Αγωγή εναντίον της μονής Παναγίας Σαλαμιώτισσας στη Σαλαμιού της Πάφου, καταχώρησε εταιρεία εισαγωγής αλουμινίων με έδρα τη Λεμεσό, αξιώνοντας αποζημιώσεις ύψους 144.919 ευρώ για πόρτες και παράθυρα που τοποθέτησε στο μοναστήρι μετά την ανακαίνιση και επέκτασή του, αλλά δεν πληρώθηκαν.
Όπως σημειώνεται στην αγωγή που καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, τον Ιούνιο του 2011 η εταιρεία είχε υπογράψει με την ηγουμένη της μονής και τους αντιπροσώπους της, συμφωνητικό έγγραφο με το οποίο αναλάμβανε την προμήθεια και τοποθέτηση παραθύρων, θυρών, κ.ά. στην υπό ανακαίνιση μονή, έναντι του ποσού των 327.750 ευρώ, όπως προνοούσε η σχετική προσφορά.
Ανεξόφλητοι λογαριασμοί
Όπως ισχυρίζονται οι ενάγοντες, ξεκίνησαν την τοποθέτηση των αλουμινίων βάσει της συμφωνίας και εκτέλεσαν επί τόπου εργασία, αξίας 206.758 ευρώ. Από το εν λόγω ποσό έμεινε οφειλόμενο το ποσό των 26.758 ευρώ το οποίο η μονή αρνείτο να καταβάλει στη συνέχεια.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ακόμη ότι η μονή της οφείλει επιπρόσθετα το ποσό των 33.481 ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει εργασία που εκτελέστηκε κατόπιν οδηγιών της εντός του εργοστασίου της, αλλά λόγω της διαφοράς που είχε προκύψει παρέμεινε απλήρωτη.
Οι εναγόμενοι υποστηρίζουν επίσης ότι παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την ηγουμένη της μονής και τους αντιπροσώπους της, για να διευθετήσουν συνάντηση ώστε να τοποθετηθεί η εκτελεσθείσα εργασία στο μοναστήρι, εντούτοις αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν.
Έμεινε στη μέση η δουλειά
Σύμφωνα με την εταιρεία, η μονή δεν τήρησε τους όρους πληρωμής της συμφωνίας ενώ κατά παράβαση της, δεν κατέβαλε το ποσό των διατακτικών που εξέδωσε ο διορισμένος από αυτή, αρχιτέκτονας.
Επιπλέον δεν ακολούθησε τον τρόπο πληρωμής της συμφωνίας ώστε να ολοκληρωθεί κανονικά εντός των χρονικών πλαισίων που καθορίστηκαν, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το έργο εντός του συμφωνημένου χρόνου.
Σύμφωνα με τους ενάγοντες, λόγω της εξέλιξης αυτής τερματίστηκε η συμφωνία των διαδίκων, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές και απώλεια εσόδων.
Ασυνεπής η ηγουμένη
Στην έκθεση απαίτησής της, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εξαιτίας της στάσης που τήρησε η ηγουμένη της μονής και οι αντιπρόσωποί της, υπέστη ζημιές ύψους 26.758 ευρώ που οφείλεται σε εκτελεσθείσα εργασία που δεν πληρώθηκε, 33.481 ευρώ για εργασία που εκτελέσθηκε και δεν τοποθετήθηκε και 84.680 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο βάσει της συμφωνίας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για εργασία που θα εκτελούσε και θα εισέπραττε αν η εναγόμενη μονή τηρούσε τους όρους και τις πρόνοιες της συμφωνίας και αν δεν ανάγκαζε τους ενάγοντες να την τερματίσουν.
Οι ενάγοντες επισημαίνουν ακόμη ότι για να υλοποιήσουν τη συμφωνία δεν ανέλαβαν άλλες εργασίες το εν λόγω χρονικό διάστημα και όλοι οι υπάλληλοι ασχολούνταν με αυτή, με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες οικονομικές απώλειες.
Επιπλέον αξιώνουν αποζημιώσεις για διαφυγόν κέρδος, για έξοδα που επιβαρύνθηκαν από μη υλοποίηση της συμφωνίας, για αδικαιολόγητο τερματισμό της συμφωνίας και νόμιμους τόκους επί οποιουδήποτε ποσού αποφασίσει το δικαστήριο.
Η ακρόαση είναι ορισμένη για τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται η θέση των εναγομένων από τους δικηγόρους τους.