Φοβούνταν τα λάθη και δέχθηκαν αυτογκόλ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 4.1.2018
Φοβούνταν τα λάθη και δέχθηκαν αυτογκόλ
Χθες η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το επιτελείο Αναστασιάδη αποδύθηκαν σε μία προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης με ανακοινώσεις,

Εδώ και μήνες στον ΔΗΣΥ και στο Προεδρικό λένε ότι αν φοβούνται κάτι ενόψει εκλογών δεν είναι τους πολιτικούς τους αντιπάλους όσο τον εφησυχασμό και τα αυτογκόλ. Αδιαμφισβήτητα η προχθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για ΑΟΖ των κατεχομένων εμπίπτει στην κατηγορία των αυτογκόλ, εξ ου και χθες έτρεχαν κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και επιτελείο Αναστασιάδη να σβήσουν τις φωτιές με ανακοινώσεις, αλλά και παρεμβάσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.


Με τη δήλωσή του ο Πρόεδρος δεν έδωσε απλώς την αφορμή στα επιτελεία Μαλά, Παπαδόπουλου και Λιλλήκα να περάσουν στην επίθεση. Κυρίως άναψε το φιτίλι της αμφισβήτησης για τις προθέσεις και τα επόμενα βήματά του στο Κυπριακό μεταξύ των υποστηρικτών της λύσης, αρκετοί εκ των οποίων παραμένουν και σήμερα ψηφοφόροι του. Ακόμη χειρότερα για τον Πρόεδρο, η δήλωσή του επισκίασε και την πανηγυρική παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου, για την οποία το επιτελείο του είχε εργαστεί σκληρά, αλλά και τη σημαντική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.


Θυμίζουμε ότι η επίμαχη δήλωση Αναστασιάδη εις απάντηση των τουρκικών απειλών ήταν ότι αν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/Κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Βεβαίως στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς, μια ουρά που αξιοποίησε χθες το κυβερνητικό στρατόπεδο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι απλώς ο Πρόεδρος επαναλάμβανε την τουρκική θέση και δεν χάρισε αποκλειστική οικονομική ζώνη στα κατεχόμενα.


Επίθεση Άντρου


Προφανώς και δεν έχασαν ευκαιρία τα αντίπαλα στρατόπεδα. Άπαντες βγήκαν στην επίθεση για την προεδρική δήλωση. Ειδικά το ΑΚΕΛ και το επιτελείο Μαλά έσπευσαν να στήσουν παραγάδι στην ομάδα ψηφοφόρων του Νίκου Αναστασιάδη που δυσαρεστήθηκαν με τη δήλωσή του.


Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε ένα ξέσπασμα εφ’ όλης της ύλης για την πενταετία Αναστασιάδη στην κοπή της βασιλόπιτας στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε την επίμαχη δήλωση επικίνδυνη και ανησυχητική σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Προέδρου στο Κυπριακό. Πέρασε στην επίθεση γενικότερα για τους χειρισμούς του και τον επέκρινε ότι έβαλε τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου και των επόμενων γενιών. «Φτάσαμε στο εξής αμίμητο: ο Πρόεδρος να αναγνωρίζει ξεχωριστή οντότητα στα κατεχόμενα και να της αναγνωρίζει και δική της ΑΟΖ, στην οποία η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει φτάνει να μην ενοχλεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και διερωτάται κάποιος: Πού τελειώνει η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι πολλές, και το μόνο που εκκρεμεί είναι η συμφωνία για οριοθέτηση με την Τουρκία», υπογράμμισε. Αμφισβήτησε ότι επρόκειτο περί φραστικού ολισθήματος και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν έγινε αμέσως διόρθωση. Τα πυρά Κυπριανού επεκτάθηκαν και στην οικονομία. Όπως είπε, για τέσσερα χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ένας στυγνός καπιταλιστής που μεταμφιέστηκε προεκλογικά σε Άγιο Βασίλη που μοιράζει δώρα, ενώ υπενθύμισε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος συστρατεύθηκε μαζί του στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών.


Το επιτελείο Μαλά διά της Ειρήνης Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για μεγάλο πολιτικό ατόπημα και διόλου τυχαία εξέφρασε την ελπίδα ότι η δήλωση αυτή δεν σημαίνει πως στο μυαλό του απερχόμενου Προέδρου υπάρχει θέμα αλλαγής πλεύσης από την ομοσπονδία στα δύο χωριστά κράτη.


Επικίνδυνες


Ως επικίνδυνες και λανθασμένες αποκήρυξε τις δηλώσεις Αναστασιάδη και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «με αυτές τις δηλώσεις ουσιαστικά ο κ. Αναστασιάδης διχοτομεί την κυπριακή ΑΟΖ και παραχωρεί τη μισή στο ψευδοκράτος». Όπως υποστήριξε, «είναι φανερό ότι ο κ. Αναστασιάδης κρύβεται από τον δημόσιο διάλογο γιατί κάθε φορά που μιλά αποκαλύπτει το πόσο επικίνδυνες είναι οι δικές του θέσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία».


Μέτωπο ΔΗΚΟ με Αβέρωφ


Μέτωπο και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου άνοιξε χθες το ΔΗΚΟ, με αφορμή δηλώσεις του στον Άλφα. Το ΔΗΚΟ υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι ο επικεφαλής του επιτελείου Αναστασιάδη συμπλέει με τις τουρκικές θέσεις για την παραμονή στρατού στην Κύπρο μετά τη λύση. Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποδέχτηκε μια πάγια θέση της Τουρκίας, στην πιο κρίσιμη πτυχή του Κυπριακού, αυτή της ασφάλειας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τη φόρμουλα της ρήτρας αναθεώρησης (για την παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού). «Μετά τις τραγικές υποχωρήσεις στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Νίκος Αναστασιάδης απροκάλυπτα, μέσω του Αβέρωφ Νεοφύτου, παραδέχεται πως είναι έτοιμος να ολοκληρώσει το ανίερο έργο της κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της υποθήκευσης της ύπαρξης του κυπριακού ελληνισμού στις ορέξεις της Τουρκίας. Την ίδια θέση, για αποδοχή της ρήτρας αναθεώρησης, διατύπωσε και ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς» υποστήριξε το ΔΗΚΟ.


Ο ΔΗΣΥ δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση, κατηγορώντας το ΔΗΚΟ ότι διαστρεβλώνει επίτηδες τη θέση του Α. Νεοφύτου. Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, στην τηλεοπτική παρέμβαση στην οποία αναφέρονται, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε καθαρά (και δυο φορές μάλιστα) ακριβώς το αντίθετο! «Αυτολεξεί είπε ότι εάν δεχτεί η Τουρκία κατάργηση των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης και αποχώρηση των 40 χιλιάδων κατοχικών στρατιωτών ’σε χρόνο-ρεκόρ, βεβαίως και μπορεί να συζητήσουμε εάν η αποχώρηση των αγημάτων που εδρεύουν από το 1960 θα γίνει σε δύο ή τρία χρόνια’». Ο ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι σκόπιμα το ΔΗΚΟ προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση ανάμεσα στη «ρήτρα αναθεώρησης» που επεδίωκε η Τουρκία για το καθεστώς των εγγυήσεων και στην επιμέρους συζήτηση για την αποχώρηση μέσα από τη λύση και των περιορισμένων αγημάτων που υπάρχουν από το 1960. Κατηγόρησε εξάλλου το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο για «αναφυλαξία» στην ίδια τη διαπραγμάτευση.


Έτρεχαν να σβήσουν φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο


Παρά την πίεση των πολιτικών αντιπάλων για διορθωτική δήλωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μέχρι αργά χθες το απόγευμα αυτή δεν ήρθε. Αντίθετα, η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το επιτελείο του Προέδρου αποδύθηκαν σε εκστρατεία διαχείρισης της κρίσης που πυροδότησαν οι δηλώσεις του Προέδρου.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης από το Ριάντ σημείωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του επανέλαβε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι η Τουρκία διαχρονικά επικαλείται δήθεν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογήσει τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «και στην περίπτωση των παραβάσεων και παραβιάσεων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μοναδικός γνώμονας της Άγκυρας είναι η εξυπηρέτηση των δικών της αποκλειστικά συμφερόντων». Κατέληξε δε αναδεικνύοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εξάλλου αποδεικνύεται και από τα ίδια τα γεγονότα, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για διασφάλιση του συνόλου των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι στην πράξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εξασφαλίσει τη διαρκή στήριξη της διεθνούς κοινότητας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. «Επιπρόσθετα, η πολιτική του Προέδρου εξελίχθηκε επιτυχέστατα μέσα από ένα πλέγμα διεθνών τριμερών συμφωνιών συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη, με επίκεντρο όχι απλώς τη διασφάλιση, αλλά και την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε ο ΔΗΣΥ. Επέκρινε δε όσους προσπαθούν να παρουσιάσουν ως θέσεις του Προέδρου τους αντιφατικούς και αστήρικτους ισχυρισμούς του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι, δήθεν, προασπίζεται «δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου. «Όμως η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καταγεγραμμένη διεθνώς και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο, ενώ πάνω σε αυτή τη θέση στηρίζεται στην πράξη η ίδια η πολιτική του που φέρνει τα απτά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Και η θέση, φυσικά, είναι ότι ούτε τα κατεχόμενα μπορούν να κάνουν λόγο για ΑΟΖ ούτε η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει μέσα στην κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», διεμήνυσε ο ΔΗΣΥ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος
ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί
ΚΥΠΡΟΣ

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής
ΚΥΠΡΟΣ

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής