Πολύ μεγάλο και αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον υποψήφιων παραγωγών ηλεκτρισμού για εξασφάλιση αδειών για παραγωγή ρεύματος από τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου στήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που «τρέχει» στο Υπουργείο Ενέργειας από τις 16/10/2017, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Οι πληροφορίες του «Πολίτη» από την ΑΗΚ, ενώπιον της οποίας κατατίθενται οι προκαταρκτικές αιτήσεις, αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έτυχαν χειρισμού 80 αιτήσεις για συνολική εγκατάσταση 180 μεγαβάτ, την ώρα που η συνολική επιτρεπόμενη εγκατάσταση μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά πλαίσια μέσα από το τρέχον σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας είναι 120 μεγαβάτ! Ήδη, δηλαδή, υπάρχει υπερκάλυψη του στόχου, αν και δεν σημαίνει πως οι αιτήσεις που τυγχάνουν χειρισμού προκαταρκτικά από την ΑΗΚ θα εξασφαλίσουν μετέπειτα όλες τις αναγκαίες άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.
Επιπλέον, οι πληροφορίες μας από την ΑΗΚ αναφέρουν ότι εκκρεμούν ενώπιον του οργανισμού άλλες 25 με 30 αιτήσεις, ενώ συνεχίζεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος και για άλλες εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τον Απρίλιο 2018 που λήγει η σχετική προθεσμία θα υποβληθούν πολλές άλλες αιτήσεις. Θεωρείται μάλιστα αρκετά πιθανό να δοθεί παράταση στην προθεσμία για υποβολή αιτήσεων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί επισήμως τέτοια απόφαση.
Οι αιτήσεις για νέα φωτοβολταϊκά υποβάλλονται στην ΑΗΚ, υπό την ιδιότητά της ως Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, προκειμένου να εκδώσει αρχική ενδεικτική εκτίμηση κόστους και για κατ’ αρχήν έγκριση δυνατότητας σύνδεσης του νέου συστήματος ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής. Εφόσον εξασφαλίσουν τα δύο προαναφερθέντα έγγραφα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για έκδοση άλλων αδειών, όπως περιβαλλοντικής άδειας, πολεοδομικής άδειας, άδειας οικοδομής και άδειας εγκατάστασης (και αργότερα άδειας λειτουργίας) από τη ΡΑΕΚ.
Στη συνέχεια πρέπει να επανέλθουν στον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΑΗΚ) για να προχωρήσει η διαδικασία, με κατάληξη την έκδοση των τελικών όρων για τη σύνδεση του νέου συστήματος στο δίκτυο διανομής.
Εγείρεται ωστόσο ζήτημα όσον αφορά το με ποια σειρά θα αδειοδοτούνται οι αιτητές, νοουμένου ότι είναι βέβαιο ότι οι αιτήσεις που θα προχωρήσουν επιτυχώς θα αφορούν περισσότερα μεγαβάτ απ’ όσα προβλέπει το σχέδιο. Όπως μας ελέχθη από τον αναπληρωτή διευθυντή Διαχειριστή Συστήματος Διανομής Πέτρο Μηνά, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία έγκρισης/αποδοχής των προκαταρκτικών όρων που θα τεθούν από τον Διαχειριστή.
Αιτήσεις μόνο για ηλιακή ενέργεια
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε στον «Πολίτη» ο αναπληρωτής διευθυντής Διαχειριστή Συστήματος Διανομής της ΑΗΚ Πέτρος Μηνά, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί αιτήσεις μόνο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, κάτι που δείχνει με σαφήνεια τον προσανατολισμό της αγοράς ως προς την εγκατάσταση και αξιοποίηση συστημάτων ΑΠΕ. Δηλαδή, δεν εκδηλώθηκε έως τώρα επίσημο ενδιαφέρον ούτε για εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών (το σχέδιο επιτρέπει μέχρι 17,5 μεγαβάτ), ούτε νέου ηλιοθερμικού πάρκου (για άλλα 50 μεγαβάτ, πέραν των δύο πάρκων -από 50 μεγαβάτ έκαστο- που αδειοδοτήθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού NER300), ούτε συστήματος αξιοποίησης βιομάζας (μέχρι 5 μεγαβάτ), ούτε για αξιοποίηση κυματικής ενέργειας (μέχρι 20 μεγαβάτ). Εγείρεται ωστόσο ζήτημα τι θα γίνει αν με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αξιοποίηση άλλης ΑΠΕ εκτός της ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Πληροφορούμαστε ότι σε αυτή την περίπτωση τα 92,5 μεγαβάτ που προορίζονται για άλλες ΑΠΕ θα παραχωρηθούν σε εγκεκριμένες αιτήσεις που αφορούν φωτοβολταϊκά, ώστε να διατεθούν και τα 212,5 μεγαβάτ που προβλέπει το τρέχον σχέδιο στήριξης του Υπουργείου Ενέργειας.
Όπως έχουμε προαναφέρει, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί προκαταρκτικά από την ΑΗΚ 80 αιτήσεις όσον αφορά την ενδεικτική εκτίμηση κόστους και τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο διανομής. Εφόσον εγκριθούν και γίνουν αποδεκτοί οι προκαταρκτικοί όροι σύνδεσης, ο αιτητής καλείται να καταβάλει το 5% του προκαταρκτικού κόστους του πάρκου ή εγγύηση, δηλαδή 100 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kw), με μέγιστο ποσό της εγγύησης τις 300.000 ευρώ. Εφόσον ο αιτητής αποδεχθεί τους όρους και καταβάλει τα πιο πάνω ποσά, η ΑΗΚ προχωρεί για εξασφάλιση κυβερνητικής έγκρισης από αρμόδιους φορείς για τα όσα αφορούν τη σύνδεση ενός πάρκου στο δίκτυο και ακολούθως τις συγκαταθέσεις από τους ιδιοκτήτες της γης από την οποία θα περάσει το δίκτυο που θα εξυπηρετήσει τα νέα πάρκα. Ακολουθεί η έκδοση των τελικών όρων σύνδεσης.