Θα βγουν στους δρόμους οι εισαγγελείς;

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 18.3.2018
Θα βγουν στους δρόμους οι εισαγγελείς;
Απαιτεί μισθούς και προνόμια δικαστών ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, με την κυβέρνηση να του κόβει τον βήχα

Ακόμα και σε δυναμικής φύσεως μέτρα προτίθενται να καταφύγουν οι νομικοί λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματά τους, τα οποία έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος για τους φορολογούμενους και σημαντικό οικονομικό όφελος για τους ίδιους.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από πηγές της Νομικής Υπηρεσίας, την εβδομάδα που πέρασε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης συγκάλεσε συγκέντρωση των νομικών λειτουργών της υπηρεσίας του (εισαγγελείς, δικηγόροι, κατήγοροι) και τους ενημέρωσε για την αρνητική θέση της κυβέρνησης, η οποία απέρριψε τα αιτήματά τους για μισθολογική εξίσωσή τους με του δικαστές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συγκέντρωση ο γενικός εισαγγελέας φέρεται να είπε στους νομικούς λειτουργούς ότι θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους διεκδίκησης των αιτημάτων τους, τα οποία ο ίδιος στηρίζει και τα συνδέει άμεσα με την ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως πληροφορούμαστε, διατυπώθηκαν και απόψεις για δυναμικά μέτρα, η φύση των οποίων θα συγκεκριμενοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να αποκλείεται να δούμε και εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ή τη Βουλή.


Ούτε για αστείο


Αξιόπιστες πηγές της Νομικής Υπηρεσίας ανέφεραν στον «Π» ότι ο Κ. Κληρίδης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών την μισθολογική εξίσωση των εισαγγελέων, δικηγόρων και κατηγόρων με τους δικαστές και όπου δεν υπάρχει αντιστοιχία να καθοριστούν «γενναίες» κλίμακες της δημόσιας υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, ζήτησε όπως οι εισαγγελείς λαμβάνουν τον ίδιο μισθό με τους προέδρους Επαρχιακών Δικαστηρίων και οι ανώτεροι δικηγόροι εξομοιωθούν με τους ανώτερους επαρχιακούς δικαστές. Οι δικηγόροι Α' της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το αίτημα, ζητήθηκε να τοποθετηθούν στην κλίμακα Α16, όπως οι δικαστές Επαρχιακών Δικαστηρίων, ενώ οι δικηγόροι τοποθετηθούν, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, σε κλίμακες από Α13 έως Α15. Σε ό,τι αφορά τους δημόσιους κατήγορους, οι ανώτεροι να λάβουν την κλίμακα Α14, οι δημόσιοι κατήγοροι Α' την κλίμακα Α13 και οι απλοί δημόσιοι κατήγοροι την κλίμακα Α11. Για αυτές τι μισθολογικές αναπροσαρμογές έγινε επίκληση διάφορών επιχειρημάτων, για το είδος, το εύρος και τη σοβαρότητα των υποθέσεων που χειρίζονται οι νομικοί λειτουργοί της Γενικής Εισαγγελίας. Η απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Π», ήταν ένα ξερό «όχι». Η μόνη υπόσχεση που υπήρξε, ήταν να εξεταστούν κάποιες λογικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό του 2019.


Θέλουν και αναδρομικά


Την κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης εισέπραξε ο γενικός εισαγγελέας και στο αίτημα για τερματισμό των αποκοπών και αναδρομική επιστροφή των χρημάτων που αποκόπηκαν από το 2013, λόγω της κατάστασης στην οικονομία. Το επιχείρημα ήταν ότι αυτό συνέβη και με τους δικαστές. Εκτός από την περίπτωση των δικαστών, έγινε επίκληση και των ιατρικών λειτουργών που έτυχαν παρόμοιας ευνοϊκής μεταχείρισης. Η κυβέρνηση, ούτε που θέλησε να μπει σε μια τέτοια συζήτηση, καθώς θεωρεί ότι ικανοποίηση τέτοιου αιτήματος, όχι μόνο θα αποτελούσε πρόκληση για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά θα άνοιγε τον κύκλο παρόμοιων διεκδικήσεων από άλλες ομάδες κρατικών υπαλλήλων.


Ο κούκος αηδόνι


Η κυβέρνηση, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας και τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών υπό τον Κ. Κληρίδη, δεν κρύβει την απογοήτευσή της για τα πενιχρά έως και ανύπαρκτα αποτελέσματα στο επίπεδο της στοιχειοθέτησης υποθέσεων και άσκησης ποινικών διώξεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο τη διετία 2015 -2016 δαπανήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία περίπου 20 εκατ. ευρώ για τις έρευνες που αφορούν την οικονομία. Επίσης, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν από την τσέπη τους περίπου 14 εκατ. ευρώ για τις δίκες που έχασε η Νομική Υπηρεσία σε αγωγές εναντίον του κράτους. Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θεωρεί πρόκληση την επιβράβευση μιας υπηρεσίας με αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, όταν τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και με σημαντικό κόστος για τα κρατικά ταμεία. Όπως ανέφερε στον «Π» κυβερνητική πηγή, «μας στοίχισε ο κούκος αηδόνι».



Και στο βάθος ανεξαρτησία


Πέραν των μισθολογικών αυξήσεων που διεκδικούν τα μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, το μεγάλο στοίχημα είναι η ανεξαρτητοποίηση. Αυτό που διεκδικεί ο γενικός εισαγγελέας είναι όπως οι νομικοί λειτουργοί πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και να διέπονται από τις διαδικασίες της ΕΔΥ. Στόχος είναι η Νομική Υπηρεσία να έχει τον δικό της προϋπολογισμό και να ρυθμίζει αυτόνομα τα του οίκου της, σε σχέση με τις προσλήψεις, προαγωγές, μετακινήσεις, πειθαρχικές διαδικασίες κ.λπ. Ουσιαστικά επιθυμούν και σε αυτό το επίπεδο να λειτουργούν όπως οι δικαστές. Παρά το ότι ένα τέτοιο αίτημα δεν αντιμετωπιζόταν αρνητικά, προέκυψαν οι πρόσφατες προσλήψεις έκτακτων δικηγόρων, με την επιλογή των παιδιών νυν εισαγγελέων, γνωστών και φίλων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί καχυποψία, με τον κίνδυνο να μετατραπεί η Νομική Υπηρεσία σε οικογενειακή υπόθεση. Προβληματισμό δημιούργησε και ο χειρισμός της υπόθεσης Λοϊζίδου, με την απροθυμία του γενικού εισαγγελέα να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα, στρέφοντας τις διαδικασίες κατά των δημοσιογράφων και όχι εντός της υπηρεσίας του.


Διχογνωμία


Για την ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο έχει κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικό και αναζητούνται τρόποι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε γνωμάτευση από τον νομικό Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν χρειάζεται τροποποίηση του Συντάγματος ώστε ο νόμος να καταστεί συνταγματικός. Ο κ. Αιμιλιανίδης θεωρεί πως μπορεί να γίνει επίκληση του Δικαίου της Ανάγκης, επισημαίνοντας πως η ΕΔΥ όπως λειτουργεί, δεν είναι η ΕΔΥ που προβλεπόταν στο Σύνταγμα του 1960, αφού υπάρχει μια νέα ΕΔΥ που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τις δομές του κράτους.


Εντός της Νομικής Υπηρεσίας διατυπώνεται η άποψη ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση ή του άρθρου 112.2 του Συντάγματος ή του άρθρου 122, ώστε το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση να καταστεί συνταγματικό. Μέλη της Νομικής Υπηρεσίας σημείωναν πως αν ψηφιστεί ο νόμος στη βάση του Δικαίου της Ανάγκης, όταν τερματιστεί η περίοδος «Ανάγκης», π.χ. με λύση του Κυπριακού, τότε ο νόμος θα πρέπει να καταργηθεί.


Και λίγος εκβιασμός


Πληροφορίες από τη Νομική Υπηρεσία αναφέρουν πως υπάρχει περίπτωση άρνησης της κυβέρνησης να υιοθετήσει το νομοσχέδιο για ανεξαρτητοποίηση και τότε η Βουλή δεν θα μπορεί να το εγκρίνει, γιατί προϋποθέτει οικονομικό κόστος. Σε αυτή την περίπτωση υπήρξε εισήγηση να προσεγγιστούν κόμματα της αντιπολίτευσης και να «εκβιάσουν» την κυβέρνηση με άρνηση έγκρισης άλλων νομοσχεδίων, με αντάλλαγμα να στηρίξει το νομοσχέδιο της Νομικής Υπηρεσίας.


Δύο δομές


Με την επιδιωκόμενη ανεξαρτητοποίηση, στη Νομική Υπηρεσία θα λειτουργεί μια δομή, υπό τον γενικό εισαγγελέα, που θα προεδρεύει «Εισαγγελικού Συμβουλίου», αντίστοιχου με το Δικαστικό Συμβούλιο και θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν τους νομικούς λειτουργούς. Θα λειτουργεί επίσης μία άλλη δομή για τους διοικητικούς λειτουργούς, με επικεφαλής έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο που θα προτείνει το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού με την έγκριση του γενικού εισαγγελέα. Οι εργαζόμενοι στη δεύτερη δομή θα συνεχίσουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα υπάγονται στις διαδικασίες της ΕΔΥ.


Άλλος για βοηθός γεν. εισαγγελέας


Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης έχει διατυπώσει και δημοσίως την άποψη ότι δεν επιθυμεί διορισμό βοηθού γενικού εισαγγελέα, αν και κάτι τέτοιο αποτελεί συνταγματικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο λόγος που δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, είναι ότι θα περιοριστούν οι υπερεξουσίες του, αφού σε πολλές περιπτώσεις για τη λήψη μιας απόφασης απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Ωστόσο, εντός της Νομικής Υπηρεσίας έχουν διατυπωθεί απόψεις που θεωρούν ότι ο εκάστοτε βοηθός γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να επιλέγεται μέσα από τη Νομική Υπηρεσία. Αυτή η εισήγηση όμως δεν διαβιβάστηκε ποτέ στον Πρόεδρο, καθώς είναι σίγουρο ότι θα την απέρριπτε, αφού θα αποτελούσε παρέμβαση στις συνταγματικές του εξουσίες.





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη