Καθώς ο διπλωματικός πυρετός κορυφώνεται ενόψει της μετάβασης στο Κραν Μοντανά, για την τελευταία ίσως πράξη του Κυπριακού όπως το βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, τα εμπλεκόμενα συμφέροντα των μερών που συναποτελούν τα κομμάτια του κυπριακού παζλ των διαπραγματεύσεων οριστικοποιούνται – με απώτερο σκοπό την ξεδίπλωση των επιμέρους στόχων, στρατηγικών και τακτικών κινήσεων που θα συνθέσουν το διαπραγματευτικό πόκερ που θα στηθεί στο απομακρυσμένο ελβετικό θέρετρο. Σε αυτή την πράσινη τσόχα του Texas hold 'em* που ήδη στήνεται, η Τουρκία δείχνει να διατηρεί δύο πανίσχυρα χαρτιά. Και αντιστοίχως να διατηρεί μια ξεχωριστή στρατηγική για κάθε φάση της διαπραγμάτευσης, από το την αρχή (Flop) μέχρι το μέσον (The Turn) και την κορύφωση της διαδικασίας (River).
Τα χαρτιά της Τουρκίας
Δεδομένου του πώς έχει διαμορφωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι στιγμής καθώς και του χρονικού ορίζοντα που απομένει για τη διαδικασία (ερευνητική γεώτρηση στις 13 Ιουλίου και προεκλογικό κλίμα στο εσωτερικό της ε/κ κοινότητας), η Τουρκία δείχνει να διατηρεί δύο ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα τα οποία θα φανερώσει στο Κραν Μοντανά: το ένα αποτελεί φυσικά τη, σε τακτικό επίπεδο, ευελιξία που δύναται να επιδείξει αναφορικά με τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ενώ η θέση της Τουρκίας δεν δύναται να διαφοροποιηθεί αισθητά αναφορικά με το ζήτημα της παραμονής στρατευμάτων και δεδομένων των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν εκεί μεταξύ των δύο πλευρών, αναφορικά με τις εγγυήσεις αναμένεται να «παραχωρήσει κάτι σε σχέση με τη φύση των μονομερών της επεμβάσεων», όπως αναφέρουν στον «Π» ξένες διπλωματικές πηγές που παρακολουθούν αυτό το παιχνίδι πόκερ ως… θεατές. Η εν λόγω κίνηση αναμένεται να αποτελέσει «blind ποντάρισμα» της Άγκυρας, πριν καν ανοίξουν τα πρώτα φύλλα της ουσιαστικής συζήτησης στο τραπέζι (πριν δηλαδή το Flop). Το δεύτερο ισχυρό φύλλο, που η Άγκυρα θα το παίξει καθώς η διαπραγμάτευση θα βρίσκεται εν εξελίξει, αποτελεί φυσικά το χαρτί του hard power αναφορικά με το πώς θα αντιδράσει σε σχέση με την ερευνητική γεώτρηση της Total στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 («Ονησίφορος»). Το σενάριο της κρίσης θα μπορούσε να παιχτεί σε οποιαδήποτε φάση της διαπραγμάτευσης (σ.σ. καθώς τα φύλλα θα ανοίγουν στο τραπέζι), με την Άγκυρα να κρατάει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: «Αν η πλευρά Αναστασιάδη αποχωρήσει από το τραπέζι και η διαδικασία καταρρεύσει, η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει τότε το χαρτί της κρίσης», αναφέρει στον «Π» πηγή που γνωρίζει. Κοινώς, ο αντίπαλος, είτε χάνοντας είτε κερδίζοντας, σηκώνεται από το τραπέζι του πόκερ και τότε ο άλλος παίκτης αντιδρά δυναμικά. Πώς; Μα… αναποδογυρίζοντας το τραπέζι!
Από το Flop…
Η Άγκυρα θα καθίσει στο τραπέζι για να παίξει μια σκληρή παρτίδα πόκερ. Στα τρία πρώτα φύλλα που θα ανοίξουν (Flop) διατηρεί τρία ισχυρά στοιχεία: Η ρητορική Ερντογάν, ιδίως λόγω της κρίσης με την Ουάσιγκτον (υπόθεση δίωξης των φρουρών Ερντογάν, ισχυρά μηνύματα Τίλερσον και Γερουσιαστών) και το Βερολίνο (αποχώρηση Γερμανών από Ιντσιρλίκ) αλλά και τις περιφερειακές παρενέργειες της κρίσης με το Κατάρ, θα είναι δημιουργική και όχι υψηλών τόνων. Επιπλέον, ο Ερντογάν θα αναζητήσει εκείνες τις κινήσεις επί της διαπραγμάτευσης προκειμένου η Τουρκία να μην χρεωθεί, σε μετέπειτα blame-game, την ευθύνη για την κατάρρευση της διαδικασίας και, τέλος, η σχεδόν συμβιβαστική προσέγγιση του Ερντογάν (βλέπε συνέντευξή του στην πορτογαλική τηλεόραση στις 16 Ιουνίου) ως προς τα ευρωτουρκικά, με έπαθλο οποιαδήποτε πρόοδο στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης, θα αναζητήσει, ασφαλώς, συνδέσεις και με το Κυπριακό.
…στο Turn και River
Στο μέσο και στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης η Τουρκία θα παίξει φυσικά το χαρτί της ολοκλήρωσης του Κυπριακού –όπως το γνωρίσαμε– προκειμένου να μην υπάρξει ακόμη ένας γύρος (π.χ. τύπου Γενεύης ΙΙΙ) διαπραγματεύσεων στην παρούσα φάση. Αυτό είναι έκδηλο όχι μόνο από τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά και από αντικειμενικά κριτήρια, όπως ένα πιθανό θετικό αποτέλεσμα της ερευνητικής γεώτρησης που θα ισχυροποιούσε τη δική μας θέση ή τις εσωτερικές παραμέτρους/επιπτώσεις που απορρέουν από το σύνολο των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων σε σημεία ή ζητήματα που αφορούν άμεσα τις ισορροπίες της τουρκικής κυβέρνησης. Η Τουρκία στο τέλος της τρέχουσας διαπραγμάτευσης θα πρέπει να έχει… κλείσει με το Κυπριακό (θετικά ή αρνητικά) μιας και από Σεπτέμβριο θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων που αφορούν το μέλλον της με την ΕΕ μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν (προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου), καθώς και τα όσα θα προκύψουν σε Ιράκ και Συρία μετά τη διαφαινόμενη εξέλιξη της εξάλειψης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Καταληκτικά, αυτό που διαφαίνεται είναι πως η Τουρκία καθώς η διαπραγμάτευση θα κορυφώνεται στο Κυπριακό δεν θα βιαστεί να παίξει τα… ρέστα της. Τουναντίον, με συστηματικό και «συντηρητικό» ποντάρισμα θα προσπαθήσει να κερδίσει στο τραπέζι τους αντιπάλους της.
Οι άλλοι
Φυσικά εκτός από την Τουρκία στο τραπέζι του πόκερ που θα στηθεί στο Κραν Μοντανά κάθονται, εκτός της πλευράς μας (για τα… πονταρίσματα της οποίας έχουμε αναφερθεί εκτενώς), η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μην ληφθεί υπόψη το πώς η κάθε πλευρά θα ανοίξει τα χαρτιά της. Η Ελλάδα σίγουρα θα παίξει, εξ αρχής, το σκληρό φύλλο της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων – χωρίς ωστόσο να αποκλείσει κανείς ότι στην πορεία θα μπλοφάρει παίζοντας και το χαρτί του «ας ποντάρει πρώτα η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα και βλέπουμε». Για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή οι μάρκες δείχνουν –εκ προοιμίου– να είναι λιγότερες σε σχέση με την Άγκυρα και τη δική μας πλευρά.
*Στο παιχνίδι του Texas hold 'em κάθε παίκτης λαμβάνει δύο φύλλα και η εξέλιξη του παιχνιδιού έχει τρεις, κυρίως, γύρους: τη φάση του Flop στην οποία ανοίγουν τρία χαρτιά, τη φάση του Turn στην οποία ανοίγει ακόμη ένα και την τελική φάση, στην οποία ανοίγει το πέμπτο χαρτί.
*Twitter: @JohnPikpas