Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει η επαγγελματική ιδιότητα του ιδιωτικού ντετέκτιβ την οποία προσέδωσαν στον 68χρονο συνταξιούχο αστυνομικό, όταν αυτός συλλαμβάνετο τον περασμένο Αύγουστο ως αποδέκτης προσωπικών δεδομένων που διέρρεαν από τη cyta, από το μηχανογραφημένο σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και από το μηχανογραφημένο σύστημα της Αστυνομίας όπου καταχωρούνται οι αριθμοί εγγραφής των οχημάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περί ιδιωτικού ντετέκτιβ είναι παραμύθια της Χαλιμάς, αφού ο 68χρονος δεν έκανε τέτοια δουλειά. Αντίθετα ήταν εντεταλμένος συνεργάτης της Αστυνομίας, από την οποία μάλιστα πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του. Συγκεκριμένα πληροφορούμαστε ότι είχε από χρόνια εξουσιοδότηση από τα υψηλά πολιτειακά δώματα (εκάστοτε αρχηγούς Αστυνομίας, υπουργούς Δικαιοσύνης κ.λπ.) για να εξασφαλίζει τα δεδομένα για σκοπούς παρακολούθησης τηλεφωνικών κλήσεων και προφανώς οχημάτων, κατοικιών κ.λπ. και είχε μισθοδοσία γι’ αυτή τη δουλειά.
Κάποια δε στιγμή, με δική του επιθυμία, είχαν σταματήσει να τον πληρώνουν και έτσι ο 68χρονος, προφανώς από αγάπη προς το επάγγελμα, ενεργούσε δωρεάν. Μάλιστα ο πρώην αστυνομικός ήταν και κάτοχος άδειας οπλοφορίας, για την οποία σε επίσημο επίπεδο είχαν γνώση πολλοί, ενώ ήταν λόγω των ενεργειών του αυτών που φέρεται η Αστυνομία να είχε εξιχνιάσει, κυρίως παλαιότερα, μεγάλες υποθέσεις.
Ο λόγος σύλληψης
Ο λόγος που τελικά η Αστυνομία αναγκάστηκε να προβεί στη σύλληψή του προέκυψε τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης παραπονέθηκε για παρακολούθηση του τηλεφώνου του. Έτσι κάποιος αστυνομικός αναγκάστηκε να αποκαλύψει το μυστικό, ότι δηλαδή ενδεχομένως πίσω από την υπόθεση να βρισκόταν ο συνεργάτης τους.
Για τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί και ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Την ίδια όμως στιγμή οι συνήγοροι του πρώην αστυνομικού φέρονται να απέστειλαν επιστολή στον γενικό εισαγγελέα, με την οποία, αφού εξιστορούν τα πραγματικά γεγονότα, ζητούν όπως μην ασκηθούν διώξεις.
Εάν τελικά αυτό συμβεί, προφανώς θα σημαίνει συγκάλυψη διαχρονικών παρανομιών οι οποίες άπτονται παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού για να εξασφαλίζει η Αστυνομία τηλεπικοινωνιακά δεδομένα θα πρέπει να έχει δικαστική έγκριση, ενώ σε περίπτωση που η δίωξη προχωρήσει, τότε αναμένεται ότι ο αστυνομικός θα ανοίξει το στόμα του και θα πει όσα ξέρει. Η πορεία των πραγμάτων θα δείξει ποιο τελικά από τα δύο θα συμβεί.
Και από αλλού διαρροές
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο που ήρθε στο φως η υπόθεση, καμιά από τις υπηρεσίες από τις οποίες διέρρεαν τα δεδομένα έχει μέχρι σήμερα καθ’ οιονδήποτε τρόπο τοποθετηθεί δημόσια. Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεδομένα διέρρεαν και από άλλες υπηρεσίες και όχι μόνο από τις τρεις που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα. Τον μεγαλύτερο, δε, προβληματισμό προκαλεί το τι έκαναν τα δεδομένα που εξασφάλιζαν από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αποδίδουν ευθύνες σε συγκεκριμένους λειτουργούς
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διαδικασία κράτησης του πρώην αστυνομικού και της 43χρονης υπαλλήλου της cyta που του παραχωρούσε τα δεδομένα, στο δικαστήριο από την Αστυνομία αναφέρθηκε ότι στο σπίτι του 68χρονου εντοπίστηκαν έγγραφα που αφορούν τα δεδομένα 470 προσώπων που διέρρευσαν από τη cyta, τα δεδομένα 193 προσώπων που διέρρευσαν από το ΤΚΑ, καθώς και τα δεδομένα 16 προσώπων που διέρρευσαν από το μηχανογραφημένο σύστημα της Αστυνομίας όπου είναι καταχωρημένοι οι αριθμοί εγγραφής των οχημάτων. Εντοπίστηκε επίσης μια κάρτα υπαλλήλου της cyta που φαινόταν να είναι πλαστή αφού τα στοιχεία που αναγράφονταν σε αυτήν αφορούσαν μεν υπαρκτό πρόσωπο, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος εργαζόμενος στη cyta. Στο δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης ότι η διαρροή δεδομένων από τη cyta αφορά την περίοδο 2009-2014, ενώ τα δεδομένα που διέρρεαν από το ΤΚΑ αφορούν την περίοδο από το 2009 μέχρι και σήμερα.
Επίτροπος Δεδομένων
Η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου ήταν η μόνη που παρενέβη ευθύς μόλις προέκυψε το ζήτημα. Συγκεκριμένα είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ζήτησε γραπτώς τις θέσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ότι τις ανέμενε εντός της προθεσμίας που είχε ορίσει. Στη cyta έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 10.000 ευρώ ως έχουσα την ευθύνη, αφού ενώ η εμπλεκόμενη λειτουργός απασχολείτο παλαιότερα σε θέματα εξυπηρέτησης πελατών και είχε νόμιμη πρόσβαση στα δεδομένα, στη συνέχεια μετακινήθηκε σε άλλο τμήμα χωρίς να της αφαιρεθεί αυτή η εξουσία.
Ερωτηθείσα σχετικά από τον «Π», η κ. Νικολαΐδου ανέφερε ότι τις απαντήσεις τους έστειλαν και οι άλλες δύο υπηρεσίες και ότι εντός των ημερών θα είναι έτοιμη να κοινοποιήσει τις αποφάσεις της. Η επίτροπος επιβεβαίωσε παράλληλα ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ευθύνη αποδίδεται σε συγκεκριμένους λειτουργούς.