Η Πέγεια και συγκεκριμένα η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών βρισκόταν από πέρσι στους πιο περιζήτητους προορισμούς του Ακάμα. Όπως ενημερώθηκε χθες ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, όσοι επισκέπτονται τη χερσόνησο του Ακάμα περνούν και από τις Θαλασσινές Σπηλιές αποδεικνύοντας έτσι και την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για προστασία της περιοχής και της φώκιας.
Τα μέτρα αυτά θα αποφασιστούν σύντομα, ενώ θα εκδοθούν και τα ανάλογα διατάγματα όταν κριθεί αναγκαίο. Αρχικά, όμως, θα προηγηθεί σύσκεψη του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με το Υπουργείο Εσωτερικών όπου και θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος στις Θαλασσινές Σπηλιές, ώστε η όποια ανάπτυξη στην περιοχή να είναι πλήρως συμβατή με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την κυπριακή νομοθεσία.
Η νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε συνέχεια υπηρεσιακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με θέμα τις αναπτύξεις στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών, στην οποία συμμετείχαν λειτουργοί από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκαν αδυναμίες στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ιδιαίτερα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης περιοχής ως τουριστικής ζώνης.
Το Υπουργείο Γεωργίας διευκρινίζει ότι στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις των εμπλεκόμενων τμημάτων του υπουργείου για διασφάλιση της διατήρησης των σημαντικών στοιχείων της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί η περιοχή.
Οι πιο πάνω εισηγήσεις, όπως και οι σχετικές εισηγήσεις ειδικών επί του θέματος επιστημόνων και του γενικού ελεγκτή, θα συζητηθούν σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα με το Υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζει η ανακοίνωση. Προστίθεται ότι οι εισηγήσεις αφορούν την αναίρεση οποιωνδήποτε παρανομιών έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή, τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υφιστάμενες αναπτύξεις, τη χωροθέτηση και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των μελλοντικών αναπτύξεων.
Αφορούν επίσης και τις επιτρεπόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες, με τρόπο που να λαμβάνεται υπόψη η προστατευόμενη χλωρίδα, πανίδα και οικότοποι της περιοχής και να διασφαλίζεται η ασφάλεια του κοινού και των κατασκευών.