Τους αρχηγούς των κομμάτων για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, αλλά και για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ενημέρωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος παρέδωσε στα μέλη του Εθνικού, έγγραφα με τις προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις.
Αβέρωφ: Ο ΔΗΣΥ θα αναμένει επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης Γκουτέρες
Ο ΔΗΣΥ θα αναμένει την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ προκειμένου να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επόμενη ημέρα, γιατί, όπως είπε, οι συζητήσεις από το 1964 μέχρι σήμερα, περιορίζονται κατά κόρον στο χτες. «Πρέπει να αξιολογούμε με πολλή σωφροσύνη και σύνεση το χθες, αλλά έχουμε πολύ περισσότερη ευθύνη να προδιαγράφουμε με τις σοφές μας κινήσεις το αύριο» υπέδειξε.
«Και σε αυτό το θέμα όλοι δικαιωμένοι», σχολίασε ο κ. Νεοφύτου σε παρατήρηση ότι παρόλο που η έκθεση δεν έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι δικαιώνονται μέσα από τις αναφορές του ΓΓ. «Εμείς θα περιμένουμε την επίσημη δημοσιοποίηση και θα έχουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση. Έγιναν κάποιες πρώτες δηλώσεις και εκ μέρους του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ξεκάθαρη τοποθέτηση θα έχουμε με την πλήρη δημοσιοποίηση επί γεγονότων και θεωρώ πως και σε αυτό το θέμα συγχύζουμε το λαό. Ανεξάρτητα από την έκθεση συνεχίζουν όλες οι πλευρές ό,τι έλεγαν προηγουμένως και θα συνεχίζουν να το λεν και μετά από τη δημοσιοποίηση. Προεκλογική περίοδο έχουμε».
Ερωτηθείς αν η έκθεση θα εμβολιαστεί με θέσεις της κυβέρνησης, είπε ότι η έκθεση δεν επιδέχεται καμίας διαφοροποίησης.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι στη συνεδρία δόθηκαν στα κόμματα έγγραφα και ζητήθηκαν και κάποια επιπρόσθετα τα οποία ο Πρόεδρος επιφυλάχθηκε να δώσει στην επόμενη σύσκεψη.
Ανέφερε, τέλος, ότι δεν έγινε συζήτηση για το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες.
Ανησυχία για τουρκικές μεθοδεύσεις, εξέφρασε ο ΓΓ ΑΚΕΛ
Την έντονη ανησυχία του, για τις τουρκικές απαράδεκτες μεθοδεύσεις, οι οποίες αν δεν αναχαιτιστούν, θα δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, τα οποία θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έχει ενημερώσει για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα και επίσης μας έχει δώσει κάποια έγγραφα, τα οποία έχουμε αναλάβει να μελετήσουμε, ενώ θα στείλει ακόμη κάποια", προσθέτοντας ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί και η Εκθεση του ΓΓ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και να επανέλθει το Εθνικό Συμβούλιο να συζητήσει ολοκληρωμένα το θέμα.
"Μέχρι τότε θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά την έντονη ανησυχία την οποία έχουμε για τις τουρκικές απαράδεκτες μεθοδεύσεις, οι οποίες αν δεν αναχαιτιστούν, πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, τα οποία θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού", σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "και λυπούμαι να πω ότι τουλάχιστον από τη γνώση που έχουμε εμείς, δεν διαφαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από οποιονδήποτε στη διεθνή κοινότητα - κι αυτό κατά την άποψη μας είναι συνυφασμένο και με το τι πραγματικά έχει συμβεί στο Κραν Μοντανά", εκφράζοντας ανησυχία και για κάποια από τα στοιχεία της Εκθεσης του ΓΓ, ενώ πρόσθεσε ότι "μας επιβεβαιώνει πλήρως αυτή η Εκθεση σε όσα λέγαμε το τελευταίο διάστημα και για τα οποία χλευαζόμαστε".
Είναι προφανές, συνέχισε, ότι ο ΓΓ θεωρεί ότι είχαμε φθάσει κοντά σε μια πολύ καλή ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και αναφέρει ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση όχι από την Τουρκία - όπως λέμε εμείς - αλλά ο ΓΓ αναφέρεται στις δύο κοινότητες, ενώ σε άλλη συγκεκριμένη παράγραφο, κατά την άποψη μας βγάζει καθαρή την στάση της Τουρκίας, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτά "πρέπει να μας προβληματίσουν πολύ σοβαρά στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε πώς προσαρμόζουμε την τακτική μας με τέτοιο τρόπο που θα αποφέρει αποτελέσματα και όχι να βαθύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν".
Σε παρατήρηση ότι το Προεδρικό διερωτάται αν θα δεχθούμε συνέχιση των εγγυήσεων και τα επεμβατικά δικαιώματα όταν αναφέρεται στις δικές του κριτικές, ο κ. Κυπριανού είπε πως "απάντησα και στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι αυτά που λένε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και είπα στον κ. Αναστασιάδη ότι κατ` επανάληψη η δική μας θέση που του διαβιβάσαμε ήταν ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε παρεμβατικά ούτε εγγυητικά δικαιώματα".
Εκείνο, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που λέει ο ΓΓ και στην Εκθεση του - θα το δείτε - είναι ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πήγαν εκεί να συνεργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας. Και η θέση του ΓΓ ήταν ξεκάθαρη - μηδέν παρεμβατικά, μηδέν εγγυητικά δικαιώματα από την αρχή. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει εμείς να διερωτηθούμε γιατί δεν καταφέραμε είτε να αξιοποιήσουμε αυτή τη θέση του ΓΓ είτε να εκθέσουμε την Τουρκία για όλα αυτά τα οποία λέει ο κ. Αναστασιάδης ότι επέμενε. Γιατί δεν εκτέθηκε η Τουρκία, γιατί δεν καταγράφεται αυτό το πράγμα στην Εκθεση του ΓΓ παρά μόνο μιλά για θετική στάση των εγγυητριών δυνάμεων;".
Σε ερώτηση ποια έγγραφα τους έχει δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως "μας έχει συμπεριλάβει με το άτυπο έγγραφο το οποίο έχει καταθέσει ο κ. Γκουτέρες στο δείπνο - δεν το κατέθεσε ουσιαστικά, θα το κατέθετε αλλά δεν συζητήθηκε...", προσθέτοντας ότι στην έκθεση ο ίδιος ο ΓΓ καταγράφει με λεπτομέρεια τη δική του εκδοχή για το πώς είχαν εξελιχθεί τα πράγματα στο δείπνο, ενώ , διευκρίνισε πως ήταν εξώφθαλμο ότι αυτό το έγγραφο θα ίσχυε αν και εφόσον καταργείτο η Συνθήκη Εγγύησης, για να καταλήξει ότι "καταργείται η Συνθήκη Εγγύησης και υπάρχει ένας μηχανισμός εφαρμογής της Συμφωνίας" στον οποίο δεν είχαν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις "γι αυτό που λένε ότι το ΑΚΕΛ τάχα ζητούσε τη συνέχιση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων, είναι όχι εκτός πραγματικότητας αλλά είναι και ένα μεγάλο ψέμα".
Μάρκος Κυπριανού: Στο Κραν Μοντάνα έγιναν προτάσεις πολύ επικίνδυνες για την ε/κ πλευρά
Στο Κραν Μοντάνα έγιναν προτάσεις πολύ επικίνδυνες για τη δική μας πλευρά, χωρίς να εξασφαλίζουμε συμφωνία από τη μια και χωρίς να εκτεθεί η Τουρκία από την άλλη, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού, ύστερα από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
"Και όσο και να λέμε ότι αυτά δεν ισχύουν αν δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχουν δυο δεδομένα: Πρώτον ότι εφόσον τα έχουμε προτείνει μια φορά είναι γνωστό πλέον ότι ανά πάσα στιγμή θα απαιτηθεί να τα ξαναδώσουμε και δεύτερον ότι θα μετατραπούν, αντί σε συμβιβαστικές προτάσεις, στις αρχικές μας θέσεις", είπε ο κ. Κυπριανού.
"Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τη δική μας πλευρά στην επόμενη διαπραγμάτευση και βεβαίως η Τουρκία παραμένει στο απυρόβλητο και θα βγει και απαιτητική τώρα, για να ξαναγυρίσει στις συνομιλίες θα θέλει και περισσότερες υποχωρήσεις από εμάς, άρα σαν στρατηγική και τακτική διαπραγματεύσεων, πέραν από τις διαφωνίες μας επί της ουσίας, είναι επικίνδυνη", πρόσθεσε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως σήμερα ήταν μια διαδικαστική συνάντηση. Εγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο. Δεν μπορώ να πω ότι ακούσαμε εκείνα που δεν ξέραμε ή δεν διαβάσαμε στα ΜΜΕ. `Ομως δόθηκαν έγγραφα που ζητήσαμε. Εμείς έχουμε ζητήσει και τα υπόλοιπα έγγραφα τα οποία επιμένουμε ότι είναι αναγκαία για να υπάρχει μια πλήρης ενημέρωση και θα ακολουθήσει μια συζήτηση μετά και την έκδοση της έκθεσης του ΓΓ, είπε.
Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ, είπε πως φαίνεται ότι υπάρχουν σημεία τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, "διότι βλέπουμε μια πλήρη απουσία της Τουρκίας και καμία αναφορά προς την Τουρκία στην έκθεση, αν όχι με ευθύνες τουλάχιστον ότι έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει μια πιο λεπτομερής συζήτηση όπου ζητήσαμε να συζητηθούν και οι προτάσεις των κομμάτων για το πώς προχωρούμε παραπέρα", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "θα ήταν πολύ πιο χρήσιμες, εποικοδομητικές και αποτελεσματικές οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου εάν προηγούνταν των διαφόρων εξελίξεων, π.χ. εάν γινόταν μια συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων πριν τη συνάντηση με τον ΓΓ, ούτως ώστε να μπορεί ο Πρόεδρος να ακούει τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων πριν κάνει ενέργειες, πρωτοβουλίες ή τοποθετήσεις. Στην ουσία περιοριζόμαστε σε μια ενημέρωση κατόπιν εορτής", επεσήμανε.
Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβηκε στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν έχουν πλήρη εικόνα για αυτό και επιμένουν τουλάχιστον να τους δοθούν τα έγγραφα "διότι από εκεί θα μπορέσουμε να αντλήσουμε κάποια περισσότερα συμπεράσματα". Είπε πως εξακολουθούν να έρχονται συγκρουόμενες ερμηνείες και πληροφορίες για το τι διαμείφθηκε ειδικά στο τελευταίο δείπνο.
"Εκείνο όμως που είναι φανερό είναι το αποτέλεσμα, ότι ήταν μια αποτυχία από τη δική μας πλευρά, διότι έγιναν προτάσεις πολύ επικίνδυνες για τη δική μας πλευρά, με σημεία που περιέχουν πρώτη φορά αρνητικές θέσεις για την ε/κ πλευρά - του Προέδρου Αναστασιάδη αυτές οι προτάσεις - χωρίς να εξασφαλίζουμε ούτε συμφωνία από τη μια πλευρά ούτε και να εκτεθεί και η Τουρκία από την άλλη", κατέληξε.
Κίνδυνο επίρριψης ισομερών ευθυνών στις δύο πλευρές από τον ΓΓ ΗΕ, βλέπει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ να επιρρίψει ευθύνες και στις δύο πλευρές για την αποτυχημένη κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι θα μελετήσουν τα έγγραφα που παρέλαβαν και μετά την επίσημη κυκλοφορία της έκθεσης του ΓΓ θα συνέλθει ξανά το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει σε βάθος το πώς χαράζεται η πάρα πέρα τακτική της ε/κ πλευράς ενόψει των δεδομένων όπως σήμερα έχουν διαμορφωθεί.
«Το τι έγινε το γνωρίζουμε, από κει και πέρα το θέμα είναι αν θα αποφασίσουμε όντως να προχωρήσουμε σε μια νέα τακτική ενόψει των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί. Γιατί φαίνεται, χωρίς ακόμα να είμαστε απόλυτα σίγουροι ή κατηγορηματικοί, ότι από την πλευρά του ο ΓΓ θα τηρήσει ίσες αποστάσεις, δεν πρόκειται ενδεχομένως να επιρρίψει οποιαδήποτε ευθύνη στην Τουρκία, αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος επίρριψης ισομερών ευθυνών στις δύο πλευρές, στη δική μας και στους Τ/κ» υπέδειξε ο κ. Σιζόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό δημιουργεί ένα καινούριο δεδομένο που χρειάζεται σωστούς χειρισμούς και σωστή πολιτική.
Η θέση της ΕΔΕΚ, συνέχισε, «είναι ότι πια πρέπει να τερματιστεί η διαδικασία με το ότι το Κυπριακό είναι ένα διακοινοτικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, είναι θέμα εισβολής και κατοχής, συνεχιζόμενης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνοκάθαρσης από την πλευρά της Τουρκίας και ως εκ τούτου πρέπει να χαράξουμε τη στρατηγική μας πάνω σε αυτή τη λογική με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε.
Εύχομαι και ελπίζω, κατέληξε, «ότι στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια νέα τακτική, η οποία να οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Να υπάρξει αξιολόγηση διεθνών εξελίξεων και αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων, λέει ο Λιλλήκας
Εκείνο που επείγει σήμερα είναι η αξιολόγηση των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων που αναπόφευκτα επηρεάζουν το Κυπριακό και το να εστιάσουμε στο ποιο θα είναι το πλάνο Β` της Τουρκία και το πώς θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά για να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ήταν μια ενημερωτική συνεδρία και πως δεν έχει ειπωθεί κάτι που δεν γνώριζαν ήδη. Σημασία έχει η επόμενη συνεδρία και η εισήγηση που κατέθεσα στο Εθνικό Συμβούλιο είναι ότι δεν θα πρέπει να αναλωθεί η επόμενη συνεδρία είτε στην άσκηση κριτικής είτε στην αξιολόγηση λαθών ή παραλείψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.
"Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα έχουμε όλο τον χρόνο να τα συζητήσουμε δημόσια και η όποια κριτική να ασκηθεί δημόσια", δήλωσε.
Πρόσθεσε πως "εκείνο που επείγει σήμερα, και στο οποίο θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, είναι μια συνεδρία, η οποία θα αποσκοπεί πρώτον στην αξιολόγηση των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων που αναπόφευκτα επηρεάζουν το Κυπριακό και αναφέρομαι κυρίως στα ζητήματα που αφορούν το Κουρδικό και στις αντιδράσεις της Τουρκίας, τους κινδύνους που εγκυμονούν για το Κυπριακό, στο δημοψήφισμα των Καταλανών χθες και στα άλλα δημοψηφίσματα που επίκεινται για απόσχιση από άλλα κράτη εθνικών μειονοτήτων και να εστιάσουμε επίσης πάνω στο ποια ενδεχόμενα να είναι το πλάνο Β` της Τουρκίας και πώς θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά για να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων".
Μόνο έτσι κατά την άποψή μου θα έχει ουσία και σημασία μια νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί και χρήσιμοι, κατέληξε.
Ο Πρόεδρος να επανέλθει στις αρχικές του προτάσεις, δήλωσε ο Γ. Περδίκης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επανέλθει στις αρχικές του προτάσεις, που παρά τις ελλείψεις τους αποτελούν καλή βάση για την επίλυση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη η ε/κ πλευρά να επικεντρωθεί σε μια κοινή τακτική αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών σε σχέση με εναλλακτικά σενάρια στο Κυπριακό.
Την ίδια ώρα ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε σε μια «αντικειμενική διαπίστωση» ότι «παρά τις οδυνηρές υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά, που έγιναν για να επιρριφθεί η ευθύνη στην Τουρκία ή για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, το αποτέλεσμα τελικά είναι απογοητευτικό».
Έγιναν υποχωρήσεις, δόθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, η πολιτική και αριθμητική ισότητα, η προτεραιότητα στους χρήστες, δικαιώματα στους Τούρκους υπηκόους, για να βοηθηθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν ή να επιρριφθεί ευθύνη για το αδιέξοδο στην Τουρκία, είπε, προσθέτοντας ότι «ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο. Κι αυτό είναι μια αντικειμενική διαπίστωση. Θλιβερή μεν, άβολη διαπίστωση, αλλά είναι μια αντικειμενική διαπίστωση».
Η απάντηση του Προέδρου επί τούτου, είπε, «είναι ότι αυτές οι υποχωρήσεις έγιναν νοουμένου ότι, το γνωστό subject to».
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών είπε πως ο Πρόεδρος «είναι καιρός να ξεκαθαρίσει γραπτώς και υπεύθυνα προς τον κ. Γκουτέρες ότι αυτές οι υποχωρήσεις δεν ισχύουν. Δεν έχουν κατατεθεί ποτέ, δεν ισχύουν και ότι οποιαδήποτε συζήτηση ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από την αρχή. Η συνεχής επανάληψη περί του πλαισίου Γκουτέρες στην ολότητά του περιέχει κινδύνους. Υπάρχουν θετικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη διεθνή πτυχή και τα θέματα ασφάλειας και αποχώρησης των στρατευμάτων, αλλά αυτά τα στοιχεία ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται και στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη του Σεπτεμβρίου του 2016».
Συνέχισε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επανέλθει στις αρχικές του προτάσεις, που παρά τις ελλείψεις τους είναι μια καλή βάση για την επίλυση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
«Τα έγγραφα τα οποία μας έχει δώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τα μελετήσουμε. Θα μελετήσουμε και αυτά τα οποία θα μας δώσουν. Θα διαβάσουμε και το κείμενο της έκθεσης του κ. Γκουτέρες και θα επανέλθουμε. Θεωρούμε ότι θα πρέπει στις επόμενες εβδομάδες να επικεντρωθούμε σε μια κοινή τακτική αντιμετώπισης των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με τα εναλλακτικά σενάρια στο Κυπριακό» κατέληξε ο κ. Περδίκης.
Αλληλεγγύη: Να δούμε το τρίπτυχο συγκλίσεων και την έκθεση του ΓΓ για να εκφράσουμε απόψεις
Αναμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας το τρίπτυχο συγκλίσεων, το οποίο έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποσχέθηκε ότι θα μας το δώσει, να δούμε την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ και να επανέλθουμε σε ένα Εθνικό Συμβούλιο άμεσα για να εκφράσουμε απόψεις και εισηγήσεις για το τι θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παλλήκαρος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό για τις επαφές τις οποίες είχε στη Νέα Υόρκη και πως δόθηκαν στους αρχηγούς έγγραφα που αφορούν το Κραν Μοντάνα.
"Θέση μας είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι μόνο για να παίρνει πληροφόρηση για το τι έχει γίνει αλλά να εκφράζει απόψεις, προβληματισμούς και εισηγήσεις για το τι θα γίνει στο μέλλον, την επόμενη μέρα", ανέφερε ο κ. Παλλήκαρος.