Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΜΗΔΕΙΑ, ερευνητές προσπαθούν να να αποδείξουν ότι είναι κατορθωτή μαι στρατηγική για μείωση των επιδράσεων των επεισοδίων καταιγίδων σκόνης της ερήμου στην υγεία, στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
«Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία επιστημονικής τεκμηρίωσης για την υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου για μείωση των επιδράσεων των επεισοδίων καταιγίδων σκόνης της ερήμου (ΚΣΕ) στην υγεία στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι «απώτερος σκοπός του προγράμματος ΜΗΔΕΙΑ είναι να αποδείξει ότι είναι κατορθωτή και αποτελεσματική μία στρατηγική προσαρμογής στα επεισόδια ΚΣΕ και να δώσει την ανάλογη τεκμηρίωση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ».
«Το Πρόγραμμα ΜΗΔΕΙΑ που αποτελεί ερευνητική κοινοπραξία οκτώ Ιδρυμάτων από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017 και θα διαρκέσει 4 χρόνια έως και τον Αύγουστο του 2021», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα €3.338.000. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από την ΕΕ, ύψους €1.939.000 ενώ το υπόλοιπο χρηματικό ποσό θα καλυφθεί με συγχρηματοδότηση από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς.
«Από την Κύπρο εκτός από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως ο ανάδοχος φορέας, συμμετέχουν στο πρόγραμμα το ΤΕΠΑΚ, το Τμήμα Ποιότητας Αέρα του Υπουργείου Εργασίας, το Τμήμα Μετεωρολογίας, και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Από την Ελλάδα, συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η εταιρεία πληροφορικής E.n.A Consultants, ενώ από το Ισραήλ συμμετέχει το Ιατρικό και Ερευνητικό Κέντρο Soroka», καταλήγει η ανακοίνωση.