Αυστηρός με όλους χαλαρός στα δικά του

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 30.5.2017
Αυστηρός με όλους χαλαρός στα δικά του
Στην παραδοχή της παράλειψης να προχωρήσει τις διαδικασίες απόκτησης πιστοποιητικού τελικής έγκρισης προχώρησε ο Γενικός Ελεγκτής.

Η χθεσινή αναλυτική παραδοχή του γενικού ελεγκτή για την παραβίαση από τον ίδιο και από τη σύζυγό του του περί Ρύθμισης Οδών και Οικοδομών Νόμου, σε σχέση με την οικογενειακή κατοικία τους στην Κοκκινοτριμιθιά, τον αφήνει εκτεθειμένο, μαζί και τους χειρισμούς της επαρχιακής διοίκησης Λευκωσίας, η οποία με φιλικά emails μεταξύ του επάρχου και της συζύγου προχωρά τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού τελικής έγκρισης για την οικία. Στην πολυσέλιδη χθεσινή γραπτή δήλωσή του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατέγραψε από τη μια το χρονικό της ενημέρωσής του για την καταγγελία εναντίον του στο Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με το σπίτι στην Κοκκινοτριμιθιά και από την άλλη το χρονικό της παραβίασης της νομοθεσίας από τον ίδιο και τη σύζυγό του.


Στην πρώτη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μιχαηλίδης επιβεβαιώνει ότι δεν έχει μέχρι σήμερα παραχωρήσει προς δημόσια χρήση χώρο πρασίνου (έκτασης περίπου 300 τ.μ.), τον οποίο όπως αναφέρει δεντροφύτευσε «και τα δέντρα έτυχαν της δέουσας περιποίησης για πολλά χρόνια». Δηλαδή, μέχρι σήμερα ο γενικός ελεγκτής κατακρατεί γη (αν και χωρίς να την περιφράξει) την οποία, σύμφωνα με την άδεια οικοδομής της συζύγου του, όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο. Επιπλέον, μικρότερης έκτασης γη στην άλλη πλευρά του τεμαχίου κατακρατεί ο κ. Μιχαηλίδης, την οποία οφείλει επίσης να αποδώσει στο Δημόσιο για λόγους ρυμοτομίας. Η παράλειψή του, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, επιβαρύνει τον ίδιο στην καταβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, αφού το τεμάχιό του υπολογίζεται ως μεγαλύτερο.


Ο κ. Μιχαηλίδης απορρίπτει ότι καταβάλλει πιο φθηνά τέλη για υπηρεσίες κοινής ωφελείας στην τοπική αρχή. Ο ισχυρισμός του δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι για το ακίνητο καταβάλλονται οι νενομισμένοι φόροι ακίνητης ιδιοκτησίας βάσει εκτίμησης του 2013. Και αυτό γιατί ο υπολογισμός των τελών γίνεται βάσει των εγγραφών για κάθε ακίνητο στο Κτηματολόγιο. Μόλις εκδοθεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης για το ακίνητο, αυτόματα τα τέλη θα εκδίδονται βάσει της αναθεωρημένης εκτίμησης του 2013 (732.500 ευρώ) και όχι εκείνης του 2008 (75.500 ευρώ). Ως εκ τούτου, τα τέλη που καταβάλλει ο γενικός ελεγκτής για απόλαυση υπηρεσιών κοινής ωφελείας θα δεκαπλασιάζονταν από 25 ευρώ που είναι σήμερα σε περίπου 250 ετησίως.


Διαβάστε επίσης: Χάσικος: Ψυχωτική και εμμονική η συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη


Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται στα κόστη κατασκευής πεζοδρομίου και μέρους του δρόμου, τα οποία, σύμφωνα με την άδεια οικοδομής, έπρεπε να επιβαρύνουν την ιδιοκτήτρια σύζυγό του. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, για τη διαπλάτυνση και ευθυγράμμιση του δρόμου μπροστά από την οικία του, το 2000 απαλλοτριώθηκε μέρος της γης του έκτασης 208 τ.μ. έναντι 6 λιρών, ποσό που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντιστοιχεί στην αξία της περιουσίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γεν. ελεγκτής η αξία των 208 τ.μ. πριν 17 χρόνια ήταν 1.064 ευρώ (208 τ.μ./5.508 τ.μ. Χ 28.200 ευρώ της τότε αξίας). Το ποσό υπολείπεται του επιμερισμού του κόστους ανάμεσα στους κατοίκους Κοκκινοτριμιθιάς για την κατασκευή του δρόμου, το οποίο υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στα 2.000 με 3.000 ευρώ. Προχθές, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε σχετικά στον «Π» ότι δεν χρωστά στο κοινοτικό συμβούλιο Κοκκινοτριμιθιάς, διότι για την κατασκευή του δρόμου απαλλοτριώθηκε μέρος του τεμαχίου του. Όπως προκύπτει, τα μαθηματικά του γενικού ελεγκτή δεν επαληθεύονται. Επιπλέον, ο λόγος που το κοινοτικό συμβούλιο Κοκκινοτριμιθιάς δεν προχώρησε στην επιβολή τελών για επιμερισμό του κόστους ανάμεσα στους κατοίκους είναι οι ιδιοκτήτες των παράνομων κατοικιών, όπως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οι οποίοι θα απέφευγαν το κόστος, σε αντίθεση με τους νόμιμους. Χθες, το γεγονός ότι οι παρανομίες της συζύγου του γεν. ελεγκτή δεν της επέτρεψαν να αναλάβει τα δημόσια βάρη που της αναλογούν ερμηνεύθηκε από τον κ. Μιχαηλίδη ως: «ουδεμία ευνοϊκή μεταχείριση της συζύγου» του.


Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται και στις παραβιάσεις των όρων της άδειας οικοδομής, αναφορικά με δύο στεγασμένα πάρκινγκ (με πέργολες) και μία ξύλινη κεκλιμένη στέγη επενδυμένη με κεραμίδια, που τοποθετήθηκε πάνω στην πλάκα της οροφής του κτηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «η ξύλινη στέγη κατασκευάστηκε ως καπέλο μετά την κατασκευή της οριζόντιας πλάκας με οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως προβλέφθηκε στη στατική μελέτη». Ο ισχυρισμός του κ. Μιχαηλίδη φαίνεται να αντιμετωπίζεται αρνητικά από την αρμόδια αρχή, δηλαδή τον έπαρχο, ο οποίος φέρεται να έχει ζητήσει επιπλέον σχέδια για το έργο. Αν και κλήθηκε από τον «Π», ο κ. Παναγίδης δεν έχει εξηγήσει δημόσια τι πραγματικά ισχύει με τις παρανομίες της συζύγου τού αξιωματούχου που τον ελέγχει.


Κοινοποίηση email στη σύζυγο και στον Κ. Κληρίδη


Θέλησε να προλάβει τη διαρροή


Στον χειρισμό της παρανομίας του ιδίου και της συζύγου του ο γενικός ελεγκτής ενέπλεξε και τον γενικό εισαγγελέα, κοινοποιώντας του email που έστειλε στον έπαρχο Λευκωσίας, μόλις ενημερώθηκε προφορικά από τον Σωκράτη Χάσικο για την υπόθεσή του. Στις κοινοποιήσεις του εν λόγω email, το οποίο στάλθηκε λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ της 2ας Μαΐου, μαζί με τον Κώστα Κληρίδη περιλαμβάνεται και η σύζυγος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Νανά, η οποία διάβασε τον σύζυγό της να δικαιολογεί την παράλειψή της να προχωρήσει σε αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης, επειδή «υπήρχε ενδεχόμενο να κτίσει στο ίδιο χωράφι η αδελφή της» και μπορεί «να προχωρούσαν και σε διαχωρισμό». Μετά το email στον έπαρχο, με το οποίο ο γενικός ελεγκτής ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος «όπως πρέπει» με την παράλληλη παράκληση τερματισμού των διαρροών, ακολούθησε email της συζύγου και κατόχου της άδειας οικοδομής προς τον έπαρχο (στις 3 Μαΐου), με την προσφώνηση «Μάριε, σε χαιρετώ...» Εν είδει προειδοποίησης, η κ. Μιχαηλίδου λέει προς τον έπαρχο ότι από πλευράς της «δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα» σε σχέση με τη φερόμενη απώλεια από τον φάκελό της της γνωστοποίησης συμπλήρωσης εργασιών που η κ. Μιχαηλίδου δηλώνει ότι κατέθεσε λίγους μήνες αφού ανέλαβε γεν. ελεγκτής ο σύζυγός της. «Φτάνει πράγματι η απώλεια να είναι τυχαία...» υποβάλλει στον έπαρχο Λευκωσίας μια πολίτιδα που παρανόμησε και παρανομεί, με τον έπαρχο να της απαντά «Νανά, καλό μεσημέρι (...) σου διαβιβάζω τυπική επιστολή, μαζί με τις σχετικές αιτήσεις για την προώθηση της διαδικασίας έκδοσης του πιστοποιητικού έγκρισης για την οικοδομή σου». Ο έπαρχος Λευκωσίας φαίνεται να απαιτεί επιπλέον σχέδια για την έκδοση καλυπτικής στέγης, καταρρίπτοντας τη θέση του κ. Μιχαηλίδη ότι η στέγη της κατοικίας του επί της πλάκας είναι «καπέλο». «Αν χρειάζεσαι ο,τιδήποτε είμαι στη διάθεσή σου», καταλήγει το email του επάρχου προς τη σύζυγο του γενικού ελεγκτή.Ο Κώστας Κληρίδης παρέλαβε την πολυσέλιδη καταγγελία Σ. Χάσικου μετά που του κοινοποίησε το email ο Οδυσσέας


Απεταξάμην την ευθύνη... ο γενικός εισαγγελέας


Στην αναζωπύρωση της έριδος μεταξύ Οδυσσέα Μιχαηλίδη και Σωκράτη Χάσικου οδήγησε η αποκάλυψη της εκκρεμότητας με την αρμόδια πολεοδομική αρχή του γενικού ελεγκτή για την οικία του. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης συνέδεσε χθες, όπως έπραξε προηγουμένως με το email προς τον έπαρχο Λευκωσίας, την τηλεφωνική ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον τέως υπουργό για το θέμα με κατ’ ισχυρισμόν προσπάθεια του κ. Χάσικου να του προτείνει να αλληλοσυγκαλύψουν υποθέσεις, αφού, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, το τηλεφώνημα του τέως υπουργού έγινε λίγο μετά που ο γεν. ελεγκτής τού είχε στείλει νέα ευρήματα για την υπόθεση του κτηρίου που ενοικιάζει εταιρεία του υπουργού στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Ο κ. Χάσικος απέρριψε τον ισχυρισμό, μιλώντας για «αρρωστημένη ερμηνεία» και δηλώνοντας ότι αν ήταν στη θέση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα παραιτείτο. Για το θέμα κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος από το ΡΙΚ1 δήλωσε ότι αρμόδια αρχή για να επιληφθεί παρόμοιων παραβιάσεων του νόμου περί Ρύθμισης Οδών και Οικοδομών είναι στην περίπτωση της Κοκκινοτριμιθιάς η επαρχιακή διοίκηση Λευκωσίας. Ως παραλήπτης της καταγγελίας του Σ. Χάσικου, την οποία ο τέως υπουργός έδωσε χθες στη δημοσιότητα, καθώς και του email του γενικού ελεγκτή προς τον έπαρχο Λευκωσίας, ο γενικός εισαγγελέας με επιστολή του στον έπαρχο (ημερ. 11/5) κάλεσε τον Μάριο Παναγίδη να εξετάσει «καθηκόντως τα εγειρόμενα στην επιστολή θέματα» και να προβεί «σε οποιεσδήποτε τυχόν ενέργειες» ήθελε «κρίνει σκόπιμες». Ο γενικός εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε με τη θεσμική διάσταση της καταγγελίας εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ούτε με τον τρόπο που ο γενικός ελεγκτής επέλεξε να τη χειριστεί ασκώντας πίεση σε θεσμούς που ελέγχει.Αναφορικά με την καταγγελία του Σ. Χάσικου στον γενικό εισαγγελέα, ο γενικός ελεγκτής σχολίασε αργότερα ότι είναι γεμάτη «ψέματα και κακοήθειες», στηλιτεύοντας την επιστράτευση διευθυντικών στελεχών του ΥΠΕΣ και της επαρχιακής διοίκησης για τη σύνταξή της. Ακόμα ο κ. Μιχαηλίδης, χωρίς να διαψεύδει ότι υπέγραψε ως μελετητής τα σχέδια για την κατοικία του, αναφέρει ότι μετά τον διορισμό του ως δημόσιου υπαλλήλου το 1998, δεν έχει έκτοτε υπογράψει ιδιωτική μελέτη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος
ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί
ΚΥΠΡΟΣ

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής
ΚΥΠΡΟΣ

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής