Με τις σχέσεις με το Προεδρικό να αναμένονται ψυχρές φτάνει σήμερα στην Κύπρο ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος θα έχει συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στον απόηχο των όσων έγιναν στο Κραν Μοντανά αλλά και της παρασκηνιακής δυσφορίας από ε/κ πλευράς για τα όσα ανέφερε σε συνεντεύξεις του στον «Π» και το ΚΥΠΕ ο Νορβηγός διπλωμάτης.
Η εβδομάδα που μπαίνει θεωρείται ωστόσο σημαντική και για την αποκρυστάλλωση των επόμενων βημάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς σήμερα ξεκινά η εργασία για τη σύνταξη της έκθεσης των καλών υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία αναμένεται πως θα υπάρξει αναφορά στα όσα ο διεθνής οργανισμός κατέγραψε από το δείπνο της 6ης Ιουλίου.
Σημαντική προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Έθνη κατά την άφιξη του κ. Άιντε στην Κύπρο αποτελεί και η διάγνωση των προθέσεων της τ/κ πλευράς σε σχέση με το κατά πόσο θα γίνουν κινήσεις προς νέα τετελεσμένα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση, όπως μεταδιδόταν την τελευταία εβδομάδα από τον Τύπο στα κατεχόμενα, και κατά πόσο αποτελεί πλέον στόχο της άλλης πλευράς η επιδίωξη λύσης σε νέα βάση, εκτός της ΔΔΟ.
Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν δυσφορία για τις απόψεις που διατυπώνει στις συνεντεύξεις του ο κ. Άιντε, αλλά και για το ότι αυτές πιστώνονται ως άξιες καταγραφής. Σημειώνουν μάλιστα πως πολλά μπορούν να ειπωθούν και για τις δικές του παραλείψεις και ευθύνες για την κατάληξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.
Πέμπτη η UNFICYP
Την Πέμπτη αναμένεται και η έγκριση της παράτασης της θητείας της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΚΥΠΕ υπήρξαν διαφωνίες στην κατάρτιση του τελικού προσχεδίου του ψηφίσματος μεταξύ των πέντε μονίμων μελών την περασμένη εβδομάδα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως στο ΚΥΠΕ πως θα υπάρξει ομαλή ανανέωση των όρων εντολής της UNFICYP.
Η συζήτηση για την UNFICYP έρχεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή και για τα ΗΕ, καθώς οι ΗΠΑ ζητούν από τον διεθνή οργανισμό να εντάξει στα ψηφίσματά του μια νέα στρατηγική συνολικής αναθεώρησης όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Στα τέλη Ιουνίου η Γενική Συνέλευση ενέκρινε σημαντική μείωση του κονδυλίου για ειρηνευτικές αποστολές, μετά από πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κατά 570 εκατ. δολάρια, από 7,87 δισ. δολάρια στα 7,3 δισ. δολάρια. Από αυτό το ποσό, 500 εκατ. δολάρια αφορούν τις αποστολές του ΟΗΕ με την Αφρικανική Ένωση στο Νταρφούρ και την αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης κόστους. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ειρηνευτικών αποστολών που ξεκίνησαν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, είχε αποφασιστεί και το τέλος της αποστολής στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Λιβερία.