Στο φως τα πρακτικά και μέτωπο με ΟΗΕ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 26.7.2017
Στο φως τα πρακτικά και μέτωπο με ΟΗΕ
Σήμερα αναμένεται να δώσει το Προεδρικό στη δημοσιότητα μέρος των πρακτικών της 6ης Ιουλίου, από το τελευταίο δείπνο των μερών στο Κραν Μοντανά

Τεντώνει το σχοινί η κυβέρνηση θεωρώντας ότι σε αυτό το χρονικό σημείο δεν έχει τίποτα να χάσει και κάνει σήμερα πράξη την προειδοποίησή της για αποκάλυψη των πρακτικών του Κραν Μοντανά.


Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα το πρακτικό που αφορά τις συζητήσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές από το διάλειμμα του τελευταίου δείπνου στο Κραν Μοντανά και μετά (σ.σ. στις 6 Ιουλίου), για να διαλύσει την εικόνα που δημιούργησαν οι δηλώσεις Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος άφησε να νοηθεί ότι υπήρχε πρόταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που θα ικανοποιούσε τη δική μας πλευρά, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η κυβέρνηση.


Χθες, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε τα είπε με τον Ιωάννη Κασουλίδη και μάλιστα ανάρτησε στο twitter σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη συνάντηση, περιγράφοντας ως εξαιρετική τη συνομιλία του με τον ΥΠΕΞ για την κατάσταση μετά το Κραν Μοντανά και το μέλλον των συνομιλιών. Θυμίζουμε ότι προχθές, μετά τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, ουσιαστικά ο Άιντε σφύριξε τη λήξη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βλέπει εξελίξεις σε αυτό το χρονικό σημείο. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε χθες το Προεδρικό για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον κ. Άιντε. Τα Ηνωμένα Έθνη πάντως μετρούν τις κινήσεις της κυβέρνησης και όπως διαμηνύουν διπλωματικές πηγές πιθανή αποκάλυψη πρακτικών από τις συνομιλίες του Κραν Μοντανά θα αξιολογηθεί αναλόγως.


Ανταλλαγή πυρών


Η προειδοποίηση για αποκάλυψη πρακτικών και η δημόσια επίθεση Αναστασιάδη κατά του κ. Άιντε δεν έμειναν ασχολίαστες από το ΑΚΕΛ. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ κάλεσε μέσω του twitter τον Πρόεδρο «να μας εξηγήσει τι ακριβώς κερδίζει η Κύπρος από την ανοιχτή και έντονη σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη» (σ.σ. δηλώσεις του κ. Κυπριανού σε άλλη στήλη).


Η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον γ.γ. του ΑΚΕΛ ότι για άλλη μια φορά προσπαθεί να αφήσει σκιές και να δημιουργήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις της ε/κ πλευράς και του Προέδρου, αλλά και να επιρρίψει ευθύνες στον Πρόεδρο. Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο δεν μπορεί από τη μια ο κ. Κυπριανού να αναγνωρίζει ότι η τουρκική πλευρά φέρει την ευθύνη για το ναυάγιο και από την άλλη να κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι δεν χειρίστηκε τα πράγματα σωστά. Στη θέση Κυπριανού ότι δεν γνωρίζει τι έγινε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε με το επιχείρημα ότι ετύγχανε διπλής καθημερινής ενημέρωσης το Εθνικό Συμβούλιο στο Κραν Μοντανά, ενώ στη συνεδρίαση του Εθνικού στη Λευκωσία αναγνώστηκαν και τα πρακτικά του δείπνου της 6ης Ιουλίου. Επικαλέστηκε ακόμη την ενημέρωση Κοτζιά, αλλά και την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο ίδιος κ. Κυπριανού από τον Αλέξη Τσίπρα.


Διευκρίνισε δε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκρούεται με τα ΗΕ ή τον ΓΓ, τον οποίο βαθύτατα εκτιμά, αλλά έχει καθήκον να αντιμετωπίσει τις όποιες διαστρεβλώσεις, αναλήθειες και παραποιήσεις γεγονότων επιχειρούνται. Τα πυρά επεκτάθηκαν και στο ΔΗΚΟ. Χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσιάζεται προβληματισμένος για την κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, την ώρα που ουδέποτε την επιθυμούσε και την αντιστρατευόταν από πρωίας μέχρι νυκτός. Τον προκάλεσε, εξάλλου, να απαντήσει ξανά ποια είναι η νέα στρατηγική που προτείνει.


Να δούμε τα πρακτικά, αλλά των ΗΕ


Θα χαρεί το ΑΚΕΛ να δει τι λενε τα πρακτικά του Κραν Μοντανά, όχι αυτά του Προέδρου αλλά αυτά των Ηνωμένων Εθνών.


Αυτό δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναδεικνύοντας ότι ο κάθε άνθρωπος που έχει λογική δεν μπορεί παρά να ανησυχεί από τη σύγκρουση μεγατόνων του ΠτΔ με τα ΗΕ, αφού όπως επεσήμανε δεν είναι σύγκρουση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Άιντε. Υπενθύμισε ότι ο ειδικός σύμβουλος μόλις πριν από μερικές μέρες πήρε τα συγχαρητήρια και του γ.γ. των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας και συγκρουόμαστε με τον ΟΗΕ, με εκείνον που θα μας λύσει το πρόβλημα. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα κάρφωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι ήταν λάβρος στο παρελθόν όταν κάποιοι επέλεγαν αυτή τη σύγκρουση με τον εκπρόσωπο του γ.γ. Υπενθύμισε ακόμη ότι «μέχρι χθες μας έλεγαν πως ο κ. Γκουτέρες έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι πολιτικός άλλου επιπέδου, είναι ένας γ.γ. που έκανε τη μεγάλη διαφορά».


Σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ έχουν αυξηθεί και εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια ενδοσκόπηση να δούμε μπας και χειριστήκαμε και εμείς τα ζητήματα λανθασμένα, μπας και οι προτεραιότητες τις οποίες καθορίσαμε μεταβαίνοντας στο Κραν Μοντανά ήταν διαφορετικές από τη λύση στο Κυπριακό, αυτή την εκτίμηση εμείς εξακολουθούμε να την έχουμε, ανησυχούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί αναπτύσσεται αυτή η έντονη αντιπαράθεση με τα ΗΕ και δεν είναι προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Άιντε που έχει τη στήριξη του γ.γ. και του ΣΑ». Υποστήριξε εξάλλου ότι αντί να ήταν η προτεραιότητα και στόχος μας, πώς διατηρείται ανοιχτή η προσπάθεια για λύση, αναλωνόμαστε σε ζητήματα τριτεύουσας σημασίας απλώς για να περισωθεί το κύρος του κ. Αναστασιάδη.


Φεύγει και... ξανάρχεται ο Άιντε


Με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη τα είπε χθες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ είχε συνάντηση εργασίας και με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον οποίο ανασκόπησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά.


Προτού αναχωρήσει από το νησί, ο κ. Άιντε θα έχει σήμερα συνάντηση και με την τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Άιντε θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα για να συνεχίσει τις επαφές του. Χθες βράδυ, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο να ενημερωθεί επίσημα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα μέρος των πρακτικών του Κραν Μοντανά. Στα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν διπλωματικά παράδοξη την ενέργεια της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνουν ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αν δοθεί στη δημοσιότητα μέρος των πρακτικών, κάτι που μόνο περαιτέρω προβλήματα θα δημιουργήσει στις διαπραγματεύσεις στη συνέχεια.


Πάντως, ο κ. Άιντε φέρεται να ικανοποιήθηκε από όσα άκουσε στην προχθεσινή του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, με την έννοια ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε πως παραμένει στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η τοποθέτηση δεν είναι άσχετη με όσα ελέχθησαν και δημοσίως μετά την επίσκεψη Γιλντιρίμ στο νησί, όπου και οι δύο πλευρές έκαναν δηλώσεις που τα Ηνωμένα Έθνη ερμήνευσαν ότι ανταποκρίνονταν στην έκκληση του γενικού γραμματέα για ένα μικρό διάστημα περισυλλογής. Θυμίζουμε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά είχε μιλήσει για σχέδιο βήτα, θέση στην οποία δεν φαίνεται να επιμένει τώρα η Τουρκία. Πάντως τα ΗΕ, πέρα από τη σύνταξη της έκθεσης, δεν φαίνονται διατεθειμένα να πιέσουν κάποια από τις πλευρές, θεωρώντας ότι η μπάλα βρίσκεται στα δικά τους πόδια για πιθανή ανανέωση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου

«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Πεπεισμένος ο ΠτΔ για ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού της κατοχής σύντομα

Πεπεισμένος ο ΠτΔ για ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού της κατοχής σύντομα

Πεπεισμένος ο ΠτΔ για ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού της κατοχής σύντομα

Αννίτα Δημητρίου: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό»

Αννίτα Δημητρίου: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό»