Ετοιμάζει στοιχεία και για πολιτικούς

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 29.8.2017
Ετοιμάζει στοιχεία και για πολιτικούς
Όπως όλα δείχνουν, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος δεν προτίθεται να τελειώσει σύντομα το θέμα που άνοιξε με τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα εμπλέκει σταδιακά ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στην κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Εκτός από τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται 30 περίπου ονόματα, όπως υποστηρίζει, έχει στοιχεία και για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ενώ από χθες επεκτάθηκε και στο θέμα των χαλίτικων εκτάσεων, οι οποίες δηλώνονται στον ΚΟΑΠ και εξασφαλίζονται επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.


Σε νέες δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε στον τρόπο που παραχωρήθηκαν μεγάλες εκτάσεις τουρκοκυπριακής γης σε μη δικαιούχους, αναφέροντας χαρακτηριστικά την επαρχία Πάφου όπου, όπως είπε, η γη αυτή παραχωρήθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα μιας κοινότητας από την οποία κατάγεται και ο (τέως) υπεύθυνος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών Πάφου. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για τον κ. Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, νυν βουλευτή ΔΗΚΟ Πάφου. Ο κ. Πιττοκοπίτης υποστήριξε, πάντως, πως μέχρι το 2003 η τουρκοκυπριακή γη σε κοινότητες όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον από πρόσφυγες επαραχωρείτο διά πλειστηριασμού σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για να την καλλιεργούν. Μετά το 2003, όπως είπε, όπου καταργήθηκαν οι απαλλοτριώσεις δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο για να εφαρμοστεί.


Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», ο κ. Φαίδωνος έχει υπόψη του και άλλες περιπτώσεις εν ενεργεία πολιτικών οι οποίοι είτε κατέχουν τουρκοκυπριακή περιουσία είτε ευνοήθηκαν από τη διαχείρισή της, τους οποίους για την ώρα δεν επιθυμεί να κατονομάσει στις δημόσιες δηλώσεις του.


Πάντως, ο σάλος που προκλήθηκε για το θέμα της διαχείρισης μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων και τις καταγγελίες από τον δήμαρχο Πάφου, συνεχίστηκε χθες με δηλώσεις και αντιδηλώσεις διαφόρων παραγόντων.


Ωστόσο, αυτό που ξεχώρισε ήταν η συνάντηση που διευθετήθηκε εσπευσμένα χθες το μεσημέρι μεταξύ του υπ. Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του κ. Φαίδωνα Φαίδωνος. Ο κηδεμόνας Διαχείρισης των Τ/κ Περιουσιών, ήτοι ο υπ. Εσωτερικών, διαβεβαίωσε μετά από τη συνάντηση ότι η προσπάθεια εξορθολογισμού, που άρχισε από τον προκάτοχό του Σωκράτη Χάσικο, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Γίνεται προσπάθεια, είπε ο υπουργός, υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά εμείς θα επιμείνουμε για χάραξη σωστής πολιτικής. Προανήγγειλε μάλιστα ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα δώσει διάσκεψη Τύπου στην οποία θα ανακοινώσει τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την έρευνα σχετικά με τις Τ/κ περιουσίες και τις αλλαγές που δρομολογούνται. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί είδε, όπως είπε, ότι ο ΥΠΕΣ έχει όλη τη διάθεση να διερευνήσει το θέμα και να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Επανέλαβε ότι το σκάνδαλο είναι τεραστίων διαστάσεων και οι περιουσίες αφορούν μερικά εκατομμύρια ευρώ και πως επιτέλους πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και χρηστή διοίκηση για ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου.


Σε τηλεοπτικές του παρεμβάσεις, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης υπέδειξε ότι δημόσιες δηλώσεις θα πρέπει να γίνονται με φειδώ και με πολλή προσοχή έτσι ώστε να μην προπηλακίζονται άτομα τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται. Σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι οποιοσδήποτε έχει στοιχεία τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην εξιχνίαση και διερεύνηση κάποιου ποινικού αδικήματος, οικονομικού σκανδάλου κ.λπ., οφείλει και έχει υποχρέωση να τα καταθέτει στην Αστυνομία. Από τη στιγμή που θα το πράξει, πρόσθεσε, τότε έχει υποχρέωση να μην προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις επί των θεμάτων που τυγχάνουν διερεύνησης, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεασθούν οι διεξαγόμενες ανακρίσεις. Για το θέμα των καταγγελιών σχετικά με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, η Νομική Υπηρεσία αναμένει τη διερεύνησή του από την Αστυνομία. Όταν συλλεγεί το μαρτυρικό υλικό θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για αξιολόγηση. Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που προκύψουν θέματα που αγγίζουν τα όρια της παρατυπίας, κακοδιαχείρισης κ.λπ. δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι συνιστούν και ποινικά αδικήματα. Ξεκαθάρισε ότι η Νομική Υπηρεσία και ο γενικός εισαγγελέας θα ασχοληθούν μόνο με τυχόν ποινικά αδικήματα τα οποία θα προκύψουν.


Ο Χάσικος παρενέβη δημόσια στο όλο θέμα


Επί του όλου θέματος παρενέβη δημόσια και ο τέως υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, υποδεικνύοντας κατ’ αρχάς ότι ο κόσμος μετά την οικονομική κρίση διψά για σκάνδαλα. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εκμετάλλευση αυτού του κλίματος και να διασύρονται άνθρωποι, συνειδήσεις και οικογένειες. Στο πλαίσιο της εξυγίανσης του θέματος για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, όπως ανέφερε, κάποιοι πήγαν φυλακή. Μάλιστα, σημείωσε, αυτοί οι οποίοι καταδικάστηκαν προέρχονται από όλα τα κόμματα. Δεν μπορεί, υπέδειξε, το θέμα να εμφανίζεται ως εάν τώρα να αποκαλύφθηκαν σκάνδαλα. Λήφθηκαν και λαμβάνονται μέτρα, ανέφερε ο κύριος Χάσικος και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στις εκατοντάδες εξώσεις και ανακτήσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών. Είναι καλύτερα, είπε, να γίνεται χρήση του νόμου του Κηδεμόνα Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ο οποίος όπως ανέφερε, με συνοπτικές διαδικασίες βάζει τάξη, αντί να ακολουθούμε την οδό την οποία επέλεξε ο δήμαρχος της Πάφου.


Ο κ. Χάσικος αντιπαρατέθηκε με τον δήμαρχο Πάφου και στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα». Ο τέως ΥΠΕΣ προκάλεσε τον κ. Φαίδωνος να αποσύρει αμέσως ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου τον ενέπλεκε, αδίκως όπως υποστήριξε, στην υπόθεση ενός πρατηρίου καυσίμων σε τουρκοκυπριακή γη στην Πάφο. Παράλληλα υποστήριξε ότι κακώς οι τοπικές αρχές, όπως ο Δήμος Πάφου, διαχειρίζονται τουρκοκυπριακές περιουσίες ενώ θα έπρεπε να ήταν σε προτεραιότητα δικαιούχοι πρόσφυγες.


Στη Βουλή για πολλοστή φορά το θέμα των τ/κ περιουσιών


Το θέμα της διαχείρισης ή ενδεχομένως της κακοδιαχείρισης τ/κ περιουσιών θα απασχολήσει πλέον και τη Βουλή. Η πρόεδρος της Επ. Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ανέλαβε να συνεννοηθεί με τους προέδρους των Επιτροπών Προσφύγων και Ελέγχου ως προς τη συζήτηση του θέματος μετά τις δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Πάφου.


Το θέμα απασχόλησε διαδικαστικά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επ. Εσωτερικών. Σε δηλώσεις της η κ. Μαύρου ανέφερε ότι «έχουμε συμφωνήσει στην επιτροπή ότι το ευρύτερο θέμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών χρειάζεται να συζητηθεί αμέσως, λαμβάνοντας υπόψη και την ετοιμότητα του υπουργού Εσωτερικών να το συζητήσει». Σημείωσε ότι η συζήτηση θα αφορά το θεσμικό πλαίσιο, τη νομοθεσία και τη διαδικασία που ακολουθείται αλλά και τους μηχανισμούς ελέγχου που πρέπει να λειτουργούν.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα είπε ότι «για δεκαετίες υπήρχε ένα πλιάτσικο, αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία εύχομαι και ελπίζω να αναγνωρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις». «Η μόνη κυβέρνηση που τοποθέτησε το μαχαίρι ακριβώς εκεί όπου έπρεπε ήταν η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη με υπουργό τον Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος προχώρησε σε περισσότερες από 400 εξώσεις μη δικαιούχων οι οποίοι κατείχαν και λυμαίνονταν σε πολλές περιπτώσεις τ/κ περιουσίες», πρόσθεσε.


Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα έχουν επανειλημμένα συζητηθεί στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων του γενικού ελεγκτή, προσθέτοντας ότι «οι πλείστες των εισηγήσεών του δεν έχουν υιοθετηθεί από την εκτελεστική εξουσία και δεν έχουν υλοποιηθεί οι συστάσεις του».
Είπε ότι για τις περισσότερες υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί και είδαν το φως της δημοσιότητας θα έπρεπε να είχε διαταχθεί έρευνα «και σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές ανέμενε κανείς να υπάρχουν και ποινικά αδικήματα».


Επί του θέματος ρωτήθηκε χθες και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο οποίος συμφώνησε ότι γίνονται καταχρηστικές χρήσεις των τ/κ περιουσιών και ανέδειξε ότι απευθύνθηκε και ο ίδιος γραπτώς για το θέμα προ τριετίας στον τότε ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο. Ωστόσο, διαφώνησε με την πρακτική της… διαπόμπευσης: «Διαφωνώ με τις δημόσιες τοποθετήσεις. Πρώτα να ερευνώνται και όταν διαπιστωθούν παραβιάσεις, τότε εκείνες οι περιπτώσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κανένας δεν θα απολογηθεί στα άτομα που το όνομά τους είδε το φως της δημοσιότητας και αυτό δεν ισχύει», δήλωσε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο στο Σίγμα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας