Στην ανοχή που επέδειξε διαχρονικά ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού αποδίδει ο γενικός ελεγκτής το απαράδεκτο φαινόμενο της λειτουργίας γυμναστηρίων χωρίς άδεια και καλεί το δ.σ. να μελετήσει την εφαρμογή μέτρων και διαδικασιών για σταδιακή αναχαίτισή του. Μεταξύ των μέτρων που εισηγείται ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παρανομούντων με αποτρεπτικές ποινές και η δημοσιοποίηση όχι μόνο τον σχολών που έχουν άδεια, αλλά και αυτών που παρανομούν, ώστε να ενημερώνεται και να προστατεύεται ο πολίτης.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΚΟΑ όσον αφορά το έτος 2016, μέχρι τις 12 Μαΐου 2017 είχαν καταγραφεί από τον οργανισμό 755 γυμναστήρια, από τα οποία ωστόσο μόλις 11 έχουν άδεια εν ισχύει. Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 177 γυμναστήρια τα οποία λειτουργούν κανονικά δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση στον ΚΟΑ για εξασφάλιση άδειας. Περαιτέρω γυμναστήρια τα οποία:
Παράνομα και σε ξενοδοχεία
Από τον ΚΟΑ έχουν καταγραφεί (μέχρι 12/5/2017) και 133 γυμναστήρια που λειτουργούν σε ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 19 έχουν εγκριθεί, τα 18 είναι υπό εξέταση, τα 10 στάλθηκαν στον νομικό σύμβουλο, τα 5 επιστράφηκαν από τον νομικό σύμβουλο στον οργανισμό για πρόσθετα στοιχεία, τα 3 είναι υπό μελέτη εάν εμπίπτουν στο πλαίσιο της νομοθεσίας, τα 34 δεν έχουν ανταποκριθεί για άδεια λειτουργίας και τα 44 δεν λειτουργούν.
Οι λόγοι
Είναι θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πως οι λόγοι που δημιουργούν την πιο πάνω κατάσταση είναι πέντε:
Σημειώνεται πως το δ.σ. του ΚΟΑ σε συνεδρία του, ημερ. 19.12.2014, αποφάσισε την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η έκδοση άδειας λειτουργίας ιδιωτικής σχολής γυμναστικής να αφορά μόνο το αθλητικό σκέλος, και όχι και το κτηριολογικό που ισχύει σήμερα, τροποποίηση η οποία ακόμη εκκρεμεί. Την ίδια ώρα τονίζεται ότι ο πρόεδρος του ΚΟΑ έχει πληροφορήσει την Ελεγκτική Υπηρεσία πως ο οργανισμός επεξεργάζεται ευρύτερη τροποποίηση της νομοθεσίας με σκοπό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν. Μεταξύ αυτών και η καθυστέρηση στην επανέκδοση άδειας από σχολές που είχαν εγκριθεί ωστόσο η άδειά τους έληξε, αλλά και η αύξηση των χρηματικών ποινών. Σημειώνεται ότι τώρα πρόσωπο το οποίο λειτουργεί σχολή γυμναστικής χωρίς άδεια λειτουργίας είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινές μέχρι 6 μήνες φυλάκιση ή/και μέχρι 854 ευρώ πρόστιμο. Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των σχολών που δεν έχουν άδεια, όπως εισηγείται ο κ. Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε πως θα μελετηθεί.
Προσόντα γυμναστών
Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι ένα από τα θέματα που χρήζουν βελτίωσης και ενσωμάτωσης στη σχετική νομοθεσία για τις ιδιωτικές σχολές γυμναστικής είναι και το θέμα των προσόντων των εκπαιδευτών που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν σε σχολές γυμναστικής. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση για εγγραφή στο μητρώο 905 άτομα, από τα οποία τα 740 έχουν εγκριθεί, τα 55 έχουν απορριφθεί, ενώ τα 110 εξακολουθούν να είναι υπό εξέταση. Ο ΚΟΑ προκήρυξε διαγωνισμό για διεξαγωγή μελέτης για τον εκσυγχρονισμό των προσόντων των εκπαιδευτών, ο οποίος κατακυρώθηκε σε ιδιωτικό οίκο και τα αποτελέσματα της μελέτης επρόκειτο να υποβληθούν στον ΚΟΑ αυτές τις μέρες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.