Φόβους ακόμη και για κατάρρευση της πολυκατοικίας «Μαιρόζα» εκφράζουν οι κάτοικοι της οδού Ιθάκης στη Νεάπολη. Μολονότι ο Δήμος Λεμεσού τοποθέτησε πινακίδα με την οποία προειδοποιεί τους διερχόμενους να μην πλησιάζουν και ότι η οικοδομή της οδού Ιθάκης 13Α είναι επικίνδυνη, δεκάδες οικογένειες, κυρίως μεταναστών, εξακολουθούν να διαμένουν σ’ αυτήν. Τους φόβους των κατοίκων επιτείνουν οι εργασίες κατασκευής υπογείων για τη θεμελίωση του γειτονικού πολυώροφου κτηρίου Limassol One.
Όπως δήλωσε στον «Π» η Μαρία Λοϊζίδου, η οποία διαμένει σε μονοκατοικία μεταξύ της επικίνδυνης πολυκατοικίας και του 37ώροφου υπό ανέγερση κτηρίου, «η γη σείεται από φοβερές δονήσεις και τα σπίτια μας ταρακουνιούνται». «Φοβόμαστε», τόνισε, «για την ασφάλειά μας». Οι περισσότερες πολυκατοικίες της περιοχής κτίστηκαν βιαστικά μετά το 1974 για να στεγάσουν προσφυγές, κυρίως από την Αμμόχωστο, χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα αρκετές από αυτές να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, αφού ουδέποτε συντηρήθηκαν. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι από τους παλιούς ενοίκους τις εγκατέλειψαν, ενώ οι νέοι, φτωχοί συνήθως μετανάστες, αγνοούν τους κινδύνους. «Είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του κτηρίου. Τα σίδερα των κολονών είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, ενώ οι σοβάδες σε πολλά σημεία έχουν ξεκολλήσει και πέσει στο έδαφός», καταγγέλλει η κυρία Λοϊζίδου. «Έχουν τοποθετηθεί», ανέφερε, «προειδοποιητικές πινακίδες. Μας είπαν να μην πλησιάζουμε στη δεξιά πλευρά του σπιτιού μας, μην πέσει κανένα κομμάτι σοβά στο κεφάλι μας». «Ρωτήσαμε», συνέχισε, «αν έγιναν μελέτες για την ανθεκτικότητα των κτηρίων, αλλά κανείς δεν μας απάντησε γραπτώς, γίναμε μπαλάκι από τον δήμο στην Πολεοδομία», ανέφερε καταλήγοντας. Με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Ν. Νικολαΐδη, οι κάτοικοι ρωτούν εάν έχουν γίνει μελέτες δομικής αντοχής των γύρω κτηρίων. Ζητούν ακόμη να ληφθούν μέτρα για περιορισμό της οχληρίας κατά τη διάρκεια των εργασιών ανέγερσης του κτηρίου, όπως καθημερινό ράντισμα του δρόμου για περιορισμό της σκόνης, μέτρα για περιορισμό του θορύβου, τήρηση των ωρών εργασίας και τοποθέτηση πασσάλων στα πεζοδρόμια προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση βαρέων οχημάτων. Τέλος, εκφράζουν την απογοήτευσή τους, γιατί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια ο Δήμος Λεμεσού αγνοεί τις εκκλήσεις τους.
Τι απαντά ο δήμος
«Θα ξεκινήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης της πολυκατοικίας», δηλώνει στον «Π» η δημοτική γραμματέας Γιωργούλα Λεωνίδα. Ο Δήμος Λεμεσού έχει αναθέσει μετά από προκήρυξη προσφορών σε ιδιώτες μελετητές την ετοιμασία μελέτης για την άρση της επικινδυνότητας της πολυκατοικίας Μαιρόζα. Όπως διευκρίνισε η κυρία Λεωνίδα, σε τέτοιες περιπτώσεις εκτελούνται εξωτερικές επιδιορθώσεις και όχι συνολική συντήρηση του κτηρίου. Όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη οικοδομής που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, υπέδειξε, το δημοτικό συμβούλιο την κηρύσσει επικίνδυνη και αποστέλλει ειδοποίηση στον ιδιοκτήτη για λήψη μέτρων για άρση της επικινδυνότητας σε τακτή προθεσμία. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, προχωρεί ο δήμος σε άρση της επικινδυνότητας και προβαίνει σε λήψη μέτρων για είσπραξη των εξόδων με αστική αγωγή και ταυτόχρονη εγγραφή επιβάρυνσης επί του ακινήτου.