Οι έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας συνεχίζονται και συνεχίζονται και συνεχίζονται… με τεράστιο οικονομικό κόστος για τους φορολογούμενους και με σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τις δύο υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες υποθέσεις οι οποίες έχουν «αρχειοθετηθεί» αφού είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι ύποπτοι, κάποιοι εκ των οποίων υπήρξαν συχνοί επισκέπτες των κυβερνητικών γραφείων και προστατευόμενοι υπουργών. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Fouad Al Zayat, ο οποίος καταζητείται από τις ελληνικές αρχές για τη γνωστή υπόθεση με τις μίζες των TOR-M1, για την οποία έχουν καταδικαστεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο πρώην υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης. Ο Fouad Al Zayat διαθέτει σημαντική περιουσία στην Κύπρο, ενώ ο φίλος του Ντίνος Μιχαηλίδης είχε φροντίσει να δώσει κυπριακή υπηκοότητα σε ολόκληρη την οικογένειά του. Ο ίδιος ο καταζητούμενος, Σύρος στην καταγωγή, διαθέτει πορτογαλική υπηκοότητα. Δεν πήρε κυπριακή υπηκοότητα για να μπορεί (στο παρελθόν) να διατηρεί εταιρείες offshore στην Κύπρο, όπου και διέμενε μόνιμα. Ακόμα και όταν τον καταζητούσαν οι ελληνικές αρχές, αυτός έδινε συνεντεύξεις από τη Λευκωσία και όταν αναζητήθηκε δεν μπόρεσαν να τον βρουν και να τον συλλάβουν στο σπίτι του στην οδό Ψαρών στη Λευκωσία. Στις αρχές του 2017 οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν εναντίον του δύο εντάλματα σύλληψης για απάτες με συνεργάτες από το περιβάλλον του Ανδρέα Βγενόπουλου που διαχειριζόταν τη Λαϊκή Τράπεζα. Ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται ο Zayat, ο οποίος ήταν και ο μεσολαβητής στο φιάσκο της αγοράς των πυραύλων S-300.
Δύο εντάλματα
Ο «Π» εξασφάλισε τα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν εναντίον του στις 24/1/2017 και την 1/2/2017 από τη δικαστή Μαριλένα Μηλιώτου.
Όπως αναφέρεται: «εναντίον του εκζητούμενου, Fouad Al Zayat, συριακής καταγωγής, ημερομηνία γεννήσεως 24/08/1941, κάτοχος πορτογαλικής υπηκοότητας με αριθμό Δ.Τ11424…, ημερομηνία έκδοσης 8/4/2003, διερευνώνται τα κάτωθι αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά τα έτη 2010-2011 στην Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ελλάδα:
- Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος. 2. Συνωμοσία για καταδολίευση. 3. Εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.
- Πλαστογραφία. 5. Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. 6. Απόπειρα εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. 7. Ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. 8. Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος. 9. Πλαστογραφία. 10. Eξασφάλιση πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις. 11. Απόπειρα εξασφάλισης πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις».
Επαγγελματίας πλαστογράφος
Ο Zayat συνεργαζόταν με τη Λαϊκή Τράπεζα από το 1997 καθώς πολλές εταιρείες του διέθεταν λογαριασμούς. Τον Φεβρουάριο του 2010 ζήτησε από τη Λαϊκή υπέρβαση 200.000 δολαρίων, γιατί έπρεπε να κάνει άμεσα κάποιες πληρωμές. Είχε πει πως ζητούσε τη διευκόλυνση μέχρι να ξεκαθαρίσει επιταγή 423.000 δολαρίων που παρουσίασε στην τράπεζα. Η επιταγή είχε εκδοθεί από τη βρετανική εταιρεία Phoenix Feeds Ltd, από λογαριασμό που φαίνεται να διατηρούσε στην Τράπεζα Lloyds με αριθμό 0838148-02. Δικαιούχος της επιταγής εμφανιζόταν η κυπριακή εταιρεία Foodpax (Middle East) Ltd, συμφερόντων του Zayat. H Τράπεζα Lloyds στο Λονδίνο πληροφόρησε τη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο ότι ο λογαριασμός από όπου είχε εκδοθεί η επιταγή ήταν κλειστός και συνεπώς δεν μπορούσε να πληρωθεί. Ωστόσο ο Zayat είχε πάρει έγκριση για την υπέρβαση των 200.000 δολαρίων από τη Λαϊκή Τράπεζα.
Από τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι ο λογαριασμός από τον οποίο είχε εκδοθεί η πλαστή επιταγή είχε ανοιχτεί το 2003 από τον ίδιο τον Zayat και έκλεισε λίγους μήνες αργότερα και σε αυτόν είχαν κατατεθεί μόλις 100 δολάρια!
Απάτη εκατομμυρίων μέσω Ιταλίας
Ο Zayat, παρά την αποκάλυψη της απάτης με την πλαστή επιταγή, επανήλθε λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2010, και ζήτησε από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο δάνειο 7.000.000 ευρώ για λογαριασμό της εταιρείας του Mortimer Offshore Services Ltd. Πρότεινε ως εξασφάλιση εγγυητική επιστολή ύψους 8.000.000 ευρώ που θα εκδιδόταν από την ιταλική τράπεζα Banca Nazionale Del Lavoro Spa του ομίλου ΒΝΡ Baribas. O τότε διευθυντής Χρηματοδοτήσεων της Λαϊκής έδωσε οδηγίες ώστε το αίτημα του Zayat να προωθηθεί άμεσα στην Επιτροπή Δανείων Κύπρου.
Η εγγυητική είχε σταλεί αρχικώς με email από την ηλεκτρονική διεύθυνση paola.guidetti@bnlmail.com και την υπέγραφαν δύο υπάλληλοι της τράπεζας. Στη συνέχεια η εγγυητική στάλθηκε στην Κύπρο μέσω courier. Η ιταλική τράπεζα όταν ζητήθηκαν κάποιες πληροφορίες από την Κύπρο σε σχέση με την εγγυητική απάντησε ότι ο αριθμός της εγγυητικής δεν συνάδει με καμία από τις εγγυητικές που εκδίδει. Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν προωθήθηκε το αίτημα για το δάνειο. Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Zayat, αυτός είπε ότι υπήρξε λάθος από την ιταλική τράπεζα και θα διευθετούσε το θέμα, κάτι το οποίο δεν έκανε ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες αργότερα ο Zayat έκανε εκδήλωση στο Hilton στη Λευκωσία, στην οποία ήταν καλεσμένη και η Ιταλίδα που είχε υπογράψει την εγγυητική για λογαριασμό της ιταλικής τράπεζας! Μετά από τρία χρόνια (26/03/14) στάλθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρχές της Ιταλίας για να εξεταστεί το θέμα της εγγυητικής επιστολής. Οι ιταλικές αρχές απάντησαν ότι διαπιστώθηκε πως το έγγραφο εγγυητικής που στάλθηκε στην Κύπρο δεν επρόκειτο για έγγραφο που εκδιδόταν επίσημα από την τράπεζα Banca Nazionale Del Lavoro Spa, ήταν πλαστό και η εταιρεία με την επωνυμία Qubit SRL, που φερόταν ως εντολέας έκδοσης της εγγυητικής, δεν είχε συνεργασία με την τράπεζα. Αποκαλύφθηκε ότι από την ίδια τράπεζα και από την ίδια υπάλληλο, που είχε λάβει μέρος στο πάρτι του Zayat στο Hilton στη Λευκωσία (το Hilton ανήκε στον όμιλο Marfin του Α. Βγενόπουλου), είχαν εκδοθεί και άλλες παρόμοιες πλαστές εγγυητικές. Η υπάλληλος είχε απολυθεί από την τράπεζα και ήταν κατηγορούμενη στο δικαστήριο της Πάρμας σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από πώληση ναρκωτικών ουσιών μέσω επενδύσεων στον τομέα αναπτύξεως γης. Συγκεκριμένα, ως υπάλληλος της τράπεζας θα νομιμοποιούσε την προέλευση 4,5 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να χρησιμοποιηθούν για την αγορά τουριστικού συγκροτήματος. Επίσης, ένας εκ των συγκατηγορουμένων της συμμετείχε και αυτός στη διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε στο Hilton ο Zayat.
Πήρε 1,5 εκατ. δολαρία μέσω Αθηνών
Ο Zayat, αφού δεν μπορούσε να εξασφαλίσει δάνειο μέσω της Λαϊκής στην Κύπρο, αποτάθηκε στο περιβάλλον Βγενόπουλου στη Λαϊκή της Αθήνας. Τον Απρίλιο του 2011 ζήτησε δάνειο 1.500.000 δολαρίων από το υποκατάστημα της Λαϊκής στην Αθήνα για λογαριασμό της εταιρείας του Mortimer Enterprises and Business Ltd.
Όταν το αρμόδιο τμήμα της Λαϊκής στην Αθήνα ζήτησε πληροφορίες για τη φερεγγυότητα του Zayat, ο διευθυντής Χρηματοδοτήσεων της Λαϊκής και ο διευθυντής του Family Office ανέφεραν ότι γνωρίζουν τον Zayat, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου (Μπουλούτας). Παρουσίασαν τον Zayat ως άτομο με υψηλή οικονομική επιφάνεια, προσθέτοντας ότι επιθυμία της (τότε) διοίκησης της τράπεζας ήταν η παραχώρηση του εν λόγω δανείου το συντομότερο δυνατό. Η παραχώρηση του δανείου έγινε βάσει των συστάσεων των τριών αυτών προσώπων και, παρόλο που ζητήθηκαν κάποια οικονομικά στοιχεία για τη δανειολήπτρια εταιρεία, αυτά δεν προσκομίσθηκαν ποτέ παρά μόνο κάποιες γενικές και αόριστες πληροφορίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες του Zayat.
To δάνειο παραχωρήθηκε στην εταιρεία που είχε έδρα την Κύπρο και πραγματικό δικαιούχο τον γιο του Zayat.
Ο διευθυντής Χρηματοδοτήσεων της Λαϊκής εσκεμμένα παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Zayat και οι εταιρείες του ήδη συνεργάζονταν με τη Λαϊκή στην Κύπρο με αρκετά εκκρεμούντα δάνεια, υπερβάσεις σε λογαριασμούς και ότι αποπειράθηκε να εξασφαλίσει δάνειο με πλαστή εγγυητική. Το δάνειο στις 8/4/2011 εγκρίθηκε και ο Zayat εισέπραξε 1,5 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, ήρθαν υπάλληλοι της Λαϊκής από την Ελλάδα και πήγαν στο σπίτι του Zayat στη Λευκωσία όπου υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα.
Όταν έμαθαν στην Κύπρο ότι ο Zayat πήρε δάνειο από τη Λαϊκή στην Ελλάδα, ζητήθηκαν διευκρινίσεις οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ.
Το δάνειο δεν εξυπηρετήθηκε ποτέ και το φορτώθηκε η Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο, αφού τα υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Αθήνα είχαν παραχωρηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς.