Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ κράτους και Εκκλησίας για φορολογικά ζητήματα τον Μάρτιο του 2012, ο Αρχιεπίσκοπος -αφού είχε αποδώσει τα εύσημα στον τότε υπουργό Οικονομικών Κ. Καζαμία- έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και κράτους, ενώ έσπευσε να ανακοινώσει ότι η Εκκλησία θα προβεί σε δύο με τρεις πωλήσεις εντός του 2012. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος εκείνου του χρόνου, θα εισέρρεαν στα κρατικά ταμεία 10 με 20 εκατ. ευρώ από επενδύσεις και πωλήσεις της Εκκλησίας. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε από το Τμήμα Φορολογίας ο «Π» και αποκαλύπτει σήμερα, τα 20 εκατ. ευρώ που υποσχόταν ο Προκαθήμενος μέχρι το τέλος του 2012 μόλις που πλησιάζουν το συνολικό ποσό που η Εκκλησία κατέβαλε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, από τότε δηλαδή που ισχύει η συμφωνία μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου 2017.
Συγκεκριμένα ως απότοκο της συμφωνίας του 2012 η Εκκλησία της Κύπρου έχει καταβάλει στο Τμήμα Φορολογίας, υπό μορφή φόρων, τόκων και επιβαρύνσεων, το συνολικό ποσό των 17,5 εκατ. περίπου. Το ποσό αυτό αφορά Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας 1,2 εκατ. ευρώ και Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών 16,3 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα όπως έχει ήδη γίνει γνωστό μετά από απάντηση του ΥΠΟΙΚ στη βουλευτή Σ. Κουκουμά, αφορμή για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από τον «Π», στην Εκκλησία έχει επιστραφεί πόσο 2,9 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ, καθώς η συμφωνία προνοεί πως «η Εκκλησία της Κύπρου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και συντήρηση ναών και ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του ναού και χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση του θρησκευτικού της έργου».
Αλλαγή δεδομένων
Στη βάση των πιο πάνω θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορες άλλες παράμετροι, κάποιες εκ των οποίων δεν ίσχυαν το 2012. Συγκεκριμένα όπως πληροφορείται ο «Π» η Εκκλησία έχει τα τελευταία χρόνια μεταβιβάσει περιουσία αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ προς εξόφληση χρεών της (αναδιαρθρώσεις) στην Ελληνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή η μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω «αναδιάρθρωσης» απαλλάσσεται από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ύψους 20% συνεπώς ούτε η Εκκλησία έχει καταβάλει τον εν λόγω φόρο. Την ίδια ώρα η Εκκλησία εξαιρείται της υποχρέωσης για καταβολή έκτακτης αμυντικής εισφοράς με συντελεστή 17% από τα μερίσματα που λαμβάνει παρότι λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων στις οποίες υπόκεινται οι εταιρείες της λαμβάνει μικρότερο μέρισμα.
Καταληκτικά υπενθυμίζεται πως ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας καταργείται από την 1 Ιανουαρίου 2017 για το φορολογικό έτος 2017 και για κάθε έτος που ακολουθεί.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας του 2012
Όπως πληροφορηθήκαμε από το Τμ. Φορολογίας η συμφωνία του 2012, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Δ. Χριστόφια (είχε ετοιμαστεί σε συνεργασία Κ. Καζαμία με τον διευθυντή του ελεγκτικού τμήματος της Εκκλησίας, Γιάννο Χαριλάου), προβλέπει σε γενικές γραμμές τα εξής:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.