Κρίσιμη αξιολογούν την ερχόμενη εβδομάδα για την έκβαση της διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Την Τετάρτη αναμένουν οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες να έχουν στα χέρια τους την πρώτη εκδοχή του κοινού εγγράφου που προετοιμάζει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες (Δευτέρα και Τρίτη) καλλιεργείται η προσδοκία ότι στις επαφές τη Δευτέρα Μπιναλί Γιλντιρίμ-Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα και Μπόρις Τζόνσον-Νίκου Κοτζιά-Ιωάννη Κασουλίδη στο Λουξεμβούργο (στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ) οι εγγυήτριες δυνάμεις θα καταγράψουν, όχι απλώς τις θέσεις με τις οποίες θα φτάσουν στην Ελβετία, αλλά και τα περιθώρια των υποχωρήσεών τους.
Εξερχόμενος χθες του Προεδρικού Μεγάρου, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε ανακοίνωσε ότι η συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο δεν θα δοθεί στη Γενεύη, αλλά στην άλλη πλευρά της λίμνης, στην πόλη Crans-Montana. Ο κ. Άιντε προέταξε ως λόγους για αλλαγή της πόλης την απομόνωση που προσφέρει, ευχαριστώντας παράλληλα την ελβετική κυβέρνηση για τη διευκόλυνση που παρέχει στις τεχνικές προετοιμασίες της διάσκεψης. Όπως πληροφορείται ο «Π», η αλλαγή της τοποθεσίας ήταν αποτέλεσμα της δυσκολίας που αντιμετώπισαν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη στην κράτηση ξενοδοχείων στη Γενεύη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των μερικών ημερών, αφού ήδη προχθές ο κ. Άιντε προανήγγειλε ότι η διάσκεψη μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες. Η αδυναμία εξασφάλισης κρατήσεων σε ξενοδοχεία στη Γενεύη, οδήγησε τη διάσκεψη για την Κύπρο στο γειτονικό Crans-Montana.
«Εάν επιτύχουμε, θα υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και δεν σημαίνει ότι όλη η εργασία έχει ολοκληρωθεί και ότι μπορούμε να πάμε απευθείας σε δημοψήφισμα», δήλωσε χθες ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δίνοντας την πρώτη περιγραφή των ενδεχόμενων δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στην Ελβετία. Όπως προκύπτει, στην προχθεσινή διαφωνία μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ σε σχέση με τη διάρκεια της συνέχειας της διάσκεψης για την Κύπρο, δόθηκε μία απάντηση συμβιβασμού. Δηλαδή, πλέον ο ΟΗΕ διαβλέποντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο στην Ελβετία να μην υπάρξει τελική συμφωνία, εντάσσει πλέον το σενάριο να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία στο Crans-Montana, οι λεπτομέρειες της οποίας θα διευθετηθούν σε επόμενη συνάντηση των μερών. Οι πρώτες σκέψεις είναι η συνάντηση μετά το Crans-Montana να είναι στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οπότε τα ηνία της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα χειριστεί ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ. Ένα τέτοιο σενάριο εκτονώνει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο οποιουδήποτε θερμού επεισοδίου στην Κύπρο τον Ιούλιο, οπότε είναι προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντως, στις χθεσινές δηλώσεις των δύο ηγετών, Αναστασιάδη και Ακιντζί, καταγράφηκε εκ νέου η απόσταση μεταξύ των δύο μερών. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε χθες το βράδυ την ελπίδα «η Τουρκία να παρουσιαστεί επιτέλους έτοιμη, όχι λόγοις, αλλά έργοις στα όσα οφείλει να συνεισφέρει, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση» και ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να φτάσουν σε λύση αν, όπως είπε, υπάρξει ανταπόκριση στην πολιτική βούληση των Τ/Κ για λύση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.