Εννέα συνολικά οι υποψήφιοι στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ωστόσο οι τέσσερεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι αυτοί που κάνουν τον πολύ «σαματά» με τις δηλώσεις τους, τις διαφημίσεις τους και τις προεκλογικές τους δράσεις. Ο πέμπτος είναι επίσης γνωστός, είναι ο Χρίστος Χρίστου πρόεδρος του ΕΛΑΜ και βουλευτής του κόμματος.
Ποιοι είναι οι άλλοι τέσσερις; Τι ασπάζονται, ποιο είναι το βιογραφικό τους και τι γνωρίζουμε για αυτούς; Θα λέγαμε πως κάποιοι είναι «συνήθεις ύποπτοι» με την έννοια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θέτουν υποψηφιότητα. Ωστόσο λίγα είναι αυτά που ξέρουμε για αυτούς…
Στην επίσημη ιστοσελίδα των προεδρικών εκλογών (http://www.elections2018.gov.cy/) μπορεί κανείς να βρει εκτός από τις γενικές πληροφορίες και ανακοινώσεις για την εκλογική διαδικασία, καθώς επίσης φωτογραφικό υλικό για παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, και συνδέσμους που παραπέμπουν στις σελίδες των υποψηφίων. Εμείς ανατρέξαμε σε αυτές και σας παραθέτουμε τις βασικότερες πληροφορίες για τον καθένα.
Χάρης Αριστείδου, ο αντιβασιλικός
Ο σύνδεσμος παραπέμπει στο blog του Χάρη Αριστείδου το οποίο φέρει την ονομασία «Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης». Εκεί μπορεί κανείς να βρει διάφορα άρθρα που έχει συντάξει ο ίδιος.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η σκληρή φωτογραφία που έχει με αίματα στο πρόσωπο από ξυλοδαρμό του το 2016. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο ιστολόγιό του ήταν απόπειρα δολοφονίας. Σύμφωνα με τον Τύπο δέχτηκε επίθεση από δύο άγνωστους στη Λεμεσό ενώ μοίραζε φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου. Τη γλίτωσε με σπασμένα δόντια, μώλωπες και εκδορές σε διάφορα μέρη του σώματος του.
Όπως ο ίδιος λέει κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών, των κλεφτοπολιτικάντιδων και των κομμάτων – συμμοριών που κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία και οδήγησαν κόσμο στην αυτοκτονία κλέβοντας από τον κυπριακό λαό 1,8 δις. ευρώ.
Από το μακρύ βιογραφικό του να αναφέρουμε πως γεννήθηκε το 1964 στην Αφρική όπου εργάζονταν οι γονείς του. Είναι γιατρός, κατάγεται από τη Λεμεσό και τα Λιμνιά Αμμοχώστου. Υπηρέτησε εθελοντής στα ΛΟΚ.
Τον Οκτώβρη του 1993, 29 ετών τότε, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Λεμεσού, κατά την περίοδο που η Βασίλισσα της Αγγλίας πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο νησί, επιτέθηκε εναντίον Βρετανών αξιωματικών, αλλά και της ίδιας της βασιλικής λιμουζίνας, διαμαρτυρόμενος για την παρουσία της Βασίλισσας στο νησί, αλλά και για την πρόθεση των Αρχών να την τιμήσουν. Κατέλαβε εξάλλου το δημαρχείο Λεμεσού ως αντίδραση στην πρόθεση των τοπικών αρχών να τιμήσουν την Βασίλισσα.
Ανδρέας Ευστρατίου, ο δόκιμος μοναχός
Ο Ανδρέας Ευστρατίου γεννήθηκε στην επαρχία Πάφου το 1961. Κατάγεται από πολύτεκνη οικογένεια. Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις επειδή ακριβώς προερχόταν από μία φτωχή και πολυμελή οικογένεια (ήταν επτά αδέλφια) πήγε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Τάλα και υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος μοναχός φοιτώντας παράλληλα στο γυμνάσιο. Ακολούθως μετέβη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προεκλογική του εκστρατεία στην σελίδα του στο Facebook.
Όταν επέστρεψε στην Κύπρο υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά. Είναι παντρεμένος κι έχει οκτώ παιδιά. Σήμερα είναι επιχειρηματίας. Διατηρεί επιχείρηση με είδη γάμου. Μπήκε όπως λέει στο Βιβλίο Guinness κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο νυφικό (ουρά νυφικού) στον κόσμο.
Στις εκλογές του 2013 επανεκτυπώθηκαν τα ψηφοδέλτια μετά και τις παραστάσεις της εταιρείας Guinness World Records Ltd για τη χρησιμοποίηση του εμβλήματός της από τον κ. Ευστρατίου. Το σήμα το χρησιμοποιούσε σε εκλογικές αναμετρήσεις από το 2008 σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν τότε. Το κόστος από την επανατύπωση ήταν 40 χιλιάδες ευρώ.
Αντιπροσωπεύει, όπως υποστηρίζει, τους πολύτεκνους, όπως λέει, τους φτωχούς και τους αδικημένους.
Χριστάκης Καπηλιώτης, ο υπαστυνόμος
Γεννήθηκε το 1961 και είναι πατέρας δύο παιδιών. Κατάγεται από την Τριμίκλινη. Θα τον βρείτε στο προφίλ του στο Facebook.
Είναι εν ενεργεία υπαστυνόμος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και υπεύθυνος του συμπλέγματος Πλατρών. Υπογράφει ως ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Εθνικής Ενότητας Κύπρου με τα αρχικά ΑΠΕΕΚ.
Ο λόγος που πήρε την απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές είναι η έγνοια και ανησυχία του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος κινούνται εδώ και 44 χρόνια προς τη λάθος κατεύθυνση.
Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος προέρχεται από μια οικογένεια αγωνιστών της ΕΟΚΑ και μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με εθνικά ιδανικά, γεγονός που τον κάνει, όπως είπε, να αισθάνεται έντονα για τα όσα παρακολουθεί να συμβαίνουν στο Κυπριακό εξ ου και πολύ συχνά ανεβάζει τις απόψεις του στο facebook προς προβληματισμό.
Υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του είπε: "Διακατέχομαι από αισθήματα αγανάκτησης λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και της στασιμότητας του Κυπριακού εδώ και 44 σχεδόν χρόνια", ανέφερε και ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά.
Μιχαήλ Μηνά, ο σκληρός κριτής
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964. Είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Είναι πρόεδρος της Οργάνωσης Αγωνιστών Δικαιοσύνης (ΟΑΔ). Διετέλεσε υποψήφιος και για άλλα αξιώματα στο παρελθόν.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του «Δεν μπορείτε να «σκοτώσετε» τις σκέψεις μας… με την υποσημείωση ότι η σελίδα περιέχει πολύ σκληρή κριτική εναντίον του κατεστημένου.
Σπούδασε οικονομικά και διετέλεσε για χρόνια διευθυντικό στέλεχος και διοικητικός σύμβουλος σε εταιρείες στο τομέα των χρηματοοικονομικών.
Σύμφωνα με τις 16 εντολές της ΟΑΔ, προβλέπεται μεταξύ άλλων στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Μιχαήλ:
- Τροποποίηση του συντάγματος ώστε αυτό να προβλέπει δημιουργία και αναγνώριση μίας ισχυρής νέας βουλής των νέων.
- Ποινικοποίηση της αναξιοκρατίας.
- Η Εκκλησία της Κύπρου να λάβει δάνειο από το εξωτερικό για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
- Φορολόγηση του κεφαλαίου με υψηλότερους συντελεστές.
- Δημιουργία επαγγελματικού στρατού υψηλής τεχνολογίας.
- Εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα με τον ίδιο τρόπο που εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
- Υποχρεωτική εκ περιτροπής αλλαγή στους υπαλλήλους της ευρείας δημόσιας υπηρεσίας.