Ως παραθυράκι για αυξήσεις, εκλήφθηκαν οι υποδείξεις του Υπουργείου Οικονομιών, το οποίο ζήτησε την ένταξη των εν λόγω υπαλλήλων σε κλίμακες, αντίστοιχες των μισθών που λαμβάνουν σήμερα (Α5 και Α7)
Τεταμένο είναι το κλίμα στον Δήμο Λεμεσού μετά την απόφαση του δημοτικού συμβούλιου να δώσει μισθολογικές αυξήσεις σε πέντε από τους επτά αορίστου χρόνου υπαλλήλους του δήμου, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Στην προηγούμενη συνεδρία της ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη, το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με 12 ψήφους υπέρ και 8 κατά, να τοποθετήσει σε κλίμακα Α-8-10-11 που προβλέπει μηνιαίες μισθολογικές απολαβές 2.050 ευρώ μηνιαίως, πέντε υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Πρόκειται για τέσσερις μουσικούς που προσλήφθηκαν το 2004 και αμείβονται σήμερα για τέσσερις ώρες εργασίας ημερησίως με τον μισθό των 1.800 ευρώ, μια βιβλιοθηκονόμο που προσλήφθηκε το 2001 με μισθό 1.350 ευρώ και μια γραμματειακή λειτουργό του γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με μηνιαίο μισθό 1.350 ευρώ. Αυτό που προκάλεσε την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων που καταψήφισαν την πρόταση που κατάθεσε ο προσωπάρχης της δημοτικής υπηρεσίας, αλλά και πολλών μονίμων δημοτικών υπαλλήλων, είναι ότι οι μισθοί που δόθηκαν δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα ή στο ωράριο εργασίας των εν λόγω υπάλληλων, που βρέθηκαν να απολαμβάνουν βασιλικούς μισθούς, εις βάρος των συναδέλφων τους. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους πέντε συμβούλους της ομάδας του ΑΚΕΛ, τους τέσσερις του ΔΗΚΟ, τους δύο της ΕΔΕΚ και της συμβούλου της Συμμαχίας Πολιτών, ενώ καταψηφίστηκε από έξι συμβούλους του ΔΗΣΥ και των συμβούλων της Πράσινης Λεμεσού και του ΕΛΑΜ. Δύο σύμβουλοι απουσίαζαν, ενώ άλλοι τρεις, του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή, όπως και ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης. Μιλώντας στον «Π», ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και προέδρος της Επιτροπής Προσωπικού Αρίστος Αριστείδου, ο οποίος καταψήφισε την πρόταση, υπέδειξε ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από τις υποδείξεις του Υπουργείου Οικονομικών για τοποθέτηση των επτά υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε κλίμακες, αντίστοιχες του μισθού που ελάμβαναν μέχρι σήμερα. Αν ακολουθούνταν οι υποδείξεις του υπουργείου σημείωσε, θα τοποθετούνταν σε κλίμακες Α5 και Α7. Ωστόσο τόνισε, κινηθήκαμε σε λάθος κατεύθυνση, καθώς η υπηρεσία πρότεινε -κάτι που υιοθετήθηκε τελικά από το δημοτικό συμβούλιο- την τοποθέτηση των πέντε σε υψηλότερες κλίμακές, κάτι που συνεπάγεται υψηλότερους μισθούς και αντίκεινται στις υποδείξεις του Υπουργείου Οικονομικών. Η απόφαση αυτή προκαλεί ανισότητες και την αντίδραση των μονίμων υπαλλήλων ανέφερε ο Αρίστος Αριστείδου, προεξοφλώντας την απόρριψή της από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ένταση και νεύρα
Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί φραστικό επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη και του αντιδημάρχου Νίκου Σύκα που οδήγησε στην αποχώρηση του δεύτερου. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση για το καρναβάλι ο κ. Νικολαΐδης απευθυνόμενος προς τον κύριο Σύκα μετά από σύντομη στιχομυθία ανάφερε «άσε με να συντονίσω εγώ, δεν είμαι βλάκας», με τον κύριο Σύκα να του απαντά «συ είπας». Αυτό προκάλεσε διακοπή της συνεδρίας από τον Νίκο Νικολαΐδη, με τον κύριο Σύκα να αποχωρεί και τον δήμαρχο να απομονώνεται για λίγα λεπτά στο γραφείο του για να ηρεμήσει. Σύμφωνα με πηγές του «Π» δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλείται αναστάτωση στην ολομέλεια μετά από παρεμβάσεις του κυρίου Σύκα, ωστόσο η τελευταία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ράγισε το γυαλί στις σχέσεις των δύο κορυφαίων αξιωματούχων του δήμου. Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Σύκας αναδείχθηκε στη θέση του αντιδημάρχου και την ψήφο του Νίκου Νικολαΐδη, πράξη που θεωρήθηκε τότε ως ανταπόδοση της βοήθειας που προσέφερε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στην εκλογή του.