Τα περίπου 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται να φτάσουν τα έσοδα από την αδειοδότηση, παραγωγή, διάθεση και χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας.
Η συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο ξεκίνησε χθες στη Βουλή και, όπως ειπώθηκε, 45 εκατ. ευρώ θα μπαίνουν ανά πεντάμηνο στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τομέα Μελετών Θεσμικού Πλαισίου για Θέματα Δημόσιας Υγείας στη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, Λούη Παναγή, με βάση τα διεθνή δεδομένα, υπολογίζεται πως η φαρμακευτική κάνναβη θα χορηγείται ετησίως σε περίπου 3.000-5.000 ασθενείς. Η κάνναβη θα καλλιεργείται από δύο αδειοδοτημένους παραγωγούς, ενώ ήδη το Υπουργείο Υγείας δέχεται πάρα πολλές αιτήσεις ασθενών οι οποίοι ζητούν να τους εγκριθεί η χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ασθενείς θα προμηθεύονται την αποξηραμένη κάνναβη σε συσκευασίες των 30 γραμμαρίων με ιατρική συνταγή και μόνο εφόσον ο γιατρός έχει εξαντλήσει κάθε άλλη διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή. Η κάνναβη θα χρησιμοποιείται στην Ογκολογία, τη Νευρολογία, την Παρηγορητική Ιατρική ως θεραπευτική αγωγή κατά του πόνου, στη Ρευματολογία, την Ορθοπεδική, την Παθολογία, την Οφθαλμολογία, τη Γηριατρική, στις περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών, στη Γαστρεντερολογία και στην Ψυχιατρική. Η κάνναβη θα καλλιεργείται σε πλήρως ελεγχόμενες εγκαταστάσεις, σε θερμοκήπια με το φως του ήλιου και όχι με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε κάθε στάδιο της παραγωγής και διάθεσης θα ασκείται έλεγχος. Οι εγκαταστάσεις μάλιστα θα φρουρούνται διαρκώς και θα παρακολουθούνται και από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες, στο οποίο θα έχει πρόσβαση και η Αστυνομία. Η φαρμακευτική κάνναβη χορηγείται στο Ισραήλ σε 30.000 ασθενείς, στην Ολλανδία σε 200.000 και στην ΕΕ συνολικά σε 5 εκατομμύρια ασθενείς.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας χθες ήταν θερμή, με τους βουλευτές να υποβάλουν δεκάδες ερωτήματα, κυρίως γύρω από το ζήτημα της διασφάλισης ότι η κάνναβη θα χρησιμοποιείται μόνο από ασθενείς και όχι στη μαύρη αγορά. Η ΥΚΑΝ εξέφρασε την άποψη η χρήση της κάνναβης να περιοριστεί αυστηρά σε ορισμένες μόνο ομάδες ασθενών, κάτι για το οποίο επιφυλάσσεται το Υπουργείο Υγείας, αφού οι παθήσεις στις οποίες αναφέρεται το νομοσχέδιο είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών. Αντίστοιχα, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο εισηγείται μόνο εισαγωγή και όχι παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, κάτι που προτείνει και ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Από την πλευρά του, ο ΠΙΣ ζητά να συμμετάσχει στην ετοιμασία των σχετικών πρωτοκόλλων, επισημαίνοντας ότι συμφωνεί με τη χρήση της κάνναβης μόνο για ιατρικούς λόγους, την ώρα που ήδη εδώ και χρόνια μερίδα ασθενών καταφεύγει στη χρήση της μέσα από παράνομα δίκτυα.