«Εμείς μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα να διαπραγματευτούμε, έτσι ώστε να πετύχουμε λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες».
Η οποιαδήποτε πρόοδος μπορεί να παρατηρηθεί στην Ελβετία από τη βούληση της Τουρκίας εξαρτάται και είναι η ώρα της Τουρκίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθησυχάζοντας παράλληλα τον κυπριακό ελληνισμό, σημειώνοντας πως γνωρίζει ποιες είναι οι γραμμές και τα περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να διαπραγματευτούμε.
Σε ομιλία του στο Μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Σπηλιών, το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι η κρισιμότητα των στιγμών και η κρισιμότητα της συνάντησης και η σημασία που αποδίδουμε στην Ελβετία για μια πρωτοβουλία που συνεχίζεται στις 28 Ιουνίου δεν πρόκειται να αλλοιώσει βασικές θέσεις που αφορούν τις παραμέτρους για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Επίσης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη στάση του ενόψει προεδρικών εκλογών.
«Έχω καταστήσει σαφές ότι ανεξάρτητα από τις όποιες επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα συνεχίσω να εργάζομαι με αποφασιστικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη αλλά και λειτουργική λύση, προς όφελος του συνόλου των πολιτών», δήλωσε συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.
Αναφερόμενος στη σύγκληση της νέας Συνόδου για την Κύπρο, τόνισε ότι «στόχος και επιδίωξη μας είναι οι συζητήσεις αναφορικά με το Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων να είναι δομημένες στο διεθνές δίκαιο κατά τρόπο που να διασφαλίζουν την πλήρη ανεξαρτησία του κυπριακού κράτους, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις ή δικαιώματα τρίτων και χωρίς βεβαίως την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.
«Είναι δεδομένη η προσήλωση μου στις προσπάθειες επίτευξης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης», σημείωσε.
Μίας λύσης, πρόσθεσε, η οποία θα δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από την όποια στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών. Ένα κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του, επιτρέποντας την ευημερία.
«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η κρισιμότητα των στιγμών και η κρισιμότητα της συνάντησης και η σημασία που αποδίδουμε στην Ελβετία για μια πρωτοβουλία που συνεχίζεται στις 28 Ιουνίου δεν πρόκειται να αλλοιώσει βασικές θέσεις που αφορούν τις παραμέτρους για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», τόνισε περαιτέρω.
Συνεχίζοντας, απάντησε και σε ανησυχίες, λέγοντας συγκεκριμένα: «Θέλω να καθησυχάσω τον κυπριακό ελληνισμό, όπως έχω πει κατ΄ επανάληψη: Γνωρίζω ποιες είναι οι γραμμές και τα περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. Γνωρίζω πόσο πρέπει να διασφαλιστεί η υλοποίηση των όποιων προνοιών θα συμφωνηθούν και αφορούν τη λύση, γνωρίζω ποια είναι τα περιθώρια για να συναντήσουμε ή να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουμε εκείνες των Τουρκοκυπρίων».
Γνωρίζουμε, συνέχισε, τι πρέπει να πράξουμε ώστε να είμαστε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που δεν χρειάζεται εγγυητές. ιδιαίτερα την παρουσία μας χώρα η οποία από το ‘74 μολύνει και κατέχει τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν τρόποι και τρόποι να διασφαλιστεί η εγγύηση και για την υλοποίηση και για την ασφάλεια και για τις όποιες εξωτερικές απειλές. Τις επικαλούμενες εξωτερικές απειλές, γιατί διερωτώμαι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία που έχει άριστες σχέσεις με το σύνολο των γειτόνων και όχι μόνο διατρέχει τον όποιον κίνδυνο εισβολής ή ξένης επιβουλής. Μια μόνο είναι η επιβουλή. Εκείνη την οποία ζούμε από το 1974», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε περαιτέρω πως συνεπώς, η οποιαδήποτε πρόοδος μπορεί να παρατηρηθεί στην Ελβετία από τη βούληση της Τουρκίας εξαρτάται.
«Και ορθώς ελέχθη και ορθώς το καταστήσουμε κατανοητό και στους τρίτους, μόλις προχθές στην αμερικάνικη πλευρά, ότι είναι η ώρα της Τουρκίας, γιατί τόσο τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων όσο και οι εδαφικές αναπροσαρμογές από τη βούληση της Τουρκίας εξαρτώνται και συνεπώς εκεί είναι που θα διαφανεί αν συνάδει η ρητορική, με τις πράξεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ανάγκη για ενότητα, λέγοντας πως «δεν είναι η ώρα πίσω από το μυαλό μας αντί να είναι η τύχη του κυπριακού ελληνισμού και το μέλλον του, να είναι το προσωπικό μας μέλλον ή η πολιτική μας επιβίωση».
Αυτή την ώρα, τόνισε, «απαιτείται να ενώσουμε δυνάμεις, να συνειδητοποιήσουμε μέσα από ορθές αναλύσεις πώς μπορεί να ενεργήσουμε, να δράσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό, πώς μπορεί επιτέλους να έρθει η ώρα να σταθούμε και να δούμε κατάματα όσους έδωσαν τη ζωή τους, ότι επιτέλους τους δικαιώσαμε ότι οι αγώνες τους δεν πήγαν χαμένοι, ότι οι αγώνες τους να δώσουν ένα κράτος, να δώσουν αξιοπρέπεια και να τιμήσουν την Ιστορία, δεν έχουν καταπατηθεί από δικές μας προσωπικές επιλογές για να οδηγήσουμε την τύχη του ελληνισμού ή να θέσουμε εν αμφιβόλω την τύχη, την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού».
Έτσι μόνο θα τιμήσουμε πραγματικά τους ήρωες μας, όσους έδωσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.