Το downhill-ποδηλατική κατάβαση- είναι ατομικό άθλημα, ιδιαίτερα εντυπωσιακό και απαιτεί τρομερή επιδεξιότητα, αντοχή, σωματική δύναμη, απόλυτη συγκέντρωση, πολύ καλή φυσική κατάσταση και… τρέλα. Σίγουρα, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να κατεβαίνεις ένα βουνό με μια… ορθοπεταλιά και άλματα που κόβουν την ανάσα. Όμως, οι όμορφες διαδρομές, η έκρηξη αδρεναλίνης και το αποτέλεσμα αποζημιώνουν τον αθλητή, ενώ ο θεατής απολαμβάνει ένα πλούσιο θέαμα.
Ο Ανδρέας Θεοδώρου, πρωταθλητής Κύπρου και ο πρώτος Κύπριος που συμμετείχε σε Παγκόσμιο Κύπελλο Downhill μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του, το πάθος του για το ποδήλατο και τους στόχους τους για το άθλημα που σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος και στην Κύπρο.
Πώς θα περιέγραφες το downhill σε λίγες γραμμές;
Το downhill είναι αγώνισμα κατάβασης ανώμαλου δρόμου, με συγκεκριμένη αφετηρία και τέρμα. Στις πίστες κατάβασης υπάρχουν εμπόδια, τα οποία είναι είτε φυσικά είτε τεχνητά. Είναι αγώνισμα με μεγάλες ταχύτητες, άλματα, δύσκολα τεχνικά σημεία, και έχει μεγάλο ανταγωνισμό γιατί είναι ένα ατομικό άθλημα-το ποδήλατο σε κάθε αγώνα συνδέεται με υπολογιστές από την εκκίνηση μέχρι και τον τερματισμό.
Πώς γνώρισες το downhill και πότε άρχισες να ασχολείσαι;
Με την ποδηλασία ασχολήθηκα από πολύ μικρός, με το downhill όμως ασχολούμαι από το καλοκαίρι του 2014. Μικρός, σε ηλικία 10 χρονών είχα δει κάποιες ταινίες με αγώνες downhill, μου κίνησε την περιέργεια και από τότε ήθελα να ασχοληθώ. Κάποια στιγμή μοιράστηκα τη σκέψη μου με τους προπονητές μου-τότε έκανα ποδηλασία δρόμου- οι οποίοι μου έλεγαν «ξέχνα το, στην Κύπρο δεν μπορείς να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα», και αυτή τη στιγμή διοργανώνονται αγώνες με 50-55 συμμετοχές, ενώ με το downhill ασχολούνται πάνω από 200 άτομα.
Ποιους θεωρείς σημαντικούς σταθμούς στη μέχρι τώρα πορεία σου;
Αρχικά συμμετείχα σε διοργανώσεις στην Κύπρο, downhill και enduro. Να σημειώσουμε ότι το downhill δεν είναι ολυμπιακό άθλημα, είναι όμως ενταγμένο στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένο και το παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου. Τον περασμένο Ιούλιο συμμετείχα στο Παγκόσμιο Κύπελλο downhill στην Ανδόρα και την Ελβετία. Ήταν η πρώτη φορά που Κύπριος πήρε μέρος σε μια τέτοια διοργάνωση. Είχες να ανταγωνιστείς τους καλύτερους του πλανήτη. Πολύ ψηλά τα επίπεδα όπως και ο βαθμός δυσκολίας, ασύγκριτος με ό,τι έχω κάνει μέχρι στιγμής. Η συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος ήταν μια μεγάλη πρόκληση και ένα πολύ καλό μάθημα.
Στην Κύπρο πραγματοποιούνται αντίστοιχες διοργανώσεις;
Φέτος για πρώτη φορά διοργανώθηκε Παγκύπριο Πρωτάθλημα στα Φοινικάρια όπου είχαμε για πρώτη φορά πρωταθλητή Κύπρου με βάση τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Μάλιστα, ο αγώνας ήταν στο καλεντάρι της Παγκόσμια Ομοσπονδίας. Στον αγώνα αυτό αναδείχθηκα πρωταθλητής Κύπρου στο downhill και στη διοργάνωση που έγινε στο Τρόοδος πρωταθλητής Κύπρου στο endurο, που είναι ένα άλλο φορμάτ αγώνα.
Ακολούθως, έλαβα μέρος σε έναν αγώνα στην Ελλάδα, στα Καλάβρυτα, όπου έλαβα τη δεύτερη θέση, και ακολούθησε ο τελικός του Κυπριακού Κυπέλλου Downhill στο Φοινί όπου κατέκτησα την πρώτη θέση. Τέλος, πήρα μέρος στον τελικό του Πανελλήνιου Κυπέλλου στη Θεσσαλονίκη όπου τερμάτισα στην τέταρτη θέση και ανέβηκα στο βάθρο (ανεβαίνουν στο βάθρο οι πέντε πρώτοι).
Τι χρειάζεται να έχει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα;
Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι το downhill χρειάζεται πρώτα «πελλάρα» και έπειτα δεξιοτεχνία. Όμως, χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα. Απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση, αντοχή, πειθαρχία, συγκέντρωση, πολύ καλά αντανακλαστικά, και πολλή δουλειά. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να πάρει ένα ποδήλατο downhill και να ξεκινήσει. Πρέπει να αρχίσει από κάτι πιο απλό και να το «χτίσει» σταδιακά. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ ακριβό άθλημα. Τα πιο φθηνά ποδήλατα για downhill αρχίζουν από 2,000 και φθάνουν τις 12,000 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει δυσκολία όταν ένα παιδί ζητήσει από τους γονείς του να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα.
Πώς νιώθεις τη στιγμή της εκκίνησης, όταν βρίσκεσαι σε ένα μονοπάτι όπου δεξιά και αριστερά είναι το απόλυτο χάος; Δεν φοβάσαι;
Τέτοιες στιγμές η αδρεναλίνη είναι στα ύψη. Τα λάθη συνήθως γίνονται όταν είσαι άπειρος ή πολύ αγχωμένος. Αν δεν έχεις την αυτοπεποίθηση να κατέβεις το βουνό εύκολα μπορεί να γίνουν λάθη με δυσάρεστες συνέπειες. Το downhill δεν συγχωρεί. Αν δεν είσαι συγκεντρωμένος, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά σε κλάσματα δευτερολέπτου. Με τα χρόνια μαθαίνεις και ελέγχεις τα συναισθήματα και την αγωνία σου.
Ακολουθείς τις οδηγίες κάποιου προπονητή; Ποιος τύπος ποδηλάτου χρησιμοποιείται στο downhill;
Πλέον έχω προπονητή ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλο το πρόγραμμα γυμναστικής εκτός του ποδηλάτου, το πρόγραμμα προπονήσεων ποδηλάτου/ποδηλασίας και για το πρόγραμμα διατροφής. Τα ποδήλατα που χρησιμοποιούμε έχουν ειδική γεωμετρία και ειδικά εξαρτήματα, είναι τα λεγόμενα full suspension, με αναρτήσεις μπρος και πίσω ώστε να απορροφούνται οι κραδασμοί κατά την κατάβαση.
Ποιες είναι οι αγαπημένες σου διαδρομές στην Κύπρο;
Στην Κύπρο υπάρχουν 3-4 διαδρομές για downhill, στα Φοινικάρια στη Λεμεσό, στο Τρόοδος (Φοινί), στο Σταυροβούνι, στα Λύμπια. Οι αγαπημένες μου διαδρομές είναι μονοπάτια σε βουνά που είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Στο Τρόοδος υπάρχουν ωραία μονοπάτια όπως και στα βουνά του Μαχαιρά, όπου πηγαίνω συχνά.
Υπάρχει στήριξη για αυτές τις μορφές αθλητισμού εκ μέρους της Πολιτείας;
Νομίζω ότι ο αθλητισμός στην Κύπρο φθάνει μέχρι το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν τόσα πολλά αθλήματα τα οποία δεν είχαν ποτέ τη στήριξη και την προβολή που τους άξιζε. Υπάρχουν ταλέντα σε διάφορα αθλήματα που χαραμίζονται γιατί έτυχε να μεγαλώνουν σε λάθος τόπο. Δεν έχουμε τις απαραίτητες υποδομές. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν οφείλει το κράτος να αναγνωρίσει το ταλέντο του αθλητή και να τον προωθήσει στο εξωτερικό;
Κι από το downhill να περάσουμε στο ποδήλατο του δρόμου με το οποίο έχεις ασχοληθεί από μικρός. Πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει ένας ποδηλάτης στους δρόμους της Κύπρου, ώστε να κινείται χωρίς φόβο;
Δυστυχώς ο ποδηλάτης στην Κύπρο, δεν μπορεί να μην φοβάται. Και καλά κάνει να φοβάται, γιατί ο φόβος είναι εκείνος που θα σε κάνει να προλάβεις τα ατυχήματα. Οι ποδηλατόδρομοι είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα ο ποδηλάτης να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τους δρόμους με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν. Ζούμε σε μια επίπεδη πόλη όπου το ποδήλατο είναι ιδανικό μέσο μετακίνησης στη Λευκωσία αλλά και σε όλες τις πόλεις. Αποφεύγεις την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αθλείσαι και πας πιο γρήγορα στο σημείο που θες. Αν ο κόσμος καταλάβει τα προτερήματα της μετακίνησης με το ποδήλατο πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι θα χρησιμοποιούν αυτό το μέσο. Είναι όμως επικίνδυνο γιατί οι οδηγοί δεν ξέρουν να προσέχουν τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές. Μου έχουν τύχει διάφορα στον δρόμο. Έκανα μεγάλες αποστάσεις και πραγματικά έβλεπα τον κίνδυνο στους δρόμους. Η πλειοψηφία των οδηγών δεν σέβεται τους ποδηλάτες.
Η ασφάλεια πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα. Ένα κράνος που στοιχίζει δεκαπλάσια από ένα άλλο σίγουρα προσφέρει καλύτερη προστασία. Χρειάζεσαι ένα λειτουργικό ποδήλατο και τον κατάλληλο εξοπλισμό είτε είσαι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας. Αν οδηγάς τη νύκτα θα πρέπει να χρησιμοποιείς φωσφορίζοντα διακριτικά. Πλέον υπάρχουν φώτα που είναι στο μέγεθος του πώματος μια μπουκάλας και δίνουν φωτισμό μεγαλύτερο από ό,τι ένα αυτοκίνητο.
Κλείνοντας, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Για φέτος έχω πετύχει περισσότερους στόχους από αυτούς που έχω θέσει. Ήταν πολύ θετική χρονιά και ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Για τη νέα χρονιά έχω στόχο να λάβω μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στη συνέχεια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο στις Ελβετικές Άλπεις. Θέλω να ελπίζω ότι το κράτος μας και η Ομοσπονδία θα βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, όπου θα είναι μια σημαντική εκπροσώπηση για τον τόπο μας.
*για περισσότερά βίντεο και φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον λογαριασμό του Ανδρέα Θεοδώρου στο facebook
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.