Της Θεοδώρας Κυριάκου *
Την ώρα που ο υποψήφιος φοιτητής επιλέγει τη χώρα/πόλη των σπουδών του, έχει να λάβει υπόψη πολλούς σημαντικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι -αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που περνούμε- και το κόστος ζωής. Οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα -είτε γιατί είναι άνεργοι είτε γιατί οι μισθολογικές απολαβές τους έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα- να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών των παιδιών τους, δουλειές δεν υπάρχουν για τους φοιτητές, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, γι' αυτό και οι περισσότεροι αναζητούν την οικονομικότερη επιλογή. Είναι η Λεμεσός μια καλή επιλογή για σπουδές; Εξετάσαμε και σας παρουσιάζουμε το κόστος της φοιτητικής ζωής, με παράδειγμα ένα φοιτητή από τη Λευκωσία που σπουδάζει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Λεμεσού (ΤΕΠΑΚ).
Στέγαση - σίτιση
Οι ενοικιάσεις σπιτιών στο κέντρο της Λεμεσού κυμαίνονται μεταξύ 300 και 600 ευρώ για στούντιο και ενός υπνοδωματίου διαμερίσματα, ωστόσο υπάρχουν και τα διαμερίσματα των δύο και τριών υπνοδωματίων με ενοίκιο 400 μέχρι 1.000 ευρώ (μπορεί κάποιος να συγκατοικήσει με άλλον/άλλους φοιτητή/φοιτητές). Όσοι φοιτητές δυσκολεύονται πολύ οικονομικά, εάν πληρούν τα κριτήρια, μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη στις εστίες του πανεπιστημίου (180-390 ευρώ συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρισμού και νερού). Εκτός από τις εστίες του πανεπιστημίου, υπάρχουν και οι ιδιωτικές εστίες με κοινόχρηστες τουαλέτες και κουζίνες (200-320 ευρώ ανά άτομο). Η σίτιση για έναν φοιτητή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου μπορεί να γίνει από το καφεστιατόριο του πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων, με πολύ καλές τιμές για τους φοιτητές (π.χ. στήθος κοτόπουλου, πατάτες και σαλάτα 5,50 ευρώ). Υπάρχουν και ψησταριές με μαγειρευτά φαγητά ακόμα πιο κοντά στο πανεπιστήμιο με ειδικές τιμές για τους φοιτητές (π.χ. όσπρια 3 ευρώ). Σημειώνεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού παρέχει δωρεάν γεύματα, κάθε μεσημέρι, για όλους τους φοιτητές και όχι μόνον.
Καθημερινότητα
Η Λεμεσός είναι μια πόλη στην οποία καθημερινά μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τον καφέ σου με θέα τη θάλασσα. Ωστόσο, οι τιμές στον παραλιακό της Λεμεσού είναι αρκετά υψηλές για έναν φοιτητή (από 3,50 ευρώ). Κοντά στο πανεπιστήμιο υπάρχουν καφετέριες οι οποίες έχουν ειδικές προσφορές για τους φοιτητές, οι οποίοι μπορούν να πίνουν… άφοβα τους καφέδες τους (από 1 ευρώ). Για τα ψώνια, υπάρχει ένα μικρό μαγαζί στην οδό Ανεξαρτησίας με πολύ προσιτές τιμές.
Νυχτερινή ζωή
Όσες απενταρίες και να έχει ένας φοιτητής στη Λεμεσό, δεν μπορεί να αποφύγει τους πειρασμούς της νυχτερινής ζωής της πόλης. Οι καθημερινές επιλογές των φοιτητών για την έξοδό τους είναι οι φοιτητικές μπουάτ, τις οποίες διοργανώνουν οι παρατάξεις του πανεπιστημίου, με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια, με είσοδο πέντε ευρώ (με ένα ποτό). Επίσης, ο νεαρόκοσμος μαζεύεται στη γνωστή σε όλους πλατεία Σαριπόλου (περίπου τρία ευρώ το ποτό). Τα νυχτερινά μαγαζιά στην πόλη συνήθως είναι ανοικτά μόνο τα Σαββατοκύριακα, με τιμές 6-12 ευρώ το ποτό. Γι' αυτό και αρκετές φορές οι παρατάξεις του πανεπιστημίου διοργανώνουν events μόνο για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, στα οποία οι τιμές στα ποτά είναι αρκετά πιο χαμηλές.
Σωστές επιλογές
Τέλος, ποδαρόδρομος και λεωφορεία είναι οι τρόποι με τους οποίους μετακινούνται οι περισσότεροι φοιτητές. Τα κτήρια του ΤΕΠΑΚ είναι σχετικά κοντά το ένα με το άλλο, και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Σαριπόλου, η περιοχή του κάστρου και του παλιού λιμανιού και της μαρίνας, όπου βρίσκονται τα μπαράκια, οι καφετέριες και τα εστιατόρια. Άρα, ένας φοιτητής από τη Λευκωσία μπορεί να σπουδάσει στη Λεμεσό με 800 ευρώ, αλλά και με 400 ευρώ, αναλόγως της φοιτητικής ζωής που θα επιλέξει να κάνει. Με σωστές επιλογές, τόσο από τους γονείς όσο και από τον ίδιο τον φοιτητή, η Λεμεσός προσφέρεται για μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και οικονομική φοιτητική ζωή.
* Φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο ΤΕΠΑΚ