Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς: Η Κύπρος στο όριο του πρωτογονισμού

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Εντός της επόμενης 20ετίας ένα μεγάλο ποσοστό γης που κατέχουν σήμερα οι Κύπριοι θα μεταβιβαστεί σε αλλοδαπούς που θα αποκτήσουν κυπριακή ταυτότητα.

Του Χριστόδουλου Α. Πρωτοπαπά, Ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή Hellas Sat


Όπως καλπάζει σήμερα η τεχνολογία σε όλους τους τομείς είναι πολύ δύσκολο, αν όχι παρακινδυνευμένο, να προβλέψει κάποιος πού θα βρίσκεται η ανθρωπότητα και η Κύπρος είκοσι χρόνια μετά, δηλαδή το 2038.


Οι οποιεσδήποτε προβλέψεις που παρατίθενται πιο κάτω γίνονται με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεσπάσει μια τοπική σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή στην Ανατολική Ασία, η οποία θα οδηγήσει σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια σε γεωπολιτικά φόρα και σε δεξαμενές σκέψεις του εξωτερικού, όχι όμως και στην Κύπρο, αφού το κυπριακό πολιτικό σύστημα ομφαλοσκοπεί δραστηριοποιούμενο εντός των ορίων της δικής του θερμοκοιτίδας.


Αν, λοιπόν, δεν πραγματοποιηθεί μια γενικευμένη σύρραξη που θα πισωγυρίσει την ανθρωπότητα σε έναν νέο Μεσαίωνα, ο οποίος αυτή τη φορά θα κυριαρχείται από θρησκευτικό φανατισμό και καταπάτηση της προσωπικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τότε στα επόμενα είκοσι χρόνια θα υπάρξουν εξελίξεις στην τεχνολογία που θα αλλάξουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.


Θα ξεκινήσουν οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές και η ίδρυση αποικιών στον Άρη, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάπτυξη έξυπνων και ελαφρών συσσωρευτών, και θα μεγαλώσει σημαντικά η απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της αυτοκίνησης από τα ορυκτά καύσιμα.


Στον τομέα της πληροφορικής θα επεκταθεί η τεχνολογία του Internet of Things και όλες σχεδόν οι συσκευές θα είναι συνδεδεμένες και θα ελέγχονται από το διαδίκτυο, θα αυξηθούν κατακόρυφα οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και οι τεχνολογίες εκμάθησης των μηχανών (machine learning), οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων.


Οι ταχύτητες σύνδεσης των νοικοκυριών θα φτάσουν στα 1 Gbps και η ευκρίνεια της τηλεόρασης θα εξελιχθεί σε 8Κ και 16Κ από το HD/4Κ που είναι σήμερα. Τα νέα δορυφορικά συστήματα GPS θα έχουν δυνατότητα εντοπισμού θέσης με ακρίβεια ενός εκατοστού και θα επιτρέπουν την αυτόματη ακριβή κίνηση αυτοκινήτων και drones χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση. Επίσης οι αποστάσεις στις μεγάλες χώρες θα σμικρυνθούν με την ανάπτυξη τρένων υψηλών ταχυτήτων.


Στον στρατιωτικό τομέα θα καταργηθούν τα ατομικά πυροβόλα όπλα ευθυτενούς τροχιάς, αφού θα αντικατασταθούν με έξυπνα nano drones, τα οποία θα επιτίθενται στους ανθρώπινους στόχους με μεγάλη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Όλες αυτές οι τεχνολογίες σε συνδυασμό με τη μετεξέλιξη των κοινωνικών δικτύων σε μια αρκετά πιο έξυπνη μορφή θα θέτουν πολλά ερωτήματα στην κοινωνία αναφορικά με την καταστρατήγηση της προσωπικής ζωής και αξιοπρέπειας των πολιτών.


Στην Κύπρο, όμως, τα τεχνολογικά πράγματα θα συνεχίσουν να κινούνται διαφορετικά από τον άλλο κόσμο, αφού στα επόμενα χρόνια η κοινωνία των πολιτών θα αντιμετωπίσει διαφορετικές προκλήσεις, αν συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που υπάρχει σήμερα. Εντός της επόμενης εικοσαετίας ένα μεγάλο ποσοστό γης που κατέχουν σήμερα οι Κύπριοι θα μεταβιβαστεί σε αλλοδαπούς, οι οποίοι θα αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα.


Ήδη αρκετοί ξένοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τη φούσκα των πολυτελών διαμερισμάτων στους διάφορους ουρανοξύστες και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην αγορά γης.


Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι Κύπριοι θα χάσουν μετά από αιώνες "το χώμα που εβρέχασιν με δρώμα".


Παράλληλα, η κοινωνία δεν θα έχει τη συμπαγή μορφή που είχε, αφού με τη χορήγηση διαβατηρίων σε ξένους θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία Κυπρίων πολιτών, πιο ευκατάστατων, οι οποίοι θα έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τις κρατικές διοικητικές υπηρεσίες και την κυπριακή κοινωνία. Η cyta, που είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια το δίλημμα της χρεωκοπίας ή της ιδιωτικοποίησης, χωρίς να βρίσκονται οικονομικοί πόροι για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, που θα αποτελέσουν την υποδομή για την ανάπτυξη των τεχνολογιών που αναφέραμε πιο πάνω.


Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους των πόλεων θα συνεχιστεί, αν δεν ληφθούν μέτρα, η μηχανογράφηση στη δημόσια υπηρεσία θα συνεχιστεί με τους ίδιους αργούς ρυθμούς και γενικά το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ της Κύπρου και των άλλων ανεπτυγμένων χωρών της Άπω και Μέσης Ανατολής θα διευρύνεται απελπιστικά, με την Κύπρο να αγγίζει το όριο του πρωτογονισμού.


Το κύριο ζητούμενο στην επόμενη πενταετία θα είναι η αλλαγή σκέψης του πολιτικού συστήματος με την εισαγωγή νέου, εκσυγχρονισμένου μοντέλου ανάπτυξης, που να μην στηρίζεται στο ξεπούλημα της κυπριακής γης σε ξένους, αλλά στη δημιουργία υποδομών και συνθηκών τεχνολογικής ανάπτυξης οι οποίες θα παρεμποδίσουν τη μετανάστευση των Κυπρίων επιστημόνων και θα αυξήσουν σημαντικά το ΑΕΠ. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, τότε η πορεία της κυπριακής κοινωνίας προς τον κατήφορο θα αναστραφεί.


 


 

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.