Ξέπλυναν Λοϊζίδου γιατί «εγκατέλειψε» στο εξωτερικό τον υπολογιστή της

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.3.2018
Ξέπλυναν Λοϊζίδου γιατί «εγκατέλειψε» στο εξωτερικό τον υπολογιστή της
Με τρεις πειθαρχικές κατηγορίες η εισαγγελέας παραπέμπεται στην ΕΔΥ - Επικρέμεται ακόμη η απειλή για ποινικές διώξεις δημοσιογράφων

Με τρεις πειθαρχικές κατηγορίες εναντίον της κ. Ελένης Λοϊζίδου, οι οποίες θα εξετασθούν εν καιρώ από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, πέφτει στα μαλακά –πιο μαλακά δεν γινόταν!- η πολύκροτη υπόθεση των emails της τελούσας σε διαθεσιμότητα εισαγγελέως της Δημοκρατίας.


Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μελέτης από τον ανεξάρτητο ιδιώτη δικηγόρο Χρ. Χριστάκη «του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού και των εκθέσεων του ερευνώντος λειτουργού που είχε διοριστεί για διεξάγει την πειθαρχική έρευνα εναντίον της κ. Λοϊζίδου», λέγοντας ότι ο κ. Χριστάκη κατέληξε στην άποψη «ότι δύνανται να διατυπωθούν εναντίον της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου τρεις πειθαρχικές κατηγορίες».


Το σημαντικό είναι ότι ο γενικός εισαγγελέας «τελείωσε» την όλη υπόθεση στα διαδικαστικά και αποκλείοντας πλέον το ενδεχόμενο διενέργειας οποιασδήποτε ποινικής διαδικασίας σε βάρος της υφισταμένης του. Με απλά λόγια μας είπε ότι το όλο θέμα σε σχέση με την κ. Λοϊζίδου κλείνει με την παραπομπή της στην ΕΔΥ, επικαλούμενος τόσο το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού κ. Δ. Χατζηκωστή, όσο και του δικηγόρου Χρ. Χριστάκη.


Όμως, ακόμη και το εύρημα των ενδεχόμενων πειθαρχικών παραπτωμάτων, δικαιώνει την εφημερίδα μας και αποδεικνύει ότι το μεγάλο θέμα, που καθηκόντως αναδείξαμε, ήταν δημοσίου ενδιαφέροντος.


Χθες ο κ. Κληρίδης επέλεξε να αφήσει να επικρέμαται η απειλή της ποινικής δίωξης επί της κεφαλής των δημοσιογράφων που υποβλήθηκαν σε ανακριτικές καταθέσεις κατόπιν δικών του γραπτών οδηγιών, με το επιχείρημα ότι ο ίδιος χρειάζεται ακόμη χρόνο να μελετήσει τον φάκελο που του διαβίβασε την προηγούμενη εβδομάδα η Αστυνομία.


Σε σχέση με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τις αστυνομικές ανακρίσεις, και ιδιαίτερα για την ερώτηση που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή στην Κομισιόν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, ο κ. Κληρίδης εμφανώς ενοχλημένος είπε μόνο ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί και η δική του θέση.


Μεγάλες αντιφάσεις


Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, η κ. Ελένη Λοϊζίδου έχει να αντιμετωπίσει ενώπιον της ΕΔΥ μόνο τρεις πειθαρχικές κατηγορίες με κύρια συνισταμένη ότι χρησιμοποιούσε το προσωπικό της ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για χειρισμό υπηρεσιακών θεμάτων και ότι εγκατέλειψε (σ.σ. πέταξε) τον φορητό της ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρα του εξωτερικού, αφήνοντας να νοηθεί ότι κάποιοι της υπέκλεψαν τα δεδομένα που είχε αποθηκευμένα σε αυτό.


Ωστόσο, ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας στην εμπιστευτική επιστολή που απέστειλε προς την ΕΔΥ, ημ. 29 Νοεμβρίου 2017, με αίτημα να τεθεί σε διαθεσιμότητα η κ. Λοϊζίδου (αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε ο «Π»), αναφέρεται στη δεύτερη σελίδα της σε πολύ πιο σοβαρά θέματα, τα οποία είτε δεν διερευνήθηκαν είτε επιμελώς κουκουλώθηκαν. Τότε έγραφε επί λέξει τα ακόλουθα ο κ. Κληρίδης: «Ειδικότερα, από τα δημοσιεύματα του Τύπου που παραπέμπουν σε ρωσικό ιστότοπο, προκύπτουν ηλεκτρονικά μηνύματα και αλληλογραφία της κ. Λοϊζίδου από προσωπικό λογαριασμό της με αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας που παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, <+Text_Bold>διαβίβαση υπηρεσιακών και ενδεχομένως εμπιστευτικών στοιχείων που δυνατόν να εκφεύγουν των αυστηρών ορίων της ενημέρωσης του αιτούντος κράτους σε διαδικασία έκδοσης φυγοδίκων και δικαστικής συνεργασίας, αλλά και το ενδεχόμενο επηρεασμού εκκρεμούντων αιτημάτων. Επίσης, προκύπτει το ενδεχόμενο αποδοχής κάποιων ανταλλαγμάτων ή δώρων από την κ. Λοϊζίδου, που ενδεχομένως να αντιβαίνει τις ρητές πρόνοιες του ως άνω Νόμου» (σ.σ. ο έντονος τονισμός είναι δικός μας).<+Text_Normal><+Text_Normal>Δηλαδή ο κ. γενικός εισαγγελέας, στα αρχικά στάδια της συγκεκριμένης υπόθεσης, και αφού υποχρεώθηκε εκ των γεγονότων να προχωρήσει, ομολογουμένως με καθυστέρηση κάποιων ημερών, στο αίτημα για διαθεσιμότητα της κ. Λοϊζίδου, άγγιξε και την ουσία της. Στη συνέχεια όμως, όταν ενεπλάκη και το δικό του όνομα, μέσα από ηλεκτρονική αλληλογραφία που αντάλλασσε με την εισαγγελέα, εγκαταλείφθηκε η ουσία και το θέμα περιορίστηκε στο γιατί «δεν φύλαγε καλά την αλληλογραφία της η εισαγγελέας».


Οι τρεις κατηγορίες


Ο κ. Κώστας Κληρίδης στη χθεσινή ανακοίνωση που ανέγνωσε, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της διερεύνησης, στην απόφαση του Υπουργικού για διορισμό ερευνώντος λειτουργού και στο πόρισμα που του διαβίβασε ο κ. Δ. Χατζηκωστής, επεσήμανε την ευαισθησία που ο ίδιος είχε να αυτοεξαιρεθεί, αφού πέραν της αρμοδίας αρχής έπρεπε να διατυπώσει και τις κατηγορίες και ως εκ τούτου απευθύνθηκε στον ιδιώτη δικηγόρο κ. Χρ. Χριστάκη. Ωστόσο το σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι, όπως ανέφερε χθες ο ίδιος κ. Κληρίδης, το ότι ο ερευνών λειτουργός (Δ. Χατζηκωστής) απευθύνθηκε στον γενικό εισαγγελέα ζητώντας νομική συμβουλή και ο ίδιος τον προέτρεψε να εξασφαλίσει τέτοια συμβουλή από ιδιώτη δικηγόρο εγνωσμένου κύρους. Έτσι προέκυψε να μείνει εκτός διερεύνησης η ουσία του όλου θέματος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Κληρίδης: «Γίνεται αντιληπτό ότι το ένα εκ των θεμάτων τούτων αφορούσε στο ερώτημα κατά πόσο ο ερευνών λειτουργός μπορούσε να ενεργήσει στη βάση και να λάβει υπ’ όψιν του στην έρευνά του το περιεχόμενο ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν εξασφαλιστεί χωρίς τη συγκατάθεση των επικοινωνούντων και κατά παράβαση των προνοιών του νόμου και του Συντάγματος και η γνωμοδότηση ήταν αρνητική».


Έτσι απέμειναν οι τρεις πειθαρχικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κ. Λοϊζίδου:



  • Η πρώτη έχει να κάμει με κατ’ ισχυρισμό εγκατάλειψη στο εξωτερικό φορητού υπολογιστή τον οποίο χρησιμοποιούσε η λειτουργός (Ελ. Λοϊζίδου), χωρίς να διασφαλίσει τις πληροφορίες που περιλαμβάνονταν σε αυτόν, κατά παράβαση ενός εγχειριδίου που εξέδωσε το Τμ. Υπηρεσιών Πληροφορικής με τίτλο «βασικές οδηγίες για την ασφάλεια πληροφοριών ηλεκτρονικών υπολογιστών».

  • Η δεύτερη κατηγορία είναι σε συνάρτηση με την πρώτη και αφορά ενέργεια με τρόπο που δυνατόν να δυσφημήσει το κύρος της δημόσιας υπηρεσίας.

  • Και η τρίτη έχει να κάμει με τη χρήση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί του κυβερνητικού κόμβου διαδικτύου για υπηρεσιακούς σκοπούς.


Πρώτος και καλύτερος γνώριζε για το gmail ο κ. Κληρίδης


Με βάση τα όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός εισαγγελέας, το «αμάρτημα» της εισαγγελέως κ. Ελένης Λοϊζίδου συνοψίζεται στο ότι χρησιμοποιούσε για τη διαχείριση υπηρεσιακών θεμάτων προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αντί του κυβερνητικού κόμβου διαδικτύου.


Όμως, το συγκεκριμένο γεγονός το γνώριζε -ή όφειλε να το γνωρίζει- πρώτος και καλύτερος ο ίδιος κ. Κώστας Κληρίδης. Όχι μόνο γιατί η κ. Λοϊζίδου επικοινωνούσε συχνά - πυκνά και μαζί του για υπηρεσιακά θέματα από το gmail της, αλλά και γιατί στον επίσημο τηλεφωνικό κατάλογο που κυκλοφορούσε κατά καιρούς (ενδοϋπηρεσιακά) η Νομική Υπηρεσία, η δεύτερη τη τάξει στην Εισαγγελία ήταν ίσως η μόνη που παρέθετε ως διεύθυνση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τον προσωπικό της λογαριασμό το e.loizidou@gmail.com.


Πρόσφατα στον «Π» διαβιβάστηκε ένας τέτοιος τηλεφωνικός κατάλογος της Νομικής Υπηρεσίας, 21 συνολικά σελίδων (του Σεπτεμβρίου του 2017), στον οποίο παρατίθενται τα υπηρεσιακά τηλέφωνα, τα κινητά και τα τηλέφωνα οικίας, καθώς και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας των 150 και πλέον λειτουργών (εισαγγελέων, δικηγόρων), συνεργατών, συμβασιούχων, αστυνομικών κ.λπ.


Μελετήσαμε αυτό τον κατάλογο και μόνο η κ. Λοϊζίδου (και άλλοι δύο συμβασιούχοι δικηγόροι, στους οποίους μάλλον δεν είχε δοθεί ακόμη επίσημη διεύθυνση) παραθέτουν και ηλεκτρονική διεύθυνση προσωπικού ταχυδρομείου, ήτοι ποσοστό 2%, πέραν του κυβερνητικού κόμβου διαδικτύου που καταλήγει με το @law.gov.cy και διαθέτει και την απαραίτητη προστασία.


Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι όταν η κ. Λοϊζίδου κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας θα παραθέσει ως γραμμή υπεράσπισης το εσωτερικό αλλά συνάμα επίσημο έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας, γνώστης του οποίου ήταν και ο γενικός εισαγγελέας. Είναι γι’ αυτό λοιπόν που γράψαμε σε διπλανές στήλες ότι η πολύκροτη υπόθεση δεν θα μπορούσε να πέσει πιο μαλακά, αφήνοντας εκτός διερεύνησης τα μείζονα και σοβαρά, με προεξάρχον το ότι η κ. Λοϊζίδου είχε μετατρέψει τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους της ΕΕ, σε παράρτημα της Ρωσικής Εισαγγελίας. Εξάλλου, και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του ότι προκλήθηκαν προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις τόσο με την ΕΕ όσο και με τη Ρωσία. Χθες ρωτήθηκε ο κ. Κληρίδης και απάντησε ως εξής:«Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς έχουν διασαλευθεί οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία εάν αποκαλύπτονταν, όπως έχετε πει, ότι γίναμε παραμάγαζο της Ρωσίας. Ούτε με την ΕΕ γνωρίζω να έχουν διασαλευθεί οι σχέσεις. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι έχει γίνει κάποιο διάβημα από τις εισαγγελικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το οποίο καταγγελλόταν η δημοσίευση δικών τους επικοινωνιών με την εισαγγελέα, αυτούσιων, φωτοτυπιών κ.λπ. και ζήτησαν τη διερεύνηση αυτού του γεγονότος».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας