Έκκληση ΥΠΕΣ να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τα Υφυπουργεία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 25.9.2017
Έκκληση ΥΠΕΣ να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τα Υφυπουργεία
Να ψηφίσουν τα δύο νομοσχέδια για τη δημιουργία Υφυπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού ζήτησε από τα κόμματα ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Με έκκληση από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ψηφίσουν σε νόμους τα δύο νομοσχέδια για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υφυπουργείου Τουρισμού ολοκληρώθηκε η συζήτηση της δημιουργίας των δύο Υφυπουργείων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Την προσεχή Δεύτερα τα δύο νομοσχέδια θα είναι ενώπιον της Επιτροπής για τοποθέτηση.


Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέστη στη συνεδρία ως τέως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι μάλλον θα καταθέσει τροπολογίες και ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να ενημερωθεί για αυτές ώστε εφόσον κριθούν αποδεκτές να περιληφθούν στα κείμενα των νομοσχεδίων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε από τα κόμματα να προσεγγίσουν τα δύο νομοσχέδια μακριά από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, εφόσον αυτά θα τεθούν σε ισχύ από την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών απέδειξε με την ομόφωνη ψήφιση του νόμου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας και με σειρά μεγάλου αριθμού άλλων νόμων που ψηφίστηκαν μπορεί με καλή θέληση και σύνθεση απόψεων να νομοθετεί με ομοφωνία για το δημόσιο όφελος.

Κατά την έναρξη της συνέχειας της συζήτησης των δύο νομοσχεδίων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε πως τα νομοσχέδια κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών στις 20 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν για αρκετούς μήνες και εξαντλήθηκε η συζήτηση και ανέφερε πως όταν και τα τρία ήταν για τοποθέτηση στην Επιτροπή, υπήρξε παράκληση από κάποια κόμματα, να προχωρήσει η διαδικασία για το υφυπουργείο ναυτιλίας και τα άλλα δύο να μείνουν για μετά τις θερινές διακοπές για να αποφασιστεί οριστικά πριν κλείσει η Βουλή για τις προεδρικές ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα για την διακυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές.

Περαιτέρω, ο κ. Νεοφύτου, παρατήρησε πως ο Υπουργός Εσωτερικών είναι ενώπιον της Βουλής για να προωθήσει νομοσχέδιο που του αφαιρεί εξουσίες και αρμοδιότητες για να τις εκχωρήσει σε υφυπουργείο, ενώ υπό άλλες συνθήκες εύκολα θα άλλαζε θέσεις, με την αλλαγή του χαρτοφυλακίου του.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε ότι τα Υφυπουργεία θα δημιουργηθούν από τη νέα Κυβέρνηση καθώς η ημερομηνία εφαρμογής των νόμων που αναμένεται να ψηφιστούν είναι η 1η Μαρτίου 2018.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε στην Επιτροπή ότι επί των νομοσχεδίων διεξήχθη μεγάλη συζήτηση Επιτροπή και δόθηκαν γραπτώς 30 σελίδες με απαντήσεις και διευκρινίσεις που έγραψε ο ίδιος, επί των θεμάτων που έθεσε το κοινοβούλιο.

Πρόσθεσε πως με τη δημιουργία των υφυπουργείων γίνεται προσπάθεια για πρώτη φορά να κτυπήσουμε το υδροκέφαλο κράτος του 1960, αναφέροντας πως βρήκαμε αυτό τον τρόπο για να αναπτυχθούν οι σημαντικοί τομείς της οικονομίας, χωρίς τη βραχυκύκλωση που περιέχει το υδροκέφαλο κράτος.

Ανέφερε περαιτέρω ότι «διαβουλευτήκαμε με εμπειρογνώμονες, συμφωνεί η κομισιόν ότι πρέπει να δημιουργηθούν τα υφυπουργεία, συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι φορείς» και παρατήρησε ότι «είμαστε η μόνη χώρα που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και δεν έχουμε υπουργείο ή υφυπουργείο τουρισμού».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε περαιτέρω ότι διαφωνεί με τη θέση ότι οι αρμοδιότητες ανάπτυξης εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιο του, σημειώνοντας ότι στη σύγχρονη αντίληψη της, η ανάπτυξη εμπλέκει οκτώ υπουργεία.

Είπε ακόμα πως το Υφυπουργείο Ανάπτυξης θα παρακολουθεί μεταξύ άλλων την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα, την καινοτομία και επιβάλλεται να θεσπιστεί καθώς τώρα επικρατεί αναρχία με διάσπαρτες αρμοδιότητες.

Ανέφερε περαιτέρω ότι δεν δημιουργήσαμε οικοσύστημα για την καινοτομία και την ανάπτυξη, ώστε να εφαρμόζονται στοχεύμενες πολιτικές ανάπτυξη και ανέφερε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται σώμα με πολιτικό προϊστάμενο.

Περαιτέρω παρατηρώντας ότι δεν είναι μόνο στην Κύπρο το πρόβλημα των κάθετων δομών, σημείωσε πως η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα απαιτούν μικρά επιτελικά ευέλικτα σώματα ώστε να χαράσσουν πολιτική.

Είπε ακόμα πως το Υφυπουργείο θα δημιουργηθεί με προϊστάμενο υφυπουργό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς αυξημένους πόρους καθώς το Υφυπουργείο θα στελεχωθεί από το προσωπικό της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εφόσον χρειαστεί με αποσπάσεις από άλλα Υπουργεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Πετρίδης είπε πως μια εκ των τεσσάρων διευθύνσεων θα είναι one stop shop για τους μεγάλους επενδυτές. Πρόσθεσε πως, η διαδικασία θα θεσμοθετηθεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα. Τόνισε πως σε αυτή τη διαδικασία θα εντάσσονται επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα ότι προωθείται η κατάργηση των χαρτοσήμων που θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018.

Ανέφερε επίσης πως οι κρατικές υπηρεσίες δημιουργούν την γραφειοκρατία για να δικαιολογούν την εξουσία τους και το λόγο ύπαρξης τους και χρειάζονται κάποιον από επάνω να επιβλέπει και να διαχειρίζεται.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε επίσης πως στις μικρότερες αναπτύξεις απαιτείται εμπλοκή των τοπικών αρχών καθώς έχουν αρμοδιότητες στις αδειοδοτήσεις των μικρών αναπτύξεων.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του CIPA, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως αυτός ενέπιπτε στις Αρμοδιότητες του Υπουργείου Εμπορίου, το οποίο έχει πολλές άλλες αυξημένες αρμοδιότητες και αφέθηκε στην ουσία χωρίς προϊστάμενο. Πρόσθεσε πως ο CIPA πρέπει να τεθεί υπό το υφυπουργείο ανάπτυξης ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του οργανισμού.

Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστο Δαμιανού αναφορικά με τη συνταγματικότητα της δημιουργίας υφυπουργείων, ο οποίος διατύπωσε επιφυλάξεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι το κράτος δεν θα βρεθεί εκτεθειμένο, ο κ. Πετρίδης είπε πως δεν υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ως προς τη συνταγματικότητα της δημιουργίας υφυπουργείων.

Πρόσθεσε πως θα είναι υφυπουργεία με επικεφαλής υφυπουργούς παρά των Προέδρω και εξήγησε πως το γεγονός ότι τα νομοσχέδια προσυπογράφονται από τον Γενικό Εισαγγελέα εκλαμβάνεται ότι εντάσσονται στη συνταγματική τάξη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε επίσης την άποψη ότι κάποτε πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε περιορισμένοι από ένα Σύνταγμα και το κράτος καλείται να λειτουργήσει μέσα από ασφυκτικά όρια».

Οι εκπρόσωποι του CIPA, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ και ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων ανάφεραν ότι στηρίζουν τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και θα ήθελαν από χθες να δουν τη γραφειοκρατία να αντιμετωπίζεται και περιορίζεται.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, δια του εκπροσώπου του ανέφερε ότι απαιτείται Fast track διαδικασία για τα έργα ανάπτυξης, ανάπτυξης γης, πρόσθεσε πως ο Σύνδεσμος εισηγείται συμβουλευτικό σώμα δίπλα στον υφυπουργό ώστε να ακούγεται η ιδιωτική άποψη και ότι οι εκθέσεις του υφυπουργείου πρέπει να είναι τριμηνίες αντί ετήσιες. «Θέλουμε το συμβουλευτικό σώμα να σπρώχνει τις διαδικασίες», πρόσθεσε αναφέροντας πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η σύγκρουση αρμοδιοτήτων.

Νομοσχέδιο για Υφυπουργείο Τουρισμού
……………………………………………………………….
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο τομέας του τουρισμού είναι κύριος τομέας της οικονομίας και δεν μπορεί να προσεγγίζεται ως ο τριτεύων ή τεταρτεύων.

Το υφυπουργείο Τουρισμού θα είναι η μετεξέλιξη του ΚΟΤ, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η συμφωνία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στον ΚΟΤ με τους Υπουργούς Εμπορίου και Οικονομικών επικυρώθηκε.

Αναφορικά με τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ για το Υφυπουργείο, ο κ. Πετρίδης παρατήρησε πως είναι παράδοξο να θέλουμε τη συμφωνία οργανισμών τους οποίους θέλουμε να αλλάξουμε. Πρόσθεσε πως με τη δημιουργία Υφυπουργείου θα καταργηθεί ένα συμβούλιο το 2018 το οποίο διορίστηκε με λήξη θητείας το 2019. Πρόσθεσε πως είναι προς τιμή του ΔΣ του ΚΟΤ που συμφωνεί να τερματιστεί η θητεία του ενάμισι χρόνο νωρίτερα.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Κώστας Κουμής είπε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι το ΔΣ του οργανισμού συζήτησε αρκετές φορές το θέμα και λήφθηκε απόφαση τον Νοέμβριο του 2016 με βάση την οποία το ΔΣ ΚΟΤ τάσσεται υπέρ τη δημιουργίας υφυπουργείου τουρισμού.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι το ΔΣ συζήτησε πολλές από τις πρόνοιες του νομοσχέδιου, χωρίς να διεξαχθεί κατ’ άρθρο συζήτηση. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σε όλα τα θέματα, αλλά όπως είπε είναι κοινή η θέση ότι υπάρχει ανάγκη μετεξέλιξης του σε κάτι πολύ πιο πολύ ισχυρό.

Ο κ. Κουμής πρόσθεσε πως το τουρισμός είναι κάτι πολύ ζωτικό, η αγορά τρέχει πριν το κράτος και χρειάζεται πιο ευέλικτη δομή. «Υπάρχουν και άτομα που εξέφρασαν διαφωνίες», συμπλήρωσε.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΤΕΚ και του ΑΚΤΑ δήλωσαν ότι συμφωνούν πλήρως με τη δημιουργία Υφυπουργείου, προσθέτοντας πως η δημιουργία του έχει αργήσει και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με τη δημιουργία του υφυπουργείο θα επιλυθούν τα προβλήματα και θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν.

Ο εκπρόσωπος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής ανέφερε πως η δημιουργία του υφυπουργείου από μόνη της δεν θα επιλύσει τα προβλήματα, παρατηρώντας πως «για να λύνονται προβλήματα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και ανοιχτές πόρτες».

Ο εκπρόσωπος της ΟΗΟ-ΣΕΚ είπε πως η συντεχνία συμφωνεί με μεταφορά της υφιστάμενης δομής. Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία μεταξύ συντεχνιών και Υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου. Είπε πως θέση της συντεχνίας είναι η συμφωνία να περιληφθεί στο νομοσχέδιο και κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Διευκρίνισε πως η ΟΗΟ-ΣΕΚ στηρίζει τη μεταφορά της υφιστάμενη δομής του ΚΟΤ σε υφυπουργείο και όχι τη διατήρηση του ΚΟΤ και τη δημιουργία υφυπουργείου επειδή όπως ανέφερε σε δυαδική κατάσταση, θα κανιβαλλίζει η μια επί της άλλης.

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ, ανέφερε πως η ΠΕΟ διαφωνεί με την υφιστάμενη μορφή του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε πως λέει ναι σε εποπτική αρχή χωρίς την κατάργηση του ΚΟΤ. «Το ένα δεν θα έπρεπε να αναιρεί το άλλο» εξήγησε αναφέροντας πως θέση της είναι να δημιουργηθεί Υφυπουργείο και να διατηρηθεί ο ΚΟΤ.


Δηλώσεις μετά τη συνεδρία
------

Ο Υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια ζήσαμε τις στρεβλώσεις που δημιουργεί ένα υδροκέφαλο κράτος, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά, η Κυβέρνηση αυτή προσπάθησε να κτυπήσει αυτό το υδροκέφαλο κράτος με τη δημιουργία τριών Υφυπουργείων.

Επαναλαμβάνοντας ότι ο τομέας του τουρισμού και ο τομέας της Ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντικοί για οποιανδήποτε χώρα, ανέφερε πως είμαστε η μόνη τουριστική χώρα χωρίς Υπουργείο ή Υφυπουργείο Τουρισμού, και η μόνη χώρα χωρίς Υπουργείο ή Υφυπουργείο Ανάπτυξης, που να ασχολείται με την πραγματική οικονομία, με τη μικροοικονομία και όχι με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και τα δημοσιονομικά.

Ο κ. Πετρίδης παρατήρησε περαιτέρω ότι δεν φτάνει να μιλάμε μόνο για την αλλαγή, αλλά πρέπει να την επιδιώκουμε με συγκεκριμένες και καλά μελετημένες προτάσεις.

«Δεν είναι δυνατό η ΕΕ να έχει τα Υφυπουργεία στις συστάσεις της, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμφωνούν ένθερμα και να υποστηρίζουν τη δημιουργία αυτών των δύο Υφυπουργείων, ο κόσμος να λέει ότι χρειάζεται (να γίνει), αλλά να προσκρούει η ψήφισή τους σε πολιτικά τείχη» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως το κόμμα του και ο ίδιος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών θεωρεί σημαντικό η Βουλή να είναι μπροστάρης στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του κράτους.

Παρατήρησε πως έχουμε ένα κράτος που λειτουργεί με δομές του 1960 «και επιβάλλεται να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές».

«Ζούμε από τον τουρισμό και χρειάζεται να δώσουμε την αναγκαία σημασία στον τομέα αυτό» ανέφερε προσθέτοντας πως «η χώρα μας θέλει επενδύσεις και χρειάζεται να δώσουμε στην αποτελεσματικότητα και στην προσπάθεια όταν υπάρχει ενδιαφέρον φιλικό

Ανέφερε περαιτέρω ότι ο ΔΗΣΥ είναι στη διάθεση όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων και να ακούσει αν υπάρχουν απόψεις που μπορούν να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο.

«Ανεξάρτητα αν έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο μπορούμε για το καλό του τόπου να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως συνεχίστηκε η συζήτηση για τη δημιουργία των υφυπουργείων, προσθέτοντας πως το κόμμα του επανέλαβε εκ νέου τις ανησυχίες του για τη συνταγματικότητα που δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα και να προκαλέσουν κενά στη λειτουργία του κράτους.

Αφού υπενθύμισε ότι επί τα συνταγματικότητας ζητήθηκε γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ μάλλον θα καταθέσει και τροπολογίες κατά τις τοποθετήσεις και ανάλογα θα αποφασίσει την τελική τοποθέτηση του επί των νομοσχεδίων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αρχή Κατά της Διαφθοράς: Απορρίπτεται η ανώνυμη καταγγελία για Γιαννάκη - Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχή Κατά της Διαφθοράς: Απορρίπτεται η ανώνυμη καταγγελία για Γιαννάκη - Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα

Αρχή Κατά της Διαφθοράς: Απορρίπτεται η ανώνυμη καταγγελία για Γιαννάκη - Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα

Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης: Και επίσημα ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης
ΚΥΠΡΟΣ

Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης: Και επίσημα ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης

Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης: Και επίσημα ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης

Κόκκινη προειδοποίηση: Διακοπή υπαίθριων εργασιών και μεταφορά/παράδοση προϊόντων με δίκυκλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόκκινη προειδοποίηση: Διακοπή υπαίθριων εργασιών και μεταφορά/παράδοση προϊόντων με δίκυκλα

Κόκκινη προειδοποίηση: Διακοπή υπαίθριων εργασιών και μεταφορά/παράδοση προϊόντων με δίκυκλα

Σέντρα στο Euro 2024 με τον αγώνα Γερμανία – Σκωτία
ΚΟΣΜΟΣ

Σέντρα στο Euro 2024 με τον αγώνα Γερμανία – Σκωτία

Σέντρα στο Euro 2024 με τον αγώνα Γερμανία – Σκωτία

Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Συνεχίζεται η αντεξέταση Σαββίδη
ΚΥΠΡΟΣ

Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Συνεχίζεται η αντεξέταση Σαββίδη

Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Συνεχίζεται η αντεξέταση Σαββίδη