Αύριο, στις 9 το πρωί, θα ανακοινώσει το Ανώτατο Δικαστήριο την ετυμηγορία του για το εάν δικαιολογείται η έκδοση προνομιακού εντάλματος τύπου hapeas corpus για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Εάν η απάντηση του δικαστηρίου (πενταμελής σύνθεση) είναι θετική, τότε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αφήνεται άμεσα ελεύθερος, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να καταρρέει ολόκληρο το οικοδόμημα της υπόθεσης.
Το Ανώτατο είχε κληθεί να εξετάσει έφεση επί δικής του άρνησης να επιληφθεί της αίτησης του κ. Ερωτοκρίτου για έκδοση προνομιακού εντάλματος τύπου hapeas corpus με το οποίο στοχεύει την άμεση αποφυλάκισή του, καθώς νωρίτερα το δικαστήριο (μονομελής σύνθεση) είχε απορρίψει την αίτηση ως καταχρηστική επειδή εκκρεμεί ακόμα η εξέταση των εφέσεων και ως εκ τούτου έκρινε ότι αυτά τα δύο θα μπορούσαν να εξεταστούν μαζί. Αφού άκουσε τις θέσεις των δύο πλευρών, το πενταμελές Ανώτατο ανακοίνωσε ότι το αίτημα για αποφυλάκιση δεν μπορεί να εξεταστεί εκ προοιμίου και παρέπεμψε στη συνολική απόφαση που θα λάμβανε. Η εν λόγω απόφαση είναι αυτή που θα ανακοινωθεί αύριο.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του συνηγόρου του κ. Ερωτοκρίτου, Παύλου Αγγελίδη, είναι ότι η διαδικασία που διεξήχθη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ήταν άκυρη και παράνομη εξ υπαρχής επειδή η ποινική δίωξη ασκήθηκε ενώ ακόμα ο κ. Ερωτοκρίτου καλυπτόταν από ασυλία και κατ’ επέκταση το κακουργιοδικείο δεν είχε δικαιοδοσία να προχωρήσει και να εκδικάσει την υπόθεση. Συγκεκριμένα ο κ. Αγγελίδης παρέπεμψε στα άρθρα 112.4 και 153.10 του Συντάγματος, καθώς και στο άρθρο 15 του κεφ. 154 του ποινικού κώδικα, τα οποία προνοούν για το ποινικά ανεύθυνο των δικαστικών λειτουργών, για να υποστηρίξει ότι αυτά παραβιάστηκαν.
Ειδικότερα εισηγήθηκε ότι ο αιτητής καταδικάστηκε για μια σειρά πράξεων ενώ καλυπτόταν από ασυλία αφού η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του κακουργιοδικείου άρχισε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή μία ημέρα πριν ακόμα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίσει την άρση της ασυλίας του, ενώ η παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε στις 2.10.2015. Επίσης οι ανακρίσεις από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, Παναγιώτη Καλλή, άρχισαν στις 12 Μαρτίου και περατώθηκαν στις 7 Απριλίου, δηλαδή διενεργήθηκαν και σε αυτή την περίπτωση πολύ πριν ακόμα αρθεί η ασυλία, ενώ επιπρόσθετα υπέδειξε ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται ότι υπηρετούσε ως εκ της ιδιότητας του νομικού λειτουργού και όχι του δημοσίου υπαλλήλου αφού σε αυτή την περίπτωση της άρση της ασυλίας του θα έπρεπε να αποφάσιζε η ΕΔΥ και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.