πρόκληση αφορά την οικονομία, σημειώνει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο πολύ μεγάλος όγκος των οποίων προκαλεί αστάθεια στην οικονομία. «Ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, αλλά ταυτόχρονα τίθεται σε κίνδυνο η πρώτη κατοικία πολλών ανθρώπων και η μικρή τους επαγγελματική στέγη. Υπάρχει, ακόμη, ανάγκη να υπάρξει μια στροφή της οικονομίας προς τη γεφύρωση του χάσματος που έχει εμφανιστεί στην κοινωνία, αλλά και στήριξη εκείνων των τομέων οι οποίοι επηρεάζουν την καθημερινότητα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Είναι αδιέξοδη η προσέγγιση ότι πρέπει να στηρίξουμε τους πλούσιους για να παράγουν πλούτο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πώς κατανέμεται ο παραγόμενος πλούτος», συμπληρώνει. Η τρίτη πρόκληση, συνεχίζει ο Άντρος Κυπριανού, είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, καθώς και η αλλαγή της νοοτροπίας του μέσου για επίλυση προβλημάτων. «Και η τελευταία είναι η μεγάλη πρόκληση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν επίκεντρο το πώς εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων και των εκλεκτών», κατέληξε.


Γιατί ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στο Κυπριακό απ’ ό,τι ο κ. Αναστασιάδης;


Ο Νίκος Αναστασιάδης δοκιμάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πολιτική του χαρακτηρίζεται πρώτα και κύρια από παλινδρομήσεις, αντιφάσεις, ασυνέπεια, αναξιοπιστία. Είναι προφανές ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θέτει πάνω απ’ όλα τις προσωπικές του φιλοδοξίες και όχι τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Λυπούμαι να πω ότι σε πολλά ζητήματα λειτούργησε με έναν τρόπο ανεύθυνο και επιπόλαιο. Πρέπει να παραδεχτώ, όμως, ότι τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά στο να φορτώνει τις αποτυχίες του στους άλλους. Κλασικό παράδειγμα είναι το κούρεμα των καταθέσεων το 2013. Βάσει του τι έρχεται στην επιφάνεια σήμερα, προφανώς και κανείς δεν του έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο. Αντιθέτως, γνώριζε γι' αυτά τα ζητήματα δέκα ολόκληρες μέρες προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες, στο Eurogroup. Και τελικά ο ίδιος κατέθεσε την πρόταση για το λεγόμενο πρώτο κούρεμα. Έβγαλε το πιστόλι από την τσέπη του και το έβαλε ο ίδιος στον κρόταφό του. Αυτοκτόνησε. Και παρ' όλα αυτά κατάφερε για αρκετά χρόνια να φορτώνει τις ευθύνες σε άλλους.


Ωστόσο, έχει πετύχει να φέρει το Κυπριακό στο παρά ένα. Έχει μείνει το τελευταίο μίλι.


Δεν έχει φέρει στο παρά ένα το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης. Πέτυχε πρόοδο γιατί υιοθέτησε τις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ, τις οποίες, όπου επιχείρησε να τις αλλάξει, τις έκανε χειρότερες απ’ ό,τι ήταν. Εμείς, από τον περασμένο Γενάρη, του είχαμε προτείνει τα εναπομείναντα ζητήματα να τα βάλει σε ένα πακέτο και να τα συζητήσει άτυπα με τον κ. Ακιντζί για να δει μέχρι πού μπορεί να φθάσει. Δεν το έπραξε. Το έπραξε ο γ.γ. του ΟΗΕ με το πλαίσιο που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά. Συνεπώς, εκείνος που οδήγησε τα πράγματα λίγο πριν από τη λύση του Κυπριακού ήταν ο γ.γ. του ΟΗΕ και όχι ο κ. Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης, ενώ είχε την πρόταση του γ.γ. μπροστά του, ενώ μπορούσε να την αξιοποιήσει για να πετύχει κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και επιστροφή της Μόρφου, τίναξε στον αέρα την ευκαιρία. Και είναι γι' αυτό που τον κατηγορούμε.


Γιατί το έκανε;


Γιατί, κατά την άποψή μου, έβαλε πάνω απ' όλα τις προσωπικές του φιλοδοξίες αντί τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού.


Τα 6 κεφάλαια


Θα λυνόταν το Κυπριακό εάν ο κ. Αναστασιάδης δεν τίναζε στον αέρα την ευκαιρία στο Κραν Μοντανά, όπως λέτε;


Εάν ο κ. Αναστασιάδης επιχειρούσε να συζητήσει σοβαρά το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες και το έγγραφο του γ.γ. του ΟΗΕ για την ασφάλεια, τότε δύο ήταν τα ενδεχόμενα. Είτε θα καταλήγαμε σε συμφωνία σε αυτά τα έξι κεφάλαια και θα άνοιγε ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού, είτε η Τουρκία θα επέμενε στις αδιάλλακτες θέσεις της και θα έμενε εκτεθειμένη. Στο τέλος, ούτε λύση καταφέραμε να έχουμε, ούτε εκτέθηκε η Τουρκία. Η έκθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεκάθαρη για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά. Επειδή ακούω τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να λένε παραμύθια στον κυπριακό λαό, θα επαναλάβω ότι ο κ. Γκουτέρες, πρώτα και κύρια, είπε ότι χάθηκε ιστορική ευκαιρία. Το δεύτερο που είπε είναι ότι αυτή η ιστορική ευκαιρία χάθηκε γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση από τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί. Επίσης, ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας. Στην παράγραφο 18 λέει ότι παρ' όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις και τη ρητορική των εγγυητριών δυνάμεων, στις κατ’ ιδίαν και σε βάθος συζητήσεις που είχε μαζί τους, διαπίστωσε ότι όλες ανεξαιρέτως -δηλαδή και η Τουρκία- προσήλθαν στο Κραν Μοντανά με πρόθεση να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία. Αυτά λέει για τον ρόλο της Τουρκίας ο γ.γ. του ΟΗΕ. Στον κ. Αναστασιάδη επιρρίπτει ευθύνες, γι' αυτό κυβέρνηση και Συναγερμός ας μην μας λένε το παραμύθι ότι ο γ.γ. δεν επιρρίπτει ποτέ ευθύνες. Επέρριψε στον κ. Αναστασιάδη.


Οικονομία


Γιατί οι πολίτες να εμπιστευθούν τον κ. Μαλά στα θέματα οικονομίας και όχι πιο έμπειρους, όπως είναι οι Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος;


Είναι θέμα φιλοσοφίας. Ο κ. Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν πλήρως ταυτισμένοι όλα αυτά τα χρόνια στα ζητήματα της οικονομίας. Και η πολιτική που ακολούθησαν μάς έφερε στο σημείο να είμαστε αυτήν τη στιγμή η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της ανισότητας, μεταξύ του 10% των πλουσίων και του 90% του υπόλοιπου κόσμου στην Κύπρο, να έχουμε 240.000 άτομα να ζουν στο όριο της φτώχειας, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας έχει διπλασιαστεί από το 2012 έως το 2016. Ακόμα, σήμερα είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ σε δαπάνες στον τομέα της υγείας και από τους τελευταίους στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των συνταξιούχων. Αναφορικά με τον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης, υστερούμε πάρα πολύ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Είμαστε στην 21η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ. Αυτό, λοιπόν, δείχνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια διαφορετική πολιτική, η οποία από τη μια θα παράγει πλούτο, από την άλλη όμως θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας. Και ταυτόχρονα θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων ώστε να κατανέμεται πολύ πιο δίκαια ο παραγόμενος πλούτος και να υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη στην κοινωνία.


Θα μπορούσε να είναι από το ΑΚΕΛ ο υπουργός Οικονομικών του Σταύρου Μαλά;


Δεν έχουμε συζητήσει τέτοια ζητήματα. Ο ίδιος ο κ. Μαλάς θα αποφασίσει και θα επιλέξει ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών. Πάντως, εμείς δεν θα διεκδικήσουμε αυτό το υπουργείο.


Γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να ξεκαθαρίσετε από τώρα ότι στελέχη της πρώτης γραμμής του ΑΚΕΛ δεν θα λάβουν μέρος στο Υπουργικό του κ. Μαλά;


Διότι τα χρειάζεται το κόμμα, για να μπορέσουμε να παράγουμε πολιτική, να έχουμε την απαραίτητη επαφή με τους πολίτες και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Θέλουμε το ΑΚΕΛ να επανέλθει εκεί που ήταν παλαιότερα. Και θεωρώ ότι τα στελέχη πρώτης γραμμής έχουν σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε πολλά ικανά στελέχη, τα οποία έχουν και την τεχνοκρατική εμπειρία και μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Υπουργικό Συμβούλιο του Μαλά. Επειδή κάποιοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτή μου την τοποθέτηση ότι τάχα είναι παραδοχή πως δεν έχουμε στελέχη που μπορούν να λειτουργήσουν ως υπουργοί, κατά γενική ομολογία οι υπουργοί που συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια, και ήταν στελέχη του ΑΚΕΛ, ήταν από τους καλύτερους. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το αναγνωρίζει όλη η κοινωνία.


Δίνετε την εντύπωση ότι θέλετε να εκλέξετε Πρόεδρο, αλλά όχι να κυβερνήσετε.


Μα καλά, όταν θα εκλέξουμε τον Πρόεδρο δεν θα έχουμε και εμείς ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει; Οι ευθύνες μας θα είναι ίδιες, είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μαλά στελέχη πρώτης γραμμής, είτε συμμετέχουν άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ.


Οι επιλογές δεύτερου γύρου


Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε το ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ στον 2ο γύρο των εκλογών, είτε ο κ. Μαλάς είναι στον 2ο γύρο είτε όχι;


Πιστεύω πως όταν ο Σταύρος Μαλάς θα απευθυνθεί στα άλλα πολιτικά κόμματα για να κερδίσει την υποστήριξή τους, δεν θα πρέπει να κάνει εκπτώσεις στις βασικές πολιτικές θέσεις τις οποίες έχει θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού και στη βάση των οποίων θα επιλεγεί για να πάει στον 2ο γύρο. Αυτή είναι η δική μας η προσέγγιση.


Εάν δεν περάσει στον 2ο γύρο ο κ. Μαλάς;


Θεωρώ ότι ο Σταύρος Μαλάς θα είναι στον 2ο γύρο, δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Δεν θα βρεθούμε στο δίλημμα να επιλέξουμε μεταξύ δύο πολύ κακών επιλογών. Διότι για εμάς και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι πολύ κακές επιλογές για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό. Απ’ εκεί και πέρα, σε ό,τι μας αφορά ως ΑΚΕΛ, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στη βάση των διαχρονικών μας θέσεων, των θέσεων αρχών, και στη βάση του πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του τόπου. Εν πάση περιπτώσει, το ΑΚΕΛ θα έχει υποψήφιο και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος
ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί
ΚΥΠΡΟΣ

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής
ΚΥΠΡΟΣ

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής