Από τα σύννεφα έπεσαν χθες οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών όταν άκουσαν από στελέχη του αρμόδιου υπουργείου να τους εξηγούν τις αμφιβόλου αξιοπιστίας διαδικασίες που ακολουθούνταν ή ακολουθούνται ακόμα για την εγγραφή και διαγραφή πολιτών από το αρχείο πληθυσμού και την πλημμελή καταχώριση θανάτων, γάμων και άλλων σημαντικών περιστατικών στη ζωή των υπηκόων του κράτους. Έκπληκτοι έμειναν οι βουλευτές όταν άκουσαν τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου να τους αναφέρει ότι στο αρχείο πληθυσμού παραμένουν καταχωρισμένοι περίπου 100.000 πολίτες ηλικίας άνω των 100 χρόνων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν αποβιώσει από καιρό αλλά δεν δηλώθηκαν από συγγενείς τους στο αρχείο πληθυσμού. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι νεκροί που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο αρχείο πληθυσμού (με εμφανιζόμενη ηλικία κάτω των 100 χρόνων) είναι περισσότεροι κατά μερικές χιλιάδες, αφού η ενημέρωση του αρχείου για τους θανάτους ήταν για δεκαετίες προβληματική.
Μετά τη συνεδρία υποβάλαμε στον κ. Δημητρίου ότι το πρόβλημα με την πλημμελή καταχώριση των θανάτων στο αρχείο πληθυσμού αναφέρθηκε και παλαιότερα στη Βουλή και παρά τον σάλο που και τότε προκλήθηκε, το πρόβλημα δεν διορθώθηκε. Απάντησε ότι τώρα υπάρχει αποφασιστικότητα από μέρους της διεύθυνσης του υπουργείου να ληφθούν μέτρα για επίλυση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι ήδη έχει καθοριστεί η πραγματοποίηση σύσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δημητρίου είπε πως πρόβλημα με πολίτες άνω των 100 χρόνων που παραμένουν εγγεγραμμένοι ως ζώντες πολίτες υπάρχει και στον εκλογικό κατάλογο, αλλά είναι μικρότερο μετά από συγκεκριμένα μέτρα (διαγραφές) που λήφθηκαν.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωσή τους για τη λειτουργία του αρχείου πληθυσμού οι βουλευτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι και για άλλους λόγους. Για παράδειγμα, δεν ήταν καθησυχαστικές οι διαβεβαιώσεις αρμοδίων ότι δηλώνονται εντός 15 ημερών όλες οι γεννήσεις (ακόμα και των παιδιών αλλοδαπών που ζουν στην Κύπρο) από τους γονείς, τον γιατρό ή «κάποιον συγγενή». Ανάλογη ή μεγαλύτερη ανησυχία εκφράστηκε για την αξιοπιστία της διαδικασίας δήλωσης θανάτων από «οποιονδήποτε συγγενή ή οποιονδήποτε ήταν παρών στον θάνατο ή όποιον προκάλεσε τον θάνατο»... Πιστοποιητικά θανάτου εκδίδονται από την επαρχιακή διοίκηση, αλλά λέχθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ιερείς τελούν κανονικά την κηδεία ακόμα και αν τους παραδίδεται μόνο το πιστοποιητικό θανάτου από γιατρό. Υπάρχει ωστόσο βελτίωση τα τελευταία χρόνια, λόγω της υποχρέωσης να λαμβάνονται πιστοποιητικά γέννησης ή θανάτου από το αρχείο πληθυσμού για να παραχωρούνται τα επιδόματα τοκετού ή κηδείας, αλλά και οι συντάξεις χηρείας.
Πρόβλημα υπάρχει και με τους γάμους αλλά και με τις σωστές διευθύνσεις κατοικίας των πολιτών. Όπως δηλώθηκε, δεν υπάρχει σύνδεση του αρχείου γάμων με το αρχείο πληθυσμού. Για την ακρίβεια, λέχθηκε ότι το αρχείο γάμων είναι αδρανές!
Σύμφωνα με τον Δ. Δημητρίου προβληματική ήταν εξαρχής η δημιουργία του αρχείου πληθυσμού αφού ενσωματώθηκαν σε αυτό διάφορα αρχεία με πολλές ελλείψεις. Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν η καταχώριση πολιτών με διάφορους αριθμούς: είτε ταυτότητας, είτε διαβατηρίου, είτε προσφυγικής ταυτότητας κ.λπ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.