Σε ριζική αποκατάσταση των κακοτεχνιών στο συγκρότημα Νηρέας 1 στον Ασώματο προχωρά ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Τον λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει ο εργολάβος, εναντίον του οποίου καταχωρείται τον ερχόμενο μήνα από τον oργανισμό αγωγή για αστική αποζημίωση, διεκδικώντας την ανάκτηση των χρημάτων που απώλεσε. Παράλληλα, ο ΚΟΑΓ προχωρεί σε πειθαρχικές διώξεις για αμέλεια εναντίον λειτουργών του, για τους οποίους ετοιμάζονται κατηγορητήρια για επίδοση.
Τη διεύρυνση του ενδεχoμένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων είχε ζητήσει από το 2016 ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ανέφερε ότι χρήζουν μελέτης οι διαδικασίες επιλογής του εργολάβου και της γης. Σύμφωνα με έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η τιμή προσφοράς που είχε υποβάλει ο ανάδοχος ήταν 29,53% υψηλότερη της εκτίμησης δαπάνης.
Επιπλέον, η επίβλεψη κατά το στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να μην εντοπιστούν έγκαιρα οι κακοτεχνίες, ενώ δεν απαιτήθηκε η υποβολή από τον εργολάβο γεωλογικής μελέτης, όπως επρονοείτο. Επιπλέον, στις προδιαγραφές δεν καθοριζόταν συγκεκριμένο πρότυπο υλικών με αποτέλεσμα, παρά το υψηλό κόστος που κατέβαλε ο οργανισμός, να τοποθετηθούν υποδεέστερης ποιότητας υλικά που καταστράφηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως «επιβράβευση», το 2014 επιστράφηκε στον εργολάβο το υπόλοιπο της κράτησης.
Το συγκρότημα των πέντε πολυκατοικιών, το οποίο αγοράστηκε το 2011, ανεγέρθηκε σε περιοχή με υψηλό ποσοστό μαρμαϊκών αποθέσεων με μηδενική απορροφητικότητα. Όπως διαπιστώθηκε μετά από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα βρίσκεται ψηλότερα από την αλυκή Ακρωτηρίου, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα καθιστούσε αδύνατη τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας. Ωστόσο, ο τότε έπαρχος Λεμεσού χορήγησε άδεια κατά παρέκκλιση, στην οποία δεν περιλήφθηκε κανένας όρος για τη δημιουργία βιολογικού σταθμού ή έστω στεγανών δεξαμενών.
Οι σηπτικοί λάκκοι ξεχείλιζαν συνεχώς, ενώ παρατηρήθηκε ακόμη και επιστροφή λυμάτων, κάτι το οποίο πέραν της υγρασίας προκαλεί δυσοσμία. Το πόρισμα της έρευνας που διενήργησε εν συνεχεία ο ΚΟΑΓ βρίσκεται ήδη στα χέρια του γενικού εισαγγελέα. Όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του δ.σ. του οργανισμού Ανδρέας Φράγκος, κύριο μέλημά μας είναι η αποκατάσταση των ζημιών και η ανακούφιση των ενοίκων που υποφέρουν. Στο συγκρότημα εκτελούνται ριζικές επιδιορθώσεις σε 48 διαμερίσματα, όπως μονώσεις ταρατσών, αντικατάσταση μπάνιων και ανόρυξη σηπτικών αποχετευτικών λάκκων, με καλύτερη απορροφητικότητα. Για τα διαμερίσματα του ισογείου, που είναι πιο χαμηλά από το επίπεδο του εδάφους, η απόφαση είναι να μην χρησιμοποιούνται. Άλλα 11 από τα 48 διαμερίσματα εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και ο οργανισμός θα τα πωλήσει ξανά μετά την επιδιόρθωσή τους.